- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen egeret válasszak?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Házimozi belépő szinten
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
válasz Dr. Szilikát #88948 üzenetére
Dehogy akarom én az ellenfázisú jelet közösíteni
Én is gondoltam rá, hogy a GND-t használom közös pontnak, de egyrészt kipróbáltam és nagyon zajos, másrészt pont felezi az elérhető jelszintet, márpedig az FM transzmitter jel-zaj viszonya miatt nem lenne rossz, ha minél nagyobb jelet tudnék rá küldeni. Autóban lenne egyébként használva, szivargyújtóról.
Szóval ha lehet, mégis úgy szeretném megoldani, hogy a L-, R- kimenetet közösíteném föld pontnak és a L+,R+ menne a csúcsra meg a gyűrűre. Ezt hogy tudom megcsinálni?
-
Dr. Szilikát
őstag
Erősítő kimenetét nem lehet földelni egyiket sem, zárlattal egyenlő. Ráadásul attól nem nő a másik erősítő jelszintje, függetlenek ilyen szempontból.
Trafós galvanikus leválasztót szoktak például alkalmazni autóban vagy házi hifiben is, az aktív subwoofer meghajtására. Ezt arról lehet felismerni, hogy 4 szál, azaz szimmetrikus bemenete van:
Belsejében ilyen trafókat kell elképzelni, meg a két trimmert is. Csak most pont olyan képet nem látok (régebben többfélét is feldobott az eBay), de ehhez hasonló:
Amelyikben trimmer is van, az meg csak ennyi:
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Dr. Szilikát #88952 üzenetére
Az isten áldjon meg, ki akarja földelni az erősítő kimenetét...? A negatívot akarom közösíteni, hogy a 4 kimenetet a jack csatlakozó 3 lábára tudjam kötni.
5V usb tápról megy mindkét cucc.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Dr. Szilikát #88954 üzenetére
Úgy se, ha a transzmitter elemről megy?
Jó, tegyük fel, hogy közös tápról megy. Egy-egy 8Ω ellenállással kötöm a két negatív kimenetet a jack föld lábára. Az szerintem nem rövidzár. A két pozitívat pedig egy egy kondival a másik két lábra. Ezzel nyerek vagy veszítek ahhoz képest, mintha a GND-t használnám közös pontnak?
És, ha 4db kondit használok?[ Szerkesztve ]
-
Atos23
senior tag
Sziasztok,
Van valami kialakult véleményetek, tapasztalatotok az "olcsó, kínai" labortápokról? A munkahelyemen egy ilyen kaliberű, de márkás tápot megemelni sem könnyű, vajon a kínai tápokban van elég anyag?
Attól félek, hogy megveszek egy ilyet, és belül csak egy dupla, kapcsolóüzemű LED-tápegység fogad, nem pedig valami rendes, trafós táp.
Köszi!
-
Dr. Szilikát
őstag
Úgy se, ha a transzmitter elemről megy?
5 méteres szmájlival sem kötheted össze két végfok kimenetét, ami a sztereó különbségi jelet hordozza, tehát ez a különbözeti áram dolgozna egymásra.
De ha ez a körülmény nem lenne, illetve ellenállásokkal monósítod, akkor sem normális megoldás, lebegő szintre kötni egy szerkezetet, zavarok forrása stb. problémák.
Ha közös tápról megy, akkor pedig a Jack GND is GND / negatív táppont / közös. Lényegében felraknál 8 ohm műterheléseket két kimenetre, ami semmi hatással nincs a másik két kimenetre.
Zárlati hatással esetleg, ha kondi nélkül kötöd GND-re az ellenállásokat (ld. féltápfeszültség).
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Dr. Szilikát #88958 üzenetére
Ok, meggyőztél. Köszönöm a türelmet.
-
Valaki csinált már USB3 hosszabbítót?
Fogom a kábelt (USB3 A-B kábelről vágtam le a B csatit), meg az aljzatot (bontott).
Bekötöm a 8 eret.
Semmi.
2.0-ban megy, 3.0-n nem.
Zárlat nincs, szakadás nincs.
Elvileg az USB3 polaritásdetektálós, szóval az RX+ RX- TX+ TX- jelek fel is cserélhetők, akkor is mennie kéne. Próbáltam a két SS érpárat felcserélni, úgy sem megy.
Mi a harag tud ennek baja lenni? 10cm hosszú, szóval nem a hossz.[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
fatpingvin
addikt
próbáld meg úgy hogy ténylegesen meg is nézed hogy melyik eret hova kötöd
nem szívatásból írom, pontosan ugyanezzel a problémával találkoztam én is és ez volt a megoldás. akár multiméterrel.A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
tordaitibi
veterán
Igen csináltam, úgy is ahogy te meg a 60 centisből kinyestem és 25 centis lett és usb3 hubot is madzagoztam újra, ott meg a 15 centis helyett egy 50 centire levágott anya helyére ment a hub.
Tippem sincs, működni kéne neki.
A dugó ami megmaradt, az A csatiba tutira nincs valamelyik rx tx szál belül elszakadva? Tűvel ki lehet csipogtatni. -
demars
addikt
Sziasztok.
12V -os led lámpát szeretne ismerősöm használni 24V -os rendszerről (kamionban).
Kértem, hogy hozza át a lámpát, szeretném megnézni, láttam olyan típust ami üzemeltethető 12 és 24 voltról is, de meg kell nézni.
Ha csak 12 voltról hajtható, megoldható az átalakítás? (A lámpát még nem láttam)Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
demars
addikt
válasz fatpingvin #88965 üzenetére
Köszi.
Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
válasz fatpingvin #88962 üzenetére
Az lett a vége.
és @tordaitibi :
2 aljzatom volt, az egyikkel kiderült, hogy a kábel ereinek köze nincs a színsorhoz (a 2.0 jó, a +4 SS ér nem).A másikat is kimértem, az egyik gép egyik 3-as portjával megy. Mással nem
A másik káblosz mindennel megy, kivéve az egyik gép egyik portját
Amivel megy, azzal stabil... És ez drót...Mutogatni való hater díszpinty
-
demars
addikt
válasz fatpingvin #88965 üzenetére
Nos, nem éppen lámpa...
Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
-
veterán
Ha még nincs meg a bluetooth-os erősítő, akkor inkább egy ilyen cuccot vegyél helyette.
Ez pont azt tudja, ami neked kell, bluetooth vevőegység jack kimenettel, és még olcsóbb is.
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
-
veterán
-
válasz Donki Hóte #88976 üzenetére
Milyen gép?
Nálunk nem kontakt miatt rosszak a C dokkok. Lenovo, HP, Dell is van, de kontaktos dokk ha 2 volt, azoknak is a kábele tört meg. Teljesen maguktól botrányos a FW és a driverek minősége
[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
veterán
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
nagyúr
válasz Donki Hóte #88973 üzenetére
Köszi, de ez már megvan egy pár éve, épp a helyét keresem
-
demars
addikt
válasz fatpingvin #88980 üzenetére
Így lett!
Nem is értem mit szeretett volna ezzel kezdeni?Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
válasz Donki Hóte #88978 üzenetére
De akkor ott a kábelen rossz a csati :S
A HP dokkjai pl. C-C kábelesek, 1 csavar cserélni, az tök jó; és eddig talán kettőt cseréltem, pedig van vagy 100. Fura, hogy egy L15 ilyen érzékeny lenne.
Viszont ezt a "bekapcsoláskor nincs kép" műsort minden C dokk csinálja nálunk, nem csak kábel miatt. Van hogy el kell venni a tápot, és csak akkor javul.Mutogatni való hater díszpinty
-
demars
addikt
Igény lenne egy nagyáramu tápegységre, 12V 30-40A (izzítógyertya tesztelés)
A kapható fémházas kivitel elég lehet?
Van itthon egy kínai 1800W -os DC DC konverterem, megmaradt, szóval az is felhasználható.Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
-
demars
addikt
válasz tordaitibi #88985 üzenetére
Végül is van használt akku.
Bedobozoltam már két kis panelt neki tesztelésre, de az izzítógyertya kifogott rajta.Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
szabifotos
senior tag
Sziasztok!
Automatizálni szeretném két stúdio hangfalam bekapcsolását Sonoff relével. Viszont nem rendelkezik standby móddal, így amikor ráadom a feszültséget, vagy épp kikapcsolom, véletlenszerű mértékben "pukkan" egyet, ami nyilván idegesítő és nem is tesz jót neki. Ha a saját kapcsolóját használom, akkor nem csinálja, de ez nyilván ebben az esetben mindig fel lenne kapcsolva.
Hogyan tudnám ezt megszüntetni?
Esetleg SS relés kapcsoló segít a helyzeten? Vagy valamilyen kondi a fázissal sorbakötve?
Milyen megoldások léteznek erre?
Köszi -
Atos23
senior tag
válasz Dr. Szilikát #88959 üzenetére
Vettem is egyet. Kicsit sokalltam érte a kb. Bruttó 100k körüli bolti árat, így keresgéltem tovább. Jófogáson volt fent 70k-ért, már majdnem lebeszéltem az eladóval, amikor Marketplacen szembejött velem egy 58k-ért. Na azt az eladó lealkudta saját magának 45k-ra, csak vigyem. :) Így lett meg a mai napon ennyiért.
Az általad linkelt videón szerintem igényesebb kivitel van, de ez sem rossz. Ami megdöbbentő, az a toroid mérete, sokkal kisebbre számítottam. A tápot oldalanként 4700uF / 63V-al szűri, a diódák eléggé túlméretezettek. A képeken nem látszik, az áteresztő tranyók a kis panelek alatt vannak a hűtőbordára csavarozva.
Néhány kép (a kijelző teljesen jó minőségű, csak a telefon képe adja vissza rosszul):
-
Gyula84
veterán
válasz Donki Hóte #88976 üzenetére
Nálam az első bedugásnál már nem volt jó, Lenovo Legion
Nem rossz, de nem is jó, de legalább nem rossz.
-
boorit
csendes tag
sziasztok!
Forrsztópáka vásárlásban tudnátok segíteni? Nem profi gépet keresek, csak hobbi kategória. Amire használnám, az főleg kisebb projectek, pl PCB-re tüskesor, illetve 3D nyomtatott tárgyakba heatset insert besüllyesztése (emiatt fontos a cserélhető fej).
Egy ilyen esetleg megfelelhet?
-
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz boorit #88990 üzenetére
Állítólag többen elboldogulnak olyannal is, de azt látni kell, hogy az a kategória csak triac teljesítményszabályzót tartalmaz, ami nem figyel hőmérsékletet. Így viszont beállítod valamire, a forrasztandó tárgy hűt rajta, de a páka meg sem próbál ráfűteni, kompenzálni. Vagy eleve magasabb fokra (teljesítményre) állítod, de akkor meg az ónt / pákahegyet túlégetheti.
Tehát nincs hőfokfigyelés, negatív visszacsatolás. Amelyikben van ilyen elektronika, az már nagyobb darab, trafós:
https://elektrotanya.com/fahrenheit_28003_sch.pdf/download.html
Olyan is létezik persze, ami trafó nélkül egyben minden:
https://www.aliexpress.com/item/4000844671465.html
Ez még a hazai szabványnak is megfelelő, földelt páka (a trafóst nem kell földelni, mert a trafó leválaszt).
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz szabifotos #88987 üzenetére
Amikor csak manuálisan intézed a villásdugóval be-ki, akkor is reccsen? Attól függetlenül, hogy van egy hálózati kapcsoló is, de most ettől eltekintve.
-
ekkold
Topikgazda
Mindenképpen olyat keress ami hőfokszabályozós, és ki is írja a hőmérsékletet a kijelzőjére. Amelyik ezt nem tudja, az általában problémás szokott lenni. Ezen túl a pénztárcádon és a beszerzési forráson múlik (hazai / kínai beszerzés).
Ha magyarországi beszerzés akkor szerintem valami ilyesmi a minimum, ami még használható: [link] Ez alá semmiképpen sem adnám. Lehet, hogy máshol olcsóbb, érdemes szétnézni.
Ha a forrasztóállomás az építés is szóba jöhet, akkor csak a pákát kell megvenni. De előtte érdemes szétnézni, hogy mi az, aminek képes vagy az elkészítésére, és ahhoz milyen páka kell.
Nekem JBC pákám van, de a gyári forrasztóállomás ára horror, vagy legalábbis nekem túl sok, így terveztem saját állomást hozzá: [link]
Kínából is rendelhetők elfogadható forrasztóállomások, pl. HAKKO-t érdemes nézni.http://skory.gylcomp.hu/ http://www.skory.z-net.hu/ https://skori.hu/ https://skori.spacetechnology.net/ https://www.hobbielektronika.hu/apro/index.php?u=1574
-
őstag
Nekem ilyen volt a legelső pákám (szerintem van 15 éve, hogy apám megvette nekem), és a mai napig megvan, működik.
Ami azt illeti ezer sebből vérzik, de alkalmi használatra megfelel.
- a hegye valami iszonyat gyorsan fogyott
- mechanikailag gyenge a fém felől a fekete-piros műanyagok csatlakozása. Erősebb gányoláskor (pl. 3D nyomtató insert) ha nem axiálisan terheled, hamar el fog törni. (Az enyém is eltört, megragasztani nem tudtam, de csináltam neki egy kengyelt/bilincset ami összefogja)Ha megfogadsz egy ajánlást, akkor menj rá a Lidlben a Parkside alap pákájára "PLS 48" . Mechanikailag jobb, árban nincs messzebb, van rá 3 év gari, és a legfontosabb, főleg gányolásnál:
Menetes rögzítésű a pákahegy. Taknyoláshoz bemész egy csavarboltba, és egy pákahegy árán veszel fél marék csavart (még rézcsavarból is jópárat kifut) és azzal szebben tudsz insertelni is.
Szerk.: Amúgy a többieknek igaza van, ha nincs tapasztalatod/érzéked a forrasztáshoz, akkor inkább a szabályozósra menj. Igaz, az már más árkategória. Pl. dolgoztam olyan FH-val amit ekkold linkelt, az is nagyon jó, de azt biztos nem fognám be gányolni. Ebből is van Parkside, számomra jól használható PLSD 48, ezen is menetes a pákahegy.[ Szerkesztve ]
Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...
-
ekkold
Topikgazda
Ja és amit belinkeltél [link] ahhoz volt "szerencsém", egy szemétre való hulladék, esetleg faégetésre jó lehet, normális forrasztásra nem való. Nincs leválasztva a hálózatról, egy sima fázishasítós szabályzó van benne, ami gyakorlatilag nem figyeli a hőmérsékletet. A pákahegy is gagyi.
http://skory.gylcomp.hu/ http://www.skory.z-net.hu/ https://skori.hu/ https://skori.spacetechnology.net/ https://www.hobbielektronika.hu/apro/index.php?u=1574
-
_NCT
őstag
Sziasztok!
Autó szivargyújtó 12V ágának biztosítéktáblájából kilépő áramerősséget szeretném megmérni, multiméterem van, de csak 10A-ig tud áramerősséget mérni. A 12V ágnál 20A-s biztosíték van, az biztos, hogy ettől többet nem ad le, vagy ha igen, megvéd a biztosíték. Nem tudom, hogy rámerjem-e dugni egy mérés erejéig (jó oké, max kicserélem a biztit a multiméterben). A kézikönyvben sem találtam semmit erről.
Arra gondolok, hogy pl vannak szivargyújtós usb töltők, amelyek max 2.4A-t viselnek el. Honnan tudom, hogy nem fogja rögtön a szivargyújtóban kivágni a biztit és tuti nem 3A közlekedik alapból?
-
Dr. Szilikát
őstag
Ha arra gondolsz, hogy 5 V / 2,4 A az 12 V-on kisebb áram, a konverziós elv miatt. Hasonlóan a transzformációs elvhez.
Egy ilyen kis töltőeszköz nem nyomhatja ki a multiméter 10 A-os ágát, meg a 20 A-os biztosítékot pláne. Az autóban a szivargyújtó biztosítékára kötve lehetnek ugyan további dolgok (rádió, erősítő, belső világítások, riasztó, központi zár), ebből utóbbi vehet fel nagyobb áramot, de azt nem kell járatni ilyenkor.
-
_NCT
őstag
válasz Dr. Szilikát #88998 üzenetére
Köszi! És ha mondjuk a biztosítékot kiveszem vagy biztosítéklopót használok és az ott kilépő áramerősséget akarom mérni, az nem verheti ki a 10A biztosítékot a multiban?
Mondjuk a hátsó ablaktörlő biztosítékát szeretném mérni, pontosabban a biztosítéktáblából kilépő áramerősséget. A szivargyújtó csak egy példa volt.
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
Ha van tartalékba 10 A-os biztosítékod, amit próbára benyomsz az autóba, abból is lehet következtetni. Vagy kisebbet is, ha van.
Utána meg lehet kockáztatni a "biztosítéklopót" is, annyira nem nagy a veszély. A multiméter is kibírja, ha kiolvad a sajátja, ezt már tapasztalhattuk páran.
Az ablaktörlőt most nem tudom hirtelen, mennyit ránt, de esetleg felhajthatod a kart, hogy könnyebben mozogjon.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Elemlámpa, zseblámpa