- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákka Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
- Híres régészprofesszor segíti a GeForce-ok eladását
- Milyen monitort vegyek?
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- OLED TV topic
- Milyen TV-t vegyek?
- Projektor topic
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
-
PROHARDVER!
Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !
Új hozzászólás Aktív témák
-
Panthera
őstag
Valaki ismeri? Pio A-50DA
-
makszi
aktív tag
válasz #01758976 #107597 üzenetére
Nem tudtam, hogy ismered jobban a studio 110-eseket. Ha így van, akkor erősít vonalon milyen irányban volna érdemes továbbmenni?
Nemrég majdnem beleugrottam látatlanba egy Elixírbe, de végül nemet mondtam. 2010 körül volt sima Obelisk i -m a sima akkor még Proac Tablette 2000-rel és én azokat is szerettem.Igazából a kérdés inkább az, hogy milyen minőséget képviselnek ezek a hangfalak, tehát meddig van értelme az előtte lévő elektronikánál árban elmenni? Gondolom, hogy egy félmilliós erősítőt és ugyanennyiért forrást már butaság egy ilyen olcsó hangfal elé tenni, de mégis hol van akkor az értelmes határ. Mert az AVX-en is gyakran olvasok olyasmit, hogy elkezded fejleszteni az erősítőt azzal eljutsz egy szintre, ahol már baromi jó, ezután megcsinálod ezt a forrással is, és oda jutunk, hogy így már kevés a hangfal. Ezért abból kell egy jobb(drágább), de akkor már megint kell újból egy jobb vas elé és így tovább...
-
Mathiask
senior tag
válasz Dißnäëß #107576 üzenetére
A roonban két végpontként fogod látni a 2 usb dacot. Vagy ugyanazt játszod le rajtuk, ha össze groupolod őket, vagy különböző dolgokat. Legalábbis nálam az rpi-n lévő digi hat + usb dac-al így működik. De 99.99%-ig biztos vagyok, hogy a te konkrét kérdésed is működik. Elég rugalmas a roon ilyen szempontból.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz fehér_ember #107608 üzenetére
Hárásó után szabadon: hallani kell.
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
Eugene Roe
őstag
válasz Melorin #107544 üzenetére
Nem a reflexnyílás a fő probléma a falra tolhatóság szempontjából, ez egy hibás leegyszerűtésből levezetett ~tévhit. A hangszórók + hangfal, előlap méretének, kialakításának, és így a hanghullámok előlap széléről történő leválásának, és ezek fallal történő kölcsönhatása a valós probléma. Maga a reflexnyílásból kijövő hang/levegő az csak nagyon nagy hangerőnél és/vagy nagy űrméretnél / nagy mélyhangszórónál kezd jelentőssé válni. Egy 8-10 literes polcsugárzónál, és annak 15cm-es mélyközepénél ha van 15-20 cm, az már elég magának a reflexnek.
#fehér_ember: tisztességes 3 utas az 500k-nál kezdődik újonnan, max a wharfdale polcsugárzója van 300-nál, ez viszont állítólag válogatós az erősítőkre.
[ Szerkesztve ]
It'll hurt... a lot, but you'll be better - you say?!
-
törölt tag
válasz makszi #107603 üzenetére
Ezt a kategóriát a mérete határolja leginkább, ez alól semmi nem kivétel. Személy szerint nem is igen tennék bele nagyobb pénzt. A Node neked is pont jó, az erősítőnek egy tápot és ennyi, elfogadnám a doboz korlátait, de ez határ mindenkinél máshol van.
Erősítőben ha nagyon mozogna bogár csak egy TMP Ant-to próbálnék hozzá, a már meglévő zsinór mellé. Más nagy gyárit én nem. -
denesdr
addikt
Új [kütyüt] hozott ki a MiniDSP, FIR szűréssel, választható kimenetekkel, opcionális Dirac Live licensszel, Bluethoottal.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Eugene Roe #107611 üzenetére
Wharfedale Evo 4.2: Ezt nemrég hallottam az egyik boltban, volt amin nagyon tetszett a hangja, volt, amin kevésbé. Viszont bluesound node volt a forrás, és ott a hangerőt nem igazán állíthatták be, rendesen (Tidal szólt). Audiolab 6000-et hallgattunk, és -20-on állt a hangerő egy hatalmasnak nem mondható helyiségben (kb akkora lehetett, mint az én nappalim, ami 21 m2 - vagy valamivel kisebb). Itthon viszont az érzéketlenebb állódobozoknál se nagyon mentem - 29 fölé ugyanezzel az erősítővel, és már az is elég hangos szokott lenni. Szóval lehet, hogy az Evo 87 dB-je igazából kevesebb, és akkor kell neki teljesítmény rendesen.
Viszont kettős kábelezésre alkalmas, a Hi Fi Worldben Noel Keywood 1-2 ohmos ellenállást szokott betenni az újabb hangdobozoknál, hogy csillapítsa a túltengő magasakat.
"The 1 Ohm treble tweak pulls high frequency level down a bit and can be used on any bi-wirable loudspeaker. Best to use a 1W - 5W carbon film resistor; power is not an
issue here unless you are running a disco (to which the Dentons are not suited!). Carbon film is non-inductive and very neutral in sound. The tweak is a subtle one, aimed at softening
treble slightly. If your hearing is down a bit in the top end in any case, you may not feel it suits you." (Hi Fi World, 2019. decemberi szám, 29.oldal)
Ez az egyetlen hifi újság, amit olvasok, mert nem csak tesztekkel van tele, hanem régi cuccokat is szemléznek, meg lemezeket is, sőt érdekes írásaik is vannak. -
törölt tag
válasz Dißnäëß #107616 üzenetére
Igen, passzív doboz (Wharfedale Denton), és én úgy értem, hogy igen, betesz egy ellenállást.
Egy olvasói levélre válaszolja ugyanazon az oldalon, az olvasó ezt írta:
"I have tried your 1 Ohm tweak but undecided on whether it sounds better
with or without the tweak. Perhaps it is the 10 Watt wire wound resistor I
am using – the inductance of the wire wound resistor is affecting the sound? I do have a non inductive ceramic resistor but the rating is only 5 Watt so not sure if I can use that."
A tervező szerint nem feltétlen muszáj ezt meglépni:
"So pleased you are getting good results from the Dentons. You won’t
need to use Noel’s tweak if you listen with the grilles fitted and the 2-3kHz
peak should smooth out too. Best wishes, Peter Comeau." (szóval itt nem kell levenni a selymet, mert annak is szerepe van)De más tesztekben is meglépte ezt Noel Keywood, mert sokallta a magasakat.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz #58092032 #107617 üzenetére
Aha, értem. Ezeket a passzív váltóra tekintettel és a keresztezési frekire tekintettel is, elegánsabb L-Pad-el megoldani, soros ellenállás helyett, így nem változik a magas szekció impedanciája.
Ezt csak kötekedésképpen, és Noel-nek szólt.
Aktív váltó esetén szinte tökmindegy lenne.Szóval lehet maradnék a selyem fenthagyásánál.
[ Szerkesztve ]
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
törölt tag
válasz Eugene Roe #107618 üzenetére
Úgy tűnik :-)
-
törölt tag
válasz Dißnäëß #107619 üzenetére
:-) Az tiszta sor, hogy én is fent hagynám, de ha még úgy is sok neki a magas, akkor valamit tud kezdeni. Ahogy így elmondod, ez az L-Pad is szimpatikus megoldás (mondjuk itt már határon vagyok, ennyire még látom át a problémát). De több hangdoboznál is írta, hogy valamit kezdenie kellett a magasokkal, mert amúgy a doboz jól szólt, tetszett neki.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz #58092032 #107621 üzenetére
Nincs semmi abban, hogy kellhet egy váltószűrő mögé plussz alkatrész is. A gyári dobozok nagy részénél is csak félmegoldások vannak, általában először érzékenység (dobozban!) tekintetében érdemes illeszteni (már válogatáskor) a hangszórókat, és lehet egy nyers váltót is tervezni rá (olcsó alkatrészekkel, itt még úgysem minőséget nézünk), meg utána lehet finomhangolni is a design-t, elkezdeni betenni csillapítást (L-Pad, ha szükséges), és/vagy Zobel-t (emelkedő impedancia kisimítása), esetleg RLC (ha van egy nagyon ronda púp valahol), persze agyontömni sem kell passzív elemekkel, de rengeteg mindentől függ, hogy egy passzív váltó mikor mondható sikeresnek, és az egész még mindig a hangszórókészletnél kezdődik, mert az determinálja, hogy milyen keresztezési frekiket használhat az ember, és azok előtt-után 1-1 oktávval hogyan viselkedik nem csak a frekimenet, de az impedancia is, mert impedanciacsúcsot passzív váltós rendszerekben tanácsos korrekciómentes váltónál elkerülni, hiszen a beállított keresztezési frekvencia elmászik (mikor milyen mértékben persze, általában nem dráma, de nem is jó dolog, a kalkulátorok pedig két helyen hibáznak, 1: nominális impedanciára terveznek, ami 2. végig konstans - ezekből egyik sem helyes vagy igaz, de ha korrigálunk, mérünk, és így állítjuk be a váltó képletezését, az már precízebb eredményt ad végül).
Ha kicsit is megy az angol, ezt ajánlom, szuper jó kis íráska a témában.
-
makszi
aktív tag
Nem jó ez a mai nap lecsúsztam egy jó kis másfél méteres Audi Note tápkábelről
-
Mathiask
senior tag
válasz Dißnäëß #107627 üzenetére
Ne húzd fel magad.
Döntsön mindenki maga. Szerencsére vannak tesztelők is (pl ő egyenesen minél rövidebb tápkábelt javasol), drága cuccok tulajdonosai is, drága hifi cuccot gyártók is, akiknek elég a sima fekete tápkábel is, és vagy nem számít a hossz nekik.
Már évek óta meg akarom lépni, hogy olyan hosszú kábeleket alkalmazzak, mind IC-nek, mind tápnak, ami pont elér a készülékekig. De még nem szántam rá magam, mert lusta vagyok csatikat forrasztogatni. -
Dißnäëß
nagyúr
válasz Mathiask #107628 üzenetére
Dehogy húzom, csak hülyültem kicsit. Péntek, dobom le a láncot.
Egyébként én a létező legrövidebbet mindenből, ami kényelmes kanyarokkal, csatikat nem feszítve, szóval csinosan-szépen megy A-ból B-be, legyen az IC, vagy tápkábel, mindegy. A tápkábelre meg továbbra is műszakilag nézek, pl. kellő érvastagság, és persze bár egy leválasztó trafó önmagában sokmindent megfog (na meg a pufferkondi blokk mögötte), lehet nem gond, ha árnyékolt ez az utolsó 1-2 méter és már "csak" azt hozza be, amit a falban felszed azon a 10-20-40 méteren, épülettől függően Szóval: ér keresztmetszet és praktikum. Meg robosztus felépítés.
Amúgy egy éve csövizek PC-s tápkábellel a fejessel, minimális tápszűréssel a készüléken belül, nekem ugyan tökmindegy, mit dugok ide be, a lomok között ez a fekete kábel itt árválkodott, de megvan még a szürke, 1980-ból származó C64 Floppy-m tápkábele is, ami ugyanilyen csatlakozó, rápróbáltam, tökéletes. Mit mondjak. Süket is vagyok, meg a kütyüm se hozza ki, valószínűleg. El is qssolok.
[ Szerkesztve ]
-
Dißnäëß
nagyúr
[link] Stoétá ? Vki ismeri ?
-
fehér_ember
addikt
válasz Dißnäëß #107629 üzenetére
"A tápkábelre meg továbbra is műszakilag nézek"
Ja, ja, ez a baj. A hifisták többsége is valószínűleg megelégedne a legjobb vezetővel úgy 2,5mm²-es kersztmetszetben, monokristályosan. Valami teflon burkokban közöttük pamuttal És persze akár az árnyékolóharisnya is lehetne ugyanúgy színezüstből.[ Szerkesztve ]
-
btraven
őstag
2 nap múlva SALE, akkor már 3000 Ft alatt lesz az ár.
[2*50W Bluetooth 5.0 Power Amplifier Class D Audio 10W~200W HiFi Stereo Wireless Music Player Mini USB Sound Card App Digital AMP] -
törölt tag
válasz Mathiask #107633 üzenetére
Persze, rá.
Nincs ingerem belehallgatni sem. Nekem ez a hifi egyszer egye. Igaz tapasztalati úton. Például nem rég itt volt Tigris minimum kétméteres elosztója ami szintén AN-L-el szerelt. Én nem voltam a közelében sem a beszerelésénél, aztán mikor megszólaltak rajta dyscus cuccai vagy mások, nocsak milyen ismerős karakter, de jó. Ugyan az mint az enyém csak erősebb a hatás. Markánsabb. Vagy a Japán AN alias Kondo (picit ezt disznésznek az elírásért) kb. 90 centis digi! kábelem lett lecserélve olyan 130 centi körülire, ugyan az, digibe. Ear Kondo tápja van egy rövidebb meg egy majd kétszer olyan hosszú is itt volt, szimpla ksl és dupla, mind megannyi bizonyíték. Zu Event mkII táp 1.5 és 2 méteres, de fogy már a betű és lendület. A példák még nem. Szóval hasznos dolog kétkedni egy darabig, de amikor hátúról már gyaknak az Ufók, olyankor már nem érdemes, gondolkodni a létezésükben.
Disznész: dehogy rád. Fel sem ismerlek a linken.
[ Szerkesztve ]
-
Mathiask
senior tag
válasz #01758976 #107636 üzenetére
Azért gondolkodtat el engem Andrew Robinson hifi pályafutása, mert ő aztán benne volt rendesen. 20 éves kora óta ezzel foglalkozik. Ha jól rémlik kereskedésben kezdett, majd viszonylag hamar már újságban és internetes mediában volt tesztelő. Volt saját házimozi/zeneszobája állítása szerint 100e dollárnyi saját készülékkel, kábellel és egyéb kütyükkel. (talán mintha vett volna 5000$-ért is kábelt) A tesztelésre szánt kábeleket/készülékeket a pincében "járatta be". (mintha mondta volna hogy volt valamiféle kábel bejárató készüléke) Amit csak el tudsz képzelni. Valószínűleg otthonában több készüléket tudott alaposan letesztelni, mint mi itt együttvéve.
Szóval nem biztos, hogy ez jogos :
"Ez még egy fiatal tapasztalatlan vagy süket gyerek, aki vakon hisz még a tanultaknak, vagy csak szopät"
Ha valaki azt mondta, hogy hülyeség a kábel bejáratás, akkor ha valaki, akkor ő biztos megvédte ,hogy de hát hallja a hatást. Ezt bizonyítandó elkezdte szisztematikusan írogatni mit hall bejáratás előtt, meg után, hogy bizonyítsa, hogy igenis van értelme. De sajna nem járt sikerrel, nem tudta megvédeni a mundér becsületét. Aztán jött a válság és el kellett adnia mindent. És rájött, hogy a zenehallgatáshoz nem kell 100e dollárnyi készülék, külön zeneszoba, kábel járatás és egyéb high-end dolgok. Sőt! Nem véletlenül használja csatornáján a "gyógyuló audiofil" kifejezést.
Szóval engem elgondolkodtat, hogy ennyire hitt benne, hogy ezek kellenek a jó hanghoz, most meg már rájött, hogy nem kell ez neki és így is boldogabban hallgat zenét, mint valaha.
Semmi sem kőbe vésett, könnyen lehet, hogy te aki szerint a 100cm és a 140cm között jelentős különbség van egyszer az ő útjára térsz és lehet, hogy Disznész, aki az épp elég hosszú kábelei használja(de irigylem érte ) nem fog a jövőben 3m-nél rövidebb kábelt bekötni, mert úgy "hallgathatatlannak" fogja ítélni a rendszerét.
Én úgy látom inkább egyén függő a "jó hang" megtalálása, mint készülék függő, mert hát, hogy lehet, hogy boldog a 20cm-es pc-s tápkábelével, ha fizikailag csak a 140cm-es AN kábellel "jöhet ki hang" a rendszerből. -
törölt tag
válasz Mathiask #107638 üzenetére
Igen, nekem is van haverom aki katonatisztből lett református lelkész. Rambó vs Dalai láma, de értem amit írsz. Ezzel az egésszel csak az elme illetve a szellemi állapotáról kaptunk egy beszámolót. Nem a valóságról. Én azt tartom magamról, hogy sosem voltam szélsőséges. A hifi iránti vágyam sem, ettől józanabb lennék, ha nem is túl józan. A jó hang abszolút egyénfüggő. Egyetértünk. De a csávó példája extrém.
A kábelhosszról csak az AN-L esetében, csak makszi esetére, a dobozai kicsik, kevés méllyel, nagyjából jó természetességgel, de alapban a kelleténél picit magasabb tónussal. Az L-ben paraszt mélyek vannak, viszonylag semleges hangszerhangok és lejjebb hozza az összképet is egy elfogadhatóbb szintre, de hogy ezek kijöjjenek igazán ahhoz kell a hossz. Csak nem volt kedvem ezt megfogalmazi, még így slendriánul sem.szerk: Az arcnak inkább ez a cím illene a gyógyuló audiofül helyett, gyógyulgató elme.
[ Szerkesztve ]
-
Dißnäëß
nagyúr
De jóóókat beszélgettek Szóval magamról annyit, hogy minimum 2 "megtért" emberrel találkoztam már (tényleg), de azzal sincs gond, ha valaki ezeket a kábeleket vadássza, van pontos elképzelése-preferenciája arról, mi hova illik-illhet, ő hallja-észleli, satöbbi. Én azt hiszem, nem akarok ebbe ilyen szinten beleőrülni, mert én sem mondom, hogy immunis vagyok a dologra teljesen, de behúztam a féket és megesküdtem, hogy ennél a pontnál, hogy tápkábelcsere hallgatás alapján, megállok. Most csak tartom az esküm, semmi különös. Hogy legyen életem, legyen örömöm, megmaradjon (sőt, nőjön) a zene élvezete azokon a készülékeken keresztül, amiket összekendácsolgatok magamnak. És rengeteg minden bíbelődés meg fiszfasz teendő van egy szobahifin is, a létező legutolsó dolog lenne az, ha a tápkábeleket kezdeném el hallgatni. Inkább könyvespolcot hallgatnék, vázát hallgatnék, ablakot hallgatnék, behúzott vagy elhúzott függönyt hallgatnék, előre-hátha hajlonganék a fotelben, stb. Látva vérbeli audiofülik tápkábelekben (és sok egyébben) történő kibontakozását, én ennél (azaz ezelőtt) megállok-megálltam. Ez jó érzéssel tölt el .. hogy ideáig elég nekem (a hifibuzulásból) .. és .. valahol .. az érzés a lényeg az egész zenésdiben egyébként .. amit megkapok a sok klassz zenéből, amiket hallgatok, a számomra nagy megelégedéssel szolgáló eszközökről. Arról a kevésről, ami most van de hát már papíron kész a szobahifi is, egy kicsi is és egy nagy is, a kicsi mostanság épül, a nagy majd ha már lesz hova jövőre végre. Aztán .. majd .. jöttök. Oszt sütünk, iszunk, mulatunk.
btraven: ez még mindig horror pénz értük, ennyiért soha.
[ Szerkesztve ]
-
BigBlackDog
veterán
Sziasztok!
Egyelőre még csak kíváncsiságképpen érdeklődnék.
Adott az alábbi lánc; PC+Foobar > Motu M2 USB > TRS-XLR kábel > Jungson JA-66A erősítő > Videoton Preludium B31 hangfalpár (Sonido által újraperemezve)
Elsősorban hangszeres (nagyzenekari, akusztikus, rock) zenéket szoktam hallgatni.Szerintetek van értelme erősítő terén feljebb lépni? Ha igen, akkor mi lenne az a szint, ami érezhető javulást hozna és nem túlzás a rendszer többi eleméhez képest?
-
kukulec
őstag
válasz BigBlackDog #107642 üzenetére
Talán, de az a hangfal visszafogja majd a fejlesztés hatását.
Luxman L-507ux II, Primare i22, Yamaha A-S801 // Pro-Ject Dac Box S2, SMSL SU-9 PRO // Elac Vela 408, Elac FS 147, Q Acoustics 3030i
-
kukulec
őstag
válasz BigBlackDog #107644 üzenetére
ezt nálam tapasztaltabbak tudják majd megmondani, de ez nagyban függ mire váltanál.
Luxman L-507ux II, Primare i22, Yamaha A-S801 // Pro-Ject Dac Box S2, SMSL SU-9 PRO // Elac Vela 408, Elac FS 147, Q Acoustics 3030i
-
akika150@
csendes újonc
Sziasztok teljesen amatőr vagyok a témában de mint zenészt elkezdett érdekelni a minőségi zenehallgatás. Nemrég vásároltam egy Fiio Fh3 IEM-et, tetszik minden jó csak úgy érzem nincs rendesen meghajtva. Van egy pod studio UX1 hangkártyám amivel próbáltam (több éves cucc illetve nem tudom milyen minőségi a DAC benne- de nem hallok nagy különbséget laptop jack és hangkártya között.) Ezért kérném a tanácsotokat, egy hordozható DAC-AMP segítene a hangminőségben? Illetve van egy Presonus eris stúdió hangfalpárom, ha már vennék valami DAC-AMP kombót olyan kéne amit a hangfalakhoz is tudok használni. Amiket eddig néztem erre a célra : Fiio Q3, Topping audio nx4dsd, Ifi audio Hip dac 1,2, Ifi zen dac v2.
-
törölt tag
válasz BigBlackDog #107642 üzenetére
Írj [rá] , neki lehet van ötlete. Ugyan ez pingvinnek is.
-
goku888
tag
Sziasztok
remélem valaki tud nekem segíteni megvettem az első Lemezlejátszóm egy Pioneer PL6 és most ugyan van rajta tű de tudna e nekem valaki ajánlani egy jó minőségi tűt nem túl drágán . Tűket milyen időközönként kell cserélni ?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Bemutató Audio-gd Precision 2 erősítő teszt
- RAMSES GAMER PC // RYZEN7 2700X // 16GB DDR4 // 500GB SSD // POWERCOLOR RX6700XT 12GB HELLHOUND
- HYPER GAMING PC // RYZEN5 1600X // 16GB DDR4// SSD+HDD// ASUS ROG STRIX RX VEGA56 8GB(GTX 1080PoWeR)
- GAMER PC: i5-12400F/14600K -Új RTX 4060 Ti - Új 16/32GB DDR4 kit - M.2 NVMe SSD - GAR/SZÁMLA!!!
- Csere-Beszámítás! Gamer PC! I7 6700K / GTX 1070 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- HP ProDesk 400 G5 Mini PC, I5-9500T, 8GB DDR4, 256GB NVMe SSD, WIN 10, WIFI, SZÁMLA, GARANCIA
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs