-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Wade0303
aktív tag
"Ha csak egy kicsit is belenyúlnak az már nem Remux"
Ez igy nyilvan igaz de sztem nem ez volt a kerdes, hanem, hogy lehet -e jobb a bluray-nal egy encode. Erre mondom/mondjuk, hogy ha hibak vannak a lemezen es ezeket javitja az encoder akkor jobb lesz, es semmi hatranyt nem jelent ha kicsivel csokken a bitrata hiszen rengeteg lemezen foloslegesen nagy.
Mont termeszetesen nem a hivatalos gyartoi kopiakrol dolgozott hanem a BluRay lemezekrok. Csak azt probaltam magyarazni, hogy a bluray sem egy modositatlan "rendezoi anyag", hanem kb ugyanazokkal a modszerekkel dolgoznak rajta amikkel pl egy Mont dolgozik a bluray-rol vett videon.
A Gyuruk Uranal a lemezre irtam, hogy ugy latom tetszik neked, es azert jo pelda mert azok kifejezetten a legpocsekabb kiadasok koze tartoznak a formatumon belul, 2K forrasbol felskalazott, romma zajszurt majd vissza elesitett formedvenyek oriasi bitrataval. Azok a transzferek otod akkora bitratan pontosan ugyanugy neznek ki mint 130mbps-el, nincs rajtuk tobb reszlet egy fullHD lemezhez kepest. -
thomasrc
tag
válasz Wade0303 #32399 üzenetére
> "Az ami a lemezekre kerül már mindig egy processing eredménye, sok esetben a rendező arra rá sem néz, tőle függetlenül csinálják, tehát téves amit írsz, hogy a bluray remux az ami legközelebb áll a rendező elképzeléséhez. Pont, hogy bizonyos esetekben a BluRay forgalmazók annyira meggyalázzák ezernyi filterrel a filmeket, hogy a rajongók inkább mozis filmszalagokat vásárolnak fel és gyártanak belőle sokkal autentikusabb verziót pl. régi SW trilógiából a 4K77, 4K83."
Eddig rendben van a dolog, de aztán itt jönnek képbe az encodeok, amikben még rátesznek filtereket a valós vagy vélt hibák kijavítása miatt. Ilyenekből lesz például olyan release, hogy autentikus rajzfilmen a mosott körvonalakat kristálytisztává teszik és az egész rajzfilmnek a képi világát elrontják. Vagy eleve egy szándékosan zajos filmet leszűrnek, mert szerintük az nem jó úgy. Persze ez most csak a rossz példa, normális oldalak ilyen releaseket nem tűrnek meg, de a lényeg az, hogy encode esetén semmi garancia nincsen a végeredményre. Még neves releaserek esetén is előfordul, hogy hiba csúszik a képbe és javítást kell rá kiadniuk.
A másik probléma pedig magával a tömörítéssel van. Ha nem jól csinálják meg, akkor minimum veszít a kép az élességéből (jó projektoron, nagy vásznon ez jobban kijön, mint képernyőn), esetleg még zajos is lesz, bandinges, stb. Ez megint olyan dolog, amire nincsen garancia. Szóval ha az a cél, hogy az eredeti, hivatalos bluray kiadást nézze valaki, de nem magát a lemezt akarja *khm* beszerezni (menüvel, demoanyagokkal, mindennel együtt) akkor igenis azt gondolom, hogy az egyezőséget csakis a remux tudja garantálni.
Egyébként a linkelt Montos képek közül a legelső nagyon durva, olyan rossz képpel talán legutoljára trailer anyagban, ha találkoztam.
-
Joshi
titán
válasz Wade0303 #32401 üzenetére
Csűrhetjük-csavarhatjuk, számomra a remuxok az elsődleges anyagok. Az a lényeg, hogy ha belenyúlnak akkor már ne írják oda hogy remux. Egyébként amit Lapalacs linkelt képeket, ott az első szerintem szörnyű, ilyet én még soha nem láttam Sony OLED + Oppo párossal. A többinél meg olyan minimális a különbség, hogy kár időt fecsérelni rá. Ez megint azoknak szól, akiknek gyenge rendszerük van (TV, lejátszó).
ui.: egyébként ilyen képet a Sony XH90 széria produkált, és az lett a konklúzió, hogy az X1 4K HDR proci a ludas. Se az Extreme és Ultimate prociknál ilyen nem volt tapasztalható.
[ Szerkesztve ]
-
Wade0303
aktív tag
Nyugodtan szedd a remuxokat ha nem sajnálod a tárhelyet, nem írta senki hogy ne csináld.
"Az a lényeg, hogy ha belenyúlnak akkor már ne írják oda hogy remux."
Szintén senki nem mondta, hogy az úgy rendjén lenne, de én még nem is találkoztam sztem ilyennel pedig napi szinten megfordulok több trackeren már kb 15 éve, úgyhogy nem értem ezt az evidenciát miért kellett leírni, nem ezen ment a vita.Az én állításaim:
Nem minden esetben a remux video a legjobb, és attól, hogy valamit újrakódolnak tárhelyspórolás céljából még nem lesz rosszabb a minősége ha jól csinálják (márpedig nem nagy ördöngösség már manapság egy ilyen művelet).
Rengeteg szar, hanyag bluray transzfer jelent már meg és azok közül sokat jelentősen javítottak "házilag" ügyes emberek.
A magasabb bitráta önmagában még nem jelent jobb minőséggel. Hivatalos BluRay kiadások esetében is azonos filmnél nem egyszer előfordult, hogy az alacsonyabb bitrátájú sokkal jobb képminőségű.Ha lusta vagy megnézni imdb technical specs-ben a forrást, meg ránézni mit írnak a blu-ray.com, avforums-on a lemezről, és csak mindig letöltöd a legnagyobb méretű remuxot akkor sokszor mellé fogsz nyúlni mert előfordul, hogy ugyanabból a filmből van jobb remux is másik forgalmazó lemezéről, vagy éppen a 10 éves SDR bluray jobb minőségű az azonos forrásból igénytelenül felskálázott 2-3x méretű UHD BluRay lemeznél (pl. Gyűrűk Ura 2-3, Bourne trilógia, Crank, Thor, Yip Man 1-2, Karib Tenger Kalózai).
[ Szerkesztve ]
-
tothjozsi96
addikt
Sziasztok!
TV-n DLNA-n keresztül hogyha lejátszok egy HDR10+ filmet, de a TV csak HDR10 támogatott, akkor lejátssza a HDR10+ filmet? Vagy hibát fog dobni?
Köszönöm.
-
Wade0303
aktív tag
A filmet 35mm-es negatívra forgatták tehát a valós felbontása jóval magasabb még 4K-nál is. Akár natív 8K-ban is renderelhetnék, de ehhez újra be kéne scannelni az eredeti kamera negatívokat.
Az első digitális mastert készítették el belőle 2K-ban lassan 20 éve, és most úgy gondolták jó lesz ez az elavult forrás az új UHD transzferhez is, úgyis megveszik.@tothjozsi96
Le fogja játszani HDR10-ben.[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
válasz Wade0303 #32408 üzenetére
Ja, de ilyet nem csinálnak, legalábbis én nem tudok egy ilyen filmről sem. Még a legnagyobb filmeket is például a Gyűrűk Urát is 2K-ban hagyták a mostani 4K release-re. A probléma ott van, hogy a filmszalagot egyből lenyomták 2K-ba és úgy kezdték meg a munkát, szóval nagyon sok meló lenne újracsinálni mindent, mert sok a CGI meg a kép manipuláció.
[ Szerkesztve ]
-
Wade0303
aktív tag
Hálistennek pont ellenkezőleg, majdnem minden régi nagy filmet újrascannelnek 4K-ban az UHD BluRay kiadáshoz, akkor is ha már korábban készült belőlük digitális kópia alacsonyabb felbontáson SDR bluray-hoz. Fölösleges is sorolni mert tényleg gyakorlatilag mindet megcsinálják. A Gyűrűk Ura, Star Wars régi trilógia, Bourne, Karib tenger kalózai szerencsére csak a kivételek.
De hogy mondjak azért néhány konkrét példát teljesen újra scannelt filmekre csak a közelmúltból: Indiana Jones teljes sorozat, Wall Street farkasa, Bárányok hallgatnak, Misery, Mulholland Drive, Citizen Kane, teljes Halloween sorozat, Sikoly, Taxisofőr, Addams family, Karate Kid 2-3 (1. részt már 2019-ben).[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
válasz Wade0303 #32411 üzenetére
De ezekben nincs sok CGI és / vagy filmszalagra dolgoztak Megcsinálják, mert nagyon kevés meló, hiszen csak az újrascannelés elég. Hiába scannelnéd újra a Gyűrűk Urát, ha a filmszalagon csak a nyers felvételek vannak. Újra kéne csinálni az egész digitális feldolgozást.
[ Szerkesztve ]
-
Wade0303
aktív tag
Hát nyilván analóg, szalagra forgatott filmekről beszélünk mivel csak ott van mit scannelgetni Egy digitális kamerával forgatott filmnél skálázhatnak akárhogyan, a valós felbontása soha sem lesz jobb a forrásnál, ezért nem lesz pl 1080p-nél jobb a Star Wars prequel, vagy éppen az Avatar.
Abban igazad van, hogy a kb 90-2010 közti filmekkel nehéz dolguk van mert ezekben már sok CGI/VFX van de azt leszámítva meg analóg technikát használtak, tehát nem elég csak újból bescannelni az egészet mert a VFX attól nem lesz részletgazdagabb.
Van azért ilyenből is pozitív példa bőven, pl az Ötödik elem amit kétszer is teljesen újrascanneltek 4K-ban az elmúlt években (először a Sony aztán a StudioCanal), de jó példa a 98-as Godzilla, Men In Black 1-2, Függetlenség Napja, és Világok Harca is. Ezeknél a VFX-el is igényesen bántak a remasternél -
szinimini
senior tag
Sziasztok,
olyan problémám lenne, hogy a mostanában letöltött mkv filmek ( pl az új 007 ) szaggat bármivel is játszom le ( mpc-be,hc, vlc ) Eddig nem volt ilyen gondom. A lejtászás egy mini pc-ről történik. Itt van esetleg köze bármilyen drivernek, hogy akad? Tudtok valami jó megoldást esetleg? Köszi szépen
-
Nono0000
tag
Köszönöm az összefoglalót, igaz Kodival használom, de minden tökéletesen működik. És már tudom mit állítottam be rosszul.
Csak akkor kérdezz, ha tudom is rá a választ!
-
Alien!
senior tag
Sziasztok!
Létezik olyan ismerebb lejátszó pc-re ami már támogatja az atmost, hogy működjön Dolby Atmos Headphone-al? Elvileg a fáradt beépített Filmek lejátszó az egyetlen hivatalosan említett, de az gyötrelem.
-
Alien!
senior tag
válasz arcitec #32422 üzenetére
pedig nagyon jó surround hatást lehet vele elérni még egy sztereó fülesen is!
arcitec:
bocs félreérthető voltam, sztereó füles van, a Headphone app meg meg van véve, ez szimulálja a térhangzást lejátszáskor. Hivatalosan pár játék és APP támogatja (Neflix, HULU, MS Filmek) a magaslati hangszórók pozícionálását is. -
Nono0000
tag
válasz Nono0000 #32420 üzenetére
Sziasztok!
Akkor ezt egy picit elkapkodtam. A gép újraindítása után a Windowsban lévő beállítás (HDR használata) mindig kikapcsolódik.
Hogyan lehetne ezt elkerülni, hogy minden bekapcsolás után ez a beállítás bekapcsolva maradjon?
Konfig:
Alaplap: Asrock FM2A85X Extreme4-M
CPU: AMD A6-5400K APU HD Graphics
Memória: 2x2 Gb (DDR3-1600)
SSD: Kingston 120 Gb
Videókárgya: Radeon RX460
Megjelenítő: Samsung UE40KU6000XXH
Dierct3D: 12.0
Szoftver: Kodi 19.3.0
az összefoglaló szerint beállításokat elvégeztem.Csak akkor kérdezz, ha tudom is rá a választ!
-
PuMbA
titán
válasz Nono0000 #32425 üzenetére
A Kodinak kéne automatikusan átállni HDR-re, ha HDR-es a film. MPC-BE így működik. SDR film esetén a HDR csak ront a képen, szóval HDR csak a szükséges esetekben kell.
Aggódnod mondjuk semmilyen esetben sem kell, mert nekem is olyan TV-m van, mint neked és HDR-t nem képes rendesen megjeleníteni, csak marketing HDR-t tud A valós HDR nem így néz ki, ha elmész egy boltba és megnézed egy fél milliós TV HDR-jét.
[ Szerkesztve ]
-
Nono0000
tag
-
PuMbA
titán
válasz Nono0000 #32427 üzenetére
Azt, hogy a HDR és a nem HDR között alig van különbség, mert ez a TV ugye a legolcsóbb, legalsó kategóriába tartozik Ahogy írtam, ha elmész egy boltba és megnézed egy fél millás TV HDR-jét, az HDR, de amit ez a KU6000 nyújt azt nem lehet HDR-nek nevezni, mert a panelje nem képes se nagyon nagy fényerőre, se nagyobb színtartomány megjelenítésére. Kevés pénzért csak ez jár.
[ Szerkesztve ]
-
arcitec
addikt
-
TeeJay
félisten
válasz tutitibi #32431 üzenetére
Mivel legtöbbünknek nincs 75" OLED TV így inkább csak arra mentünk hogy legkevesebb hibával tolja TV-re a filmet
Én MPC-BE+madVR-t 2év után most lecseréltem MPC-BE + MPC video renderer-re és tized annyi hiba sincs és mindent szépen játszik
TV frekvenciáját a film FPS-hez igazítja, tökéletesMixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
TeeJay
félisten
válasz Fandango #32434 üzenetére
Ha tekertél a filmben akkor sokszor villogott vissza a kulcs képkocka amíg megint nem tekertél gyorsan előre és gyorsan hátra... Eléggé irritált a villogás mintha beragadt volna a keyframe és nem tudott volna túl lépni rajta.
Másik hogy HDR film után ha SDR filmet néztem nem váltott vissza SDR módra a kijelző, teljesen be kellett zárni az MPC-BE-t majd újra indítani és az SDR filmet betölteni
MPC-BE legújabb és MPC video renderer tökéletesMixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
CastielFear
csendes tag
Sziasztok!
Van egy LG C1 + LG SP9YA soundbarom, ha ehhez veszek egy nvidia shield TV prot és a soundbarhoz csatlakoztatom, akkor plexen keresztül gond nélkül menni fognak a dolby vision + truehd atmos remuxok?
Előre is köszi a választ!
-
KISDUCK
addikt
Megzavarodott nálam a windows hd color, a HDR képes monitoromra nem engedi bekapcsolni a HDR-t, de a laptop kijelzőre ami nem képes rá arra pedig igen. VGA drivert frissítettem és eszközkezelőből töröltem a monitort is, de nem segített. Ötlet?
-
venom8888
őstag
Sziasztok. Jott ki mostanaban olyan film, aminek az5.1 hangzasa nagyon ott van? Legalabb mint a Ryan közlegény megmentése, vagy Spiderman stb?
-
Lapalacs
csendes tag
Pont azt akartam írni, az lenne, hogy venni kéne egy kertes házat mellé
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● A topicban tilos a warez mindennemű formája!
Ennek értelmében nemkívánatos témák:
- filmek, sorozatok torrent- és egyéb letöltőoldalakon való fellelhetősége
- ki, mit, hogyan, mikor, milyen minőségben warezolt magának
- a különféle release-ek, illetve az azokat készítők munkásságának kitárgyalása
- másolási és egyéb védelmek kikerülése, rip-készítés, letöltött tartalmak konvertálgatása, szerkesztése
- Csere-Beszámítás! Gamer PC! I7 6700K / GTX 1070 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- HP ProDesk 400 G5 Mini PC, I5-9500T, 8GB DDR4, 256GB NVMe SSD, WIN 10, WIFI, SZÁMLA, GARANCIA
- Apple Iphone 13 PRO MAX/Sierra Blue/256GB/KÁRTYAFÜGGETLEN/AKKU 88%/Patika állapot
- Csere-Beszámítás! Gamer PC! I3 10105F / GTX 1070Ti 8GB / 16GB DDR4 / 512GB SSD
- SAMSUNG FLIP3 8GB/128GB FEKETE, ÜZLETBŐL, GARANCIÁVAL
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest