Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • tordaitibi

    veterán

    válasz sketchifun #57354 üzenetére

    A látszólagos teljesítményt VA-ben adjuk meg. Ekkora teljesítményt vesz fel a fogyasztó. Mivel azonban váltóáramú fogyasztók többségénél a feszültség és az áramerősség görbéje időben eltolódik, a hasznos teljesítmény ennél kisebb. Ezt W (watt)-tal jelöljük. A hasznos és a látszólagos teljesítmény aránya a cos.fi (koszinus fi).
    Mivel egy transzformátor erősen induktív jellegű fogyasztó, a cos.fi 1 soha nem lesz, a 0,7-0,95 tartományban lesz, ez transzformátor függő. Ha a transzformátor szekundere pl. egy váltakozóáramú motort táplál, a helyzet még rosszabb, ilyenkor a w és a va aránya nagyon rossz is lehet, akár a fele vehető csak ki.
    A 0,8 általánosan jó átlag.

    Ezért törekszik az áramszolgáltató a cos.fi 1-hez minél közelebb tartásán, a meddő igénybe veszi a teljes elosztói hálózatot, de hasznos munkát nem végez. Mivel az induktívt erhelés a szinuszhullám áramát késlelteti, a kapacitív (kondenzátor) sietteti, a meddőt kondenzátortelepek segítségével kell javítani (vagy túlgerjesztett szinkrongépekkel lehet még lenyelni).
    Ezért van pl. minden hagyományos fénycsőarmatúrába kondenzátor, a fojtótrafó meddőjét kompenzálja.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák