Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    válasz Ribi #45724 üzenetére

    Föld és 0 (gépben a fekete kábelek) nem ugyanaz.
    Doboznak csak árnyékolás és érintésvédelmi szerepe van.

    Épp ezért van leföldelve a fémház, a fekete vezetékekkel együtt, az érintésvédelem miatt. A tápegységbe érkező hálózati védőföld direktben a fémházra megy. Meg lehet nézni, multiméterrel ki lehet mérni.

    Ennek oka, hogy a PC-tápok nem biztonsági trafóval készülnek, vagyis a primer és szekunder nem egymás mellett, biztonsági szigeteléssel elválasztva (szekcionálva) helyezkedik el, hanem a primerre rátekerik a szekundert. A standby trafó is ilyen.

    Természetesen azt is szigetelés választja el, de az már kevésbé biztonságosnak minősül, ezért ilyen készüléket csak védőföldes dugóval szabad forgalmazni, a hazai szabványok szerint is.

    Ez a válasz arra is, hogy miért vannak TV-k földeléses dugóval, míg mások pedig csak lapos villásdugóval. Utóbbiak a kettős szigetelésű készülékek, azokban szekcionált trafó van. Vagy trafók, amennyiben külön van standby trafó stb.

    Vagy vehetünk példának egy laptoptápot is: általában nem biztonsági trafó, zsúfolt kialakítás, a hűtőlemeznél zárlat is keletkezhet a hálózathoz --> megoldás a védőföld, ami direkt összeköttetésben van a kimeneti GND-vel / negatívval. Ezt is kimérheti bárki.

    A fémdoboz csökkenti a zavarkisugárzást, ez egyértelműen érzékelhető egy AM-rádió segítségével is, hogy a ház nélkül összerakott cucc intenzíven zavarja a rádióvételt.

    Továbbá a fémdoboz hozzájárul a hőleadáshoz is, hiába írta itt valaki ennek ellenkezőjét, egy egészen téves és kifacsart logika mentén.

    Nincs jelentősége ugyanakkor a fémháznak táplálás szempontjából a GND hálózat kialakításában, amit a fekete vezetékek eleve biztosítanak, a gép tökéletesen tud működni egy asztalon is. Vagy a spájzban, a befőttes polcon is, mint nálam például.

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák