Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    válasz Teasüti #49064 üzenetére

    Csak ez nem így működik, tegnap is akartam írni, csak kifelejtődött:

    Pillanatnyi beesést még érteném, de azonnal fel kéne épülnie a nagyobb áramnak.

    Az áram nem tud felépülni magától, valójában a hálózat sem tud ilyet, az akku sem. Akkunál esetleg hosszabb idő alatt van olyan, hogy terhelés hatására átmelegszik és kicsit feléled, de itt nem erről van szó.

    A különböző soros átmeneti ellenállásokon áram hatására feszültség esik. Ha a másik fogyasztó ezek után van beiktatva, már ezt a csökkent feszültséget kapja. Ennek megértéséhez a feszültségosztók, vegyes kapcsolások, Kirchoff csomóponti törvény működését érdemes tanulmányozni.

    A hálózaton egy mikrosütő bekapcsolása kicsit más téma, mert ott még az sem mindegy, hogy a szinuszhullámot melyik időpillanatban kapja el. Ha épp a csúcson (230 x gyök2 = 325V), akkor egy durva áramimpulzus keletkezik, ami pillanatnyilag rántja meg a hálózatot.

    Nagyobb izzóknál, fűtőtesteknél az áramlökéshez még hozzájárul a hidegellenállás is, ami kisebb, mint az üzemi.

    De egy komolyabb teljesítményű fogyasztó a hálózatot is képes úgy meghúzni, hogy az tartós marad, például egy gyengébb vezetékezésű lakásban ugyanúgy láthatóvá válik egy ilyen "index-effekt", ha valaki túlterheli. Minden az arányokon múlik.

    Mondhatnánk erre, hogy az indexizzóknak is kisebb az ellenállása hidegen. Ez igaz is, részben vissza is emelkedhet a feszültség, de itt az adott ellenállásviszonyok, arányok mellett még melegen is látható a hatása, illetve a villogás közben már nem is hűl ki teljesen hidegre.

    Pufferkondenzátorból többször 10 ezer mikrós kapacitásokban lehetne talán gondolkodni, vagy az autóhifiben alkalmazott extra kapacitások segítenének, de a kondenzátor viszont a gyújtáskapcsolót nyírná ki, ha azon keresztül van áramtalanítva a rendszer.

    Áram alá helyezéskor a kondenzátor gyors töltése miatt egy nagy szikra keletkezne, ami a kapcsolót összeégeti, hegeszti.

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák