- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
- SSD kibeszélő
- OLED TV topic
- Milyen TV-t vegyek?
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Apple asztali gépek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Intel GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
-
PROHARDVER!
Elso fazis: epits ki egy megfelelo alapot,konnyu,alacsonyabb pulzusu alapozassal.Erzesbol ez a "meg tudok kenyelmesen beszelni futas kozben",nagyjabol a max pulzusod 70-75%-a.
Amikor ugy le tudsz futni kb. 10km-t,hogy 5 utesnel nem mozdul el tobbet az alap futopulzusod akkor kezdheted a kovetkezo fazist.
Új hozzászólás Aktív témák
-
deicide
veterán
válasz imyourfriend #8900 üzenetére
Vényköteles a cucc, Condrosulf a neve, én évente egyszer szedem (3 havi adagot ír fel a doki, annyi egy kúra) és ez segít porcokat "képezni", azaz a kopás hatását ellensúlyozza, ami főleg nagyobb tömegű sportolók esetében nagyon fontos.
concret_hp: nem mondta, hogy rossz a térde, azt mondta, hogy az orvos szomorította el, hogy tönkre fog menni. De azért az ellen lehet tenni. A 3 közül 2 bringámon is 52-es vagy nagyobb tányér van elöl és 11-es hátul, ha erős a comb, akkor a térdre jóval kevesebb terhelés hárul még a kemény áttétel ellenére is. Nyilván én sem 52/11-el kezdtem bringázni, mert akkor valóban tönkre mehetett volna a térdem.
[ Szerkesztve ]
Live fast - On high - Repentless - Let it ride
-
gombi01
tag
válasz Polacheck #8881 üzenetére
(#8881) Polacheck:
jah a szervezés igen fura volt... egyszer jobbról aztán balról jöttek szembe,
a kiserdős és az Aranyhíd-sétány korom sötétben szintén nem volt mókás!
Részemről jövőre felejtős.A wc-nek én nagyon örültem mivel brutál kellett már szinte
meg sem álltam odaáig az utolsó 500 méteren 3perc alatti ezrekkel szaladtam(#8902) deicide:
ez az arthro-guard cucc sem rossz, gondoltam kipróbálok én is valami porcerősírtőt így 40 felé...tomcica:
láttad az eredményem?
Már csak 1 percet kellene vhogy faragni és becsúszhatnék 90perc alá
Küldj egy a kínzó tervet van pár hét még a Bp félmaratonig!"Először megtanultam addig futni, amíg el nem fáradtam.Később bírtam tovább is." Muhammad Ali
-
Xabi78
aktív tag
válasz deicide #8902 üzenetére
Szerintem meg ballagjon el a Drogerien Marktba, és vegyen egy doboz "Das Gesunde Plus - Gelenk Depot-Tabletten" néven futó cuccot, és szedje először 2 hónapig, majd utána évente 3x-4x 1 hónapig. Nem kell vacakolni a vénnyel, és teljesen ugyanazt tudja. Az összetétele jó.
Ha fáj a térdem, duplázósan szedem 1 hétig, utána napi 1.A nagyáttétel tényleg nem a legoptimálisabb, térdproblémával szerintem nem jó a singlespeed (nekem is volt singlespeedem, mielőtt elszabadulna a flame). Inkább egy jó fitnessbringa, és tesség kis nyomatékkal pörgetni.
Futásnál ugyanez, tessék vásárolni egy pulzusmérőt, és az első időszakban 140 környékén tartani a pulzust, ha már ilyen pulzussal megy a 5:30-6:00 tempó, akkor lehet cifrázni, addig ez pont elég.X.
Cave canem!
-
imyourfriend
őstag
Akkor én jól tolom, most hogy nekiálltam 5,77-et lefutottam 5:21-el. Bár sokat edzettem előtte bringán, csak kíváncsi voltam és szeretném elkezdeni a futást is. Relatíve alacsony pulzussal tolom, bringán megéreztem hogy milyen amikor magas és azt a helyzetet kerülöm.
Mondhatnám single speednek a bringámat, hisz 52-23 tól 52-17-ig hajtom ami 4 fogaskerék a 9-ből, de ha arról van szó akkor végighajtom egy áttétellel a 40km-t amit szoktam ingázni.
[ Szerkesztve ]
-
ígyvanferi
addikt
válasz SirKero #8883 üzenetére
Ennyiért a hülyének is megéri, ahogy szokás mondani. Annyira kíváncsi vagyok, hogy a különböző tempóknál pontosan mennyi is lehet a pulzusom. De ez a kíváncsiság sosem volt elég erős a 10-en ezres árak visszatartó erejével szemben. de 4 ezer még belefér.
Most egyébként megint próbáltam megmérni közvetlenül az utolsó résztáv után a pulzusom, 10 sec alatt 32-t számoltam, ami 192-t jelent. Ez kicsit mintha sok lenne, vagy létezhet? Lehet bármire is következtetni belőle?
Még a mai résztávozáshoz kapcsolódva: kivételesen síkon futottam a 300 métereket. Ahol szoktam, ott az utolsó 100-120 m-en emelkedik az út. Kb. 6 másodperccel jobbak lettek az idők azonos erőbedobás mellett. 56 valamennyik voltak most, sőt az elsőnél még túl is pörögtem, hogy nem kell az emelkedővel megküzdenem és 54-en belülre mentem. De az azért túlzás volt, az 56-ok stabilan mentek, összesen 6 db. Maradok azért a dombnál, de ott most nem tudtam menni.
-
DBAtti
aktív tag
Gáz akkor van a lábfejeddel, ha nem tudsz járni rajta...
Ha nem éreztél fájdalmat a Pegasus-ban, akkor még nem jött el a végOda kell rá figyelni, tornáztatni futás előtt-után, mászkálni egy kicsit mezítláb(!) a szabadban - gyaloglás is eléggé jó érzés tiszta fűben, de még jobb futni egy kicsit. Aztán jöhet a korábban linkelt lánc-cipő
Anno egyébként természetgyógyász javaslatára kavicson járkáltunk - otthon készítettünk egy faládát, teleraktuk életlen (nem túl kicsi) sóderkaviccsal és tapostuk minden nap vagy 10 percig. Túlsúlyosaknak eléggé kellemetlen tud lenni, de leszállás után hatalmas érzés, rendesen megmasszíroz minden idegvégződést, az fix.
"A szél fú, a zöld fű. A Föld kering, a Nap korong..."
-
-
V.Stryker
nagyúr
válasz concret_hp #8901 üzenetére
Ki mondta, hogy rossz a térdem? A doki mondta, hogy a futástól szét fog menni....
-
-
Cathfaern
nagyúr
válasz V.Stryker #8911 üzenetére
Sajnos ez általános betegség körzetiorvosoknál, hogy kb. a gyaloglást és úszást leszámítva minden sportra és mozgásra azt mondják, hogy árt és bajod lesz tőle. Tulajdonképpen az ő szintjükön igazuk van, mert nem tudhatják, hogy milyen a mozgáskoordinációd, mennyire vagy hajlandó utánanézni hogy kell az adott sportot helyesen csinálni, milyen felszerelést veszel hozzá stb... ezért átlagemberből kiindulva pedig jobb ha ezt mondják. Ha biztosra akarsz menni, akkor menj el egy sportorvoshoz és/vagy keress egy futóedzőt.
Eladó Kinu M47 Simplicity: https://hardverapro.hu/apro/kinu_m47_simplicity_2/
-
tomcica
Topikgazda
válasz gombi01 #8903 üzenetére
lattam am gombi jol haladsz,alapvetoen a mostani terved jo,csak egy picit kellene az intenzitason igazitani,egy hajszalat emelni rajta,a mennyisegeken NE
a hosszabb futasoknal a veget mostmar mindig progresszivre csinald legalabb egy 5-7km menjen a vegen felmaratonos v. ha faradtabb vagy akkor egy kicsit lassabb iramban,sot meg az elnyult gyorsabb befejezesnel es fel-fel szabad kapni egy 500m-t erosre,ez sokkolja a szervezetet es nagyon akarni kell (szoval mentalis felkeszites is egyben)
ha meg feljebb szeretned majd tolni a versenytavot (pl maraton) akkor at kell allitani az edzest: 2resztav,tempo,hosszu ezek kotelezo olvasmanyok hetente + domb ahova belefer (ezt lehet kombinalni a hosszuval vagy a tempoval is akar)
a ket resztavozos: 400-ak 80-ra mind es menjen fel egesz 10db-ig (ott bele lehet torni par erosebbet mondjuk minden 3. darab 75s) piheno 200m kocogas
1000-ek 3.40-45 piheno 200m kocogas,ha az elejen ez igy feszes akkor lehet egy ideig 400m kocogas,ja es 5db utana egyik heten a 400-ak novekednek,masikon az ezrek 20-10ig (az 8km es 10km resztavos munka,konnyen lehet h a 400-al gondok lesznek hiszen 3.20-as iram,de merni kell nagyot almodni )a tempo 10-12km meg kellene h legyen 4.15-4.30 koze idojarastol es faradtsagtol fuggoen
a hosszu 2ora futas,tavot nem muszaj merni,lehet dombos is! felkapni a veget 5-7km 4.00-4.15re,de legalabb 4.30ra!
ez igy mar a hosszabb tavok fele is kacsintgat,a ket resztavozas a legfontosabb es azok kemenyek nagyon,ki kell rendesen pihenni
There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
V.Stryker
nagyúr
válasz concret_hp #8915 üzenetére
Annyira nem nagy áttét, városban kellemes. És azt azért vegyük figyelembe, hogy Budapest nem egy dombos hely, többnyire egyenes az egész. Kellmes tempóban ilyen 25-28km/h -val tekerek.
És tényleg nem érted.
Orvos: Egészségesnek érzi magát?
Én: Persze
Orvos: Sportol valamit?
Én: Igen. Régebb kerékpároztam. Mostanában áttértem a futásra, mert az jobban lefáraszt.
Orvos: Fiatalember! Szerintem a futás nem magának való. Túl nagy, nem vékony, kis cingár, ki fog készülni a térde.Na, ebből hol következik,hogy most szar a térdem? De tényleg.... Bár szerintem mindegy, mert eddig is csak kötözködtél.
-
-
Cathfaern
nagyúr
válasz concret_hp #8915 üzenetére
Nyilvánvalóan egy nem ortopéd orvos egyértelműen meg tudja állapítani külön vizsgálatok nélkül egy térdről, illetve a térd körüli izmokról, hogy képes-e a 90-95kg-s súlyt futáskor sérülés nélkül elbírni. Ja nem, nem képes. Arra képes, hogy az általános infókat elmondja, ha meghallja a "90kg - futás" szókapcsolatot.
-
tomcica
Topikgazda
válasz V.Stryker #8916 üzenetére
kar a dokinak elore szugeralni egy olyan dolgot ami egyaltalan nem biztos h bekovetkezik (sot) de megis ezt tette,gondolom valami statisztika v. felinfo alapjan,szoval fenntartassal tessen kezelni a doki "jotanacsat"
vissza a kifaradashoz: bringahoz nem ertek,de gondolom letezik ott is magas intenzitassal torteno interval edzes akar idohoz,sebesseghez es tavhoz kotve,pont mint a futasnal,olyan intenzitasrol beszelunk ami atlagosan 160as percenkenti pulzus FELETT tortenik,viszonylag rovid pihenokkel,hogy ne essen le 140ala a kovetkezo resztav kezdetere! ez altalaban a maximum oxigenfelvetelt edzi be,rendkivul faraszto tud lenni,neha akar masnap ut csak agyon rendesen (nalam ami megjelent: egyszer veres vizelet,legszomj,szedules,olyan erzes mintha felhigult volna a vered,gyulladas stb. latna ezt a fenti doki szerintem azt diagnosztizalna hogy mar nem is elek )
arra azert figyelj,hogy megfeleloen be legyen erositve a labad ha ilyen terhelest akarsz,ezert figyelmeztettelek a fokozatos beerositeshez,helyes futoformahoz(faradtan rohamosan romlik es kijonnek a hibak egybol)
nalam az edzes utani (vagy ket edzes kozotti) joga es nyujtas valamint szivacs hengereles sokat segit
pulzusmeres: nehany edzes utan pontosan fogod erezni melyik tartomanyban hogyan veszed a levegot (kesobb azt is milyen iram parosul atlagosan hozzajuk) ehhez a legelejen eleg egy mezei ora ami mutat masodpercet es megmered a pulzusodat,de gyorsan mert nincs ido 1percet lemerni,en 10mp-t szoktam es szorzom 6-al..ez nem teljesen pontos,de viszonyitasnak megfelel (mondjuk megmerem tempo vegen 10mp es pihenek 1 percet majd ujra megmerem 10mp alatt mennyit dobban szorzom 6al)
[ Szerkesztve ]
There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
Crytek
nagyúr
válasz imyourfriend #8900 üzenetére
Nekem is "kattognak" a csontjaim és a csontkovács javasoltam hogy évente 3 hónapos porcerősító szedését.
Nekem a jutavit féle rákpáncélos cumot ajánlotta.Teszteltem tegnap az ivótasakos hátizsákot nagyon frankó és kényelmes volt csak inni nem sikerült belőle mert sikerült a 0. percbe megtörnöm és nem akartam megállni megigazítani
Next PC Upgrade: 2022
-
tomcica
Topikgazda
válasz ígyvanferi #8907 üzenetére
most olvaslak csak az utolso resztav utan 30feletti 10mp pulzus NAGYON JOOOOO,ez a celja az edzesnek,lehet nem atomora pontossagu,lehet nincs az csak 29 tehat 180koruli pulzus,de viszonyitasnak tokeletes,javaslom 1perc allopiheno utan merj meg egyszer ugyanigy 10mp alatt mit dobban,ha 25kornyekere visszaall akkor jo az allokepesseged ehhez a sebesseghez,ha meg lejebb megy akkor gyorsitani kell a resztavok atlagidejet (300nal akar 54re sikon)
jol birod,nyugodtan szabad kemenykedni kozeliteni az 50-es 300akhoz (persze ahhoz majd a 32es 200-at is hogy osszahngban legyenek)
inkabb arrol meselj hogyan regeneralodik a szervezeted egy ilyen porgos resztavozas utan...hogyan tellik a napod,hogyan alszol,masnap hogyan kelsz es mik tortennek?!
-
V.Stryker
nagyúr
válasz tomcica #8920 üzenetére
Persze, bringával is lehetne sportolni rendesen, de a fő gondom az, hogy hol? A város között, emelkedett pulzussal venni a kipufogó gázzal teli levegőt, szerintem elég nagy balgaság. Plusz állandóan meg kell állni, kereszteződések, lámpák, idióták, szar út.... tavasszal egy hét alatt volt két küllőtörésem, kicsit meguntam. Most fűzetni van valami állat küllővel a kerék, remélem jó lesz. De a kerékpárt továbbra is kiegészítő edzésnek szánom és most kicsit eredményeket akarok elérni a futásban is.
Jelenleg ezt az edzést csinálom:
Egyébként más gondom nem volt, csak eleinte fájt a sípcsontom mellett és kicsit vádli alatt. Gondolom mert olyan helyen erőltettem, ahol még soha, mert mint említettem kifejezetten futni nem nagyon futottam. Szerencsére ez már nagyrészt elmúlt, bár ha a gyerek rajtam mászkál és rááll, azért még érzem. De hát valahogy be kell edződjön.
[ Szerkesztve ]
-
-
imyourfriend
őstag
Köszönöm az információt neked is! Igazából nincsenek gondjaim, csak ami újdonságot hallok a hobbival kapcsolatban és később hasznos lehet számomra annak utána szoktam kérdezni, bár lehet ez néha amatőr kérdésnek minősül számotokra.
(#8923) V.Stryker: Kerekezem országúton, többek között a 8-as főúton is elég sokat és azt kell mondjam hogy a kerékpározásnál is meg lehet oldani a határokat, mind egy pulzusmérővel mind megfelelő kerékpárutakkal. Igaz én nem használok pulzusmérőt, érzésből tudom hogy mikor sok és mikor kell lejjebb adnom az intenzitást.
[ Szerkesztve ]
-
raggg
senior tag
Én is azt remélem, hogy a tornáztatás, meg egy pici odafigyelés majd helyrepofoz, és igazad van, amíg járni, sőt futni tudok, nincs nagy gáz. Sőt!
Mondtam egyébként a Spuris kislánynak, hogy érdekes, hogy így dől a bokám, mert az elnyűtt pegában egyszer sem fájt a lábam, soha. Néha amikor megemeltem nagyon a KM számot, akkor éreztem egy kis fáradtságot, de szerintem az bármilyen cipőben előjött volna. Persze az is igaz, amit itt valaki írt, hogy attól, hogy most pillanatnyilag nem fáj, nem biztos, hogy sosem fog emiatt.
Azt nem tudom, hogy pl. egy mezítlábas cipő mennyire tenne jót? Van egy inov cipőm aminek elég vékony a talpa, és ha az van rajtam pl. nagyon "kellemesen" átmozgatja a bokámban, lábfejemben lévő izomzatot. Bár valószínűleg ez hasonló lehet ahhoz, mintha mezítláb sétálnék vagy futnék egy kicsit.
És köszi a jótanácsokat mégegyszer!
ragklaatPS
-
DBAtti
aktív tag
Hát ha már van is Inov cipőd...
Én csak vágyakozom utána. Sétákhoz felhúznám, aztán ha az már kevés, futni is.
Amúgy minden amit írok szigorúan magánvélemény, nem vagyok sem orvos, sem pro futó, eléggé lassú vagyok mitagadás. Mostanában jött meg a kedv - többek közt a fejlődés hiánya miatt és egy jobb félmaratoni idő reményében - hogy több tervezést és technikát vigyek az edzéseimbe. Eddig inkább hangulatfokozásként szerepelt a programban.[ Szerkesztve ]
-
ígyvanferi
addikt
válasz tomcica #8922 üzenetére
Múltkor mértem egy perc után (mert rögtön nem tudtam, bénáztam a stopperrel, eltelt az az egy perc, mire sikerült elkezdenem a mérést), pont 25-öt számoltam.
Gondolom egy adott tempóval először emeljem a ismétlések számát, aztán gyorsítsak rajtuk megint, vagy? Tehát most volt ebből 6, legközelebb próbáljak ezen a tempón 7-8-at, egészen majd 10-ig mondjuk? És aztán vissza az ismétlésből, le a másodpercekből? Azt hiszem valahogy így írtad korábban.
Nem is tudom, igazából nem szoktam semmi különöst észrevenni ilyenkor. A hosszútávos és a sprint+dombrafel edzések után van enyhe izomlázam másnap. Késő délután,estefelé megyek futni, ezért utána már nem sok mindent csinálok, max. agymunka van. Aludni is ugyanúgy, ugyanannyit alszom, mint amikor nem futok aznap. Nem tudom mire vagy még kíváncsi, miről kéne írjak. Éhesebb vagyok, mint egyébként valamivel, de gondolom ez nem annyira meglepő. Kell egyébként egy bő fél óra is elteljen, mire tudok enni ilyenkor, rögtön nem szoktam semmit. Max. pár szem meggyet, barackot, ribizlit, ami épp van a kertben.
-
concret_hp
addikt
válasz ígyvanferi #8927 üzenetére
1p alatt elég sokat esik a pulzus normális esetben azt tartsd szem előtt
vagy fullba vagy sehogy :D
-
tomcica
Topikgazda
válasz ígyvanferi #8927 üzenetére
igen-igen fel az ismetlesek szamat,utana meg gyorsitani oket
-
DBAtti
aktív tag
Megnéztem a Multinavigator-ban az Asics Super J33-at, tetszetős darab, és ha már egyszer 15 perccel zárás előtt estem be, el is hoztam egy Inov8 Road-X Lite 155-öt vele megegyező áron
Rövid összefoglaló a benne töltött első 7km-ől:A mozgás amit a Zaraca-ban gyakoroltam - erőltettem - ebben kötelező, közvetlenebb cipőm még soha nem volt, zseniálisan illeszkedik a lábra és nem pazarol semmi energiát. Egyszerűen nem hagyja hogy megállj, vagy túlzottam lelassíts. És csak vigyorogtam mit a tök, és mentem és mentem és mentem. Megtértem, mindent értek, köszönöm, kész.
Az Asics J33-ról: könnyű mondjuk egy Zaraca-hoz vagy stabil cipőkhöz képest, de meglepően "nyúlós" az orra a lábujjhegyen futáshoz. Én a Zaraca-t sprődebbnek, ezáltal közvetlenebbnek éreztem nála, számomra nagyon furcsa hibrid, mert natural futáshoz - bár elég lapos a talpa - nem elég közvetlen, nem elég gyors (irányváltás). Talán csak nem az én tömegemhez tervezték (90kg+).
Az Inov8 másik kategória, ízlések és pofonok, nekem most az az új zsánerem.
[ Szerkesztve ]
-
Integra
titán
Foot x-rays revealing structural changes from transitioning to a minimalist shoe
nagyon érdekes és tanulságos cikk...egy fecske nem csinál nyarat, viszont egy hülye százat csinál...
-
tomcica
Topikgazda
válasz Integra #8931 üzenetére
errol nekem is hasonlo a tapasztalatom,ezert is futok minimalista cipokben,sot amennyit birok fuvon mezitlab
Inov8 nalam is egyik befuto,tartossagban es mukodesben is (oszre tervezem egy Inov8 Roclite 243-at)
-
raggg
senior tag
válasz Integra #8931 üzenetére
Azt viszont a cikk nem írja, vagy legalábbis nem láttam, hogy mit takar az, hogy "... wearing minimalist shoes". Az alany abban futott, abban is közlekedett, meg hogy mondjuk egy évig vagy háromig? Egyébként én elhiszem, amiket ír, csak zavar ez a pontatlanság.
ragklaatPS
-
Cathfaern
nagyúr
Plusz tegyük hozzá, hogy a váltás nagyon nem mindegy hogyan történik meg, ahogy a cikk is írja, nem elég csak simán felvenni egy minimalista cipőt és akkor jó minden, hanem teljesen újra kell tanulni futni. Végeztek egy másik kísérletet, ahol simán csak ráadtak kontroll csoport lábára 5 ujjas cipőt, hogy fussanak abba, és a vizsgálat végén (pár hónapig tartott) kezdődő csonthártya gyulladást meg mikrorepedéseket találtak náluk (megpróbálom megkeresni a tanulmányt, de egyelőre nem találom). Szóval fontos a helyes technika is...
-
raggg
senior tag
válasz Cathfaern #8934 üzenetére
Egyébként az Inov8 is azt ajánlja, hogy először a kevésbé minimalista vonalat (ez kicsit hülyén hangzik, a lényeg, hogy nem a pármilliméteres) vonalat próbálják, aztán lehet a vékonyabb talpúakkal próbálkozni... gondolom ez is azért tanácsos, mert így fokozatosan nevel át a helyes stílusra.
ragklaatPS
-
Aristeus
tag
Tetszetős cipő! Sok nagyszerű futást és kilométert benne!
Ezeknél a minimalista, vagy "átmeneti-minimalista" (inov-8 Road-X 255) cipőknél is fél-egy számmal nagyobbat kell venni, mint pl. a hagyományos futócipőknél?
Gondolom, ha hosszút fut benne az ember, ugyan úgy megdagad a lába.Ameddig ellátsz, addig el is tudsz futni.
-
concret_hp
addikt
maratoni frissítésre van vmi jó írás / tippek? félmaratonon még el lehet menni pár szem szőlőcukorral, de lesz előtte 1 kis bringa is : hétvégén ironman váltóban, kb. 5:30as keléshez képest 10körül kezdek bringázni 75km-t (2:35 kb.) majd 3.5 óra pihi és du 4 körül indulok futni a tervek szerint és 4:15 kröülre tervezek, ami lehet hogy picit gyorsabb lesz ha bírom ("üresbe" szerintem 4 óra körülit tudnék)
vagy fullba vagy sehogy :D
-
Integra
titán
szerintem ezek az új cipők, ahogy tomcica is írja, innov8 és társaik, amelyek sokkal forgékonyabbak, engedékenyebbek talpszerkezetileg és jobban engedik a talp természetes mozgását. nike is csinál már négyzetekre vágott talpú cipőt, nemtom mi a neve, szerintem az is alibi cipő, de mindegy, pénzt akarnak keresni ők is. a fivefingerst viszont nem biztos, hogy ide venném, mert az nem "minimalist shoes" kategória szerintem, de lehet, hogy tévedek és ő ide sorolja.
az meg szintén teljesen igaz, hogy aki fejest ugrik durr bele bumm módjára a mezítlábas/fivefingers futásba megfelelő olvasás és felkészülés nélkül, az jól megszívhatja már rövidtávon is. a hülyeségre csak a tudatos felkészülés az ellenszer, nem a trendiség és rohanjunk és csináljuk mert most azt kell mentalitás.
volt pár ismerősöm, kifejezetten mondtam nekik, hogy ne futással kezdjék ff-ben, hanem csak sétáljanak és rövid távokat, idővel kisebb túrákat erdőben etc.. és csak utána futás. szerinted figyeltek arra amit mondtam? most fáj mindenkük, ez vanlehet átmenet a cipős futásból ff felé innov8 cipőkkel szerintem is, biztos sokan így is csinálják, kinek mi, én kompletten kihagytam ezeket, meg akkor ilyen, hogy innov8, nem is voltak még, csak az ff. viszont azt gondolom, hogy rendesen, ösztönösen az innov8 cipők sem fognak megtanítani futni. a mezlítábas/ff viszont sokkal inkább, mert ha nem jól csinálod, egyszerűen mocskosul fájni fog az első sarokra érkezésnél.
az innov8 megbocsájtóbb, engedi a "helytelen" sarokfutást, nem nevel át úgy, olyan drasztikusan az első talppárnára érkezésre, mint a mezítlábas/ff történet. ez tök logikus amúgy.
de kinek mi. én azt támogatom inkább, hogy ff, de sokkal inkább fokozatosan és ésszel felépíteni az egészet, hogy az első lépéstől már jól csinálja az ember, nekem nem fekszik ez az "átneveléses" módszer, szerintem logikailag hibás eljárás, de mondom, ez csak a saját véleményem.[ Szerkesztve ]
...egy fecske nem csinál nyarat, viszont egy hülye százat csinál...
-
raggg
senior tag
válasz Integra #8939 üzenetére
Azt hiszem, mondhatjuk, hogy az inov8 "hülyebiztos" megoldást ad, megadják a támpontokat a futáshoz, az átálláshoz, kis írásokkal, könyvecskékkel, segítséggel, ez egyébként elég szimpatikus.
Azt nem tudom egy FF-nél van-e ilyen de pl. sokakat látok, hogy megveszik a Free-t, vagy azt a szövött csodát, aztán olyan technikával futnak, hogy jajj. :-$
A tanítás az szerintem minden cipőnél ennyi, hogy ha $z*rul futsz fájni fog. Annyi, hogy azért mondjuk a 255-ben nem tudod egyesével leszámolni a kavicsokat a talpad alatt.
ragklaatPS
-
Aristeus
tag
Kb. mennyi kilométert tettél bele a Innov8 255-be? Személyes tapasztalatok?
Ezt a cipőt úgy képzeljem el, mint egy Pega és egy FF közötti átmeneti cipőt? Mint egy versenycipőt? Vagy inkább egy kemény pályacipőre hasonlít? Gondolom hosszútávra, maratonokhoz nem ideális választás.Ameddig ellátsz, addig el is tudsz futni.
-
tomcica
Topikgazda
válasz Aristeus #8941 üzenetére
nekem Inov8 x233 van,az en meretemben 212gram 4mm sarokemeles,ugy tanacsoltak a multinavigatorban,hogy ne legyen elol benne hely,ergo passzent (kesobb picit nyult azert)
eddig 20km volt a leghosszabb tav amire elvittem,kemeny cipo ez hosszura,inkabb porgos palyacipo/tempocipo (es akkor ez meg csak nem is a 195 vagy 155-os modell )
eddig jol birja,ebben van anyag azert a 255ben meg meg tobb,velem 1000km-t tuti ki fog birni es kemeny palyamunkarol van szo (az szaggatja a kislabujjnal rendesen a kanyar miatt)az is biztos h 25ert ha lesz megint fogok venni (sot ez nekem meger 32-ot is)
ugy kepzeld el mint egy 5/10K-s versenycipot,megfeleloen szuk,saroknal nagyon...minimalis anyag mindenhol,kemeny kozephid (es nagyon lent is van) porgos rugalmas elso resz,szinte mint a rugo elcsattansz a foldtol
hasonlo cipok: Saucony Fastwitch (szinten ilyen kozephid es kemenyseg) de annak magasabb a sarka picit erzetre,valamint van befele doles ellen egy csepp vedelem...ASICS DS Racer is hasonlo
[ Szerkesztve ]
-
raggg
senior tag
válasz Aristeus #8941 üzenetére
Az X-255-ről: ez egy picivel magasabb, mint az X-233, de tényleg csak egy picivel, még bőven a minimalista vonal. A pályacipőkre hasonlít szerintem ez is, kb. amit itt alattam tomcica írt; sarokban egy picit szűkebb, szorosabb érzés, nincs olyan magas "fal" a bokáig hátul, feszes talp, nagyon rugalmas, nagyon jól átjön a talaj, lábfejnél viszont sokkal tágasabb, mint egy Pega (talán itt van különbség még az X-233-hoz képest). És piszkosul könnyű (Édesapám vette át a csomagot, mikor rendeltem, ő azt hitte először, hogy üres) !
Szerintem ha hozzászokik a láb, akkor szerintem félmaratonig el lehet vele menni, bár én inkább egy pörgős 10K-ra vinném el, versenyen. Fokozatosan hozzászokik a láb, az első körökön előjön egyfajta izomláz a bokában, lábfejben, egyszerűen olyan izmok is dolgoznak, amik egy hagyományos cipőben nem (gondolom én). Maratonon nincs tapasztalatom, de azt gondolom oda már a végső kilométereken kell a csillapítás meg a kényelem az elfáradt lábakhoz..
Azt tudni kell, hogy ennek a cipőnek a talpa nem megy tönkre, mivel nem olyan az anyagösszetétele, mint a habos/géles cipőknek, tehát nem fárad el - ami viszont neccessebb, az a szövet rész a lábujjaknál, pályán a résztávok alatt az egy idő után biztos elszakad.
Maga a talp rész meglehetősen sima, nem bordázott, nincs igazán mintája, ezért elsőre féltem, hogy vizes talajon hogy viselkedik, de nem volt még vele problémám esőben sem. Ugyan hivatalosan aszfaltos cipő de ilyen döngölt földre én simán rámentem vele..
Egyelőre olyan 150 km-t mentem benne szerintem (csak heti 1 edzést megyek benne), én nem bántam meg: 22k körül vettem, ennyit megért, 30 körül én már nem venném meg, mert a "hagyományos" cipőt úgy is cserélni kell és az drága játék.. érdemes Multinavigatoréknál nézegetni, jó akcióik szoktak lenni.
[ Szerkesztve ]
ragklaatPS
-
Integra
titán
igen, köszi a hülyebiztos szót, telibe találtad, nekem nem jutott volna eszembe
ff-hez nagy büdös semmit kapsz, egy kis dobozban kapod, benne szokásos marketing bullshit és mosási útmutató, aztán have fun
...egy fecske nem csinál nyarat, viszont egy hülye százat csinál...
-
Aristeus
tag
Köszönöm szépen a részletes tájékoztatást!
Idén a maraton a cél, szóval valószínűleg újból egy Pegát fogok venni, de jövőre terepen is ki szeretném próbálni magam. Oda gondoltam valamilyen ilyesféle "könnyített cipőt" Ha már a természetben fut az ember, akkor a lábával is érezze azt.
De mivel 0 tapasztalatom van a "minimalista" vonalon, azért gondoltam előszőr egy olyan cipőre, ami a kettő között van. A leírtak szerint az innov8 ezt támogatja a sokféle modelljével: pl.:
- Trailroc 255 (Shoc-Zone 2) – 6mm heel-to-toe differential
- Trailroc 245 (Shoc-Zone 1) – 3mm differential
- Trailroc 235 (Shoc-Zone 0) – 0mm differentialMár csak meg kell találni, hogy melyik lehet nekem az ideális.
Ameddig ellátsz, addig el is tudsz futni.
-
tomcica
Topikgazda
válasz Perillustris #8947 üzenetére
szep edzesterveket nem is olyan nehez irni sot hozzaertoen olyat se,amelyik mukodik is
viszont vegigcsinalni szezonrol-szezonra,na ahhoz mar elszantsag es akarat kellahogy felenk mondjak: ott valik el ferfi lesz beloled,vagy megmaradsz kisfiunak
[ Szerkesztve ]
-
SirKero
őstag
Üdv.
Ma megvettem a Lidl-ben hirdetett pulzusmérős karórát. Az első meglepetés akkor ért amikor kibontás után ( origináltnak tűnt ) kipróbáltam. Az óra megy rendesen a beállítás sem bonyolult de a pulzust sehogy sem akarta mutatni. Azt hittem én vagyok a béna és végső elkeseredésemben megmértem a gomb elem feszültségét. 0,02V volt Tettem bele egy másikat azzal egyből működött.
"Szárazon" nem is volt vele gond de este kocogtam egy kicsit és most nem tudom,hogy én nem használom megfelelően vagy sz@r az egész és holnap vissza viszem. Az első 800-100 méteren működött rendesen mutatta is a pulzust ahogy kell. Be is jelzett 180-nál rendesen. De utána gondolt egyet és nem akart 120 fölé menni. Mondom az hogy lehet,hogy az előbb még 220 is volt most meg a második kilométernél meg nem megy 120 fölé. Aztán gondolt egyet és hirtelen 220 lett. Ez a 120 kocogás közben már csak azért is hihetetlen mert nyugalmi helyzetben is 80-95 között van a pulzusom. Utána már végig ezt csinálta. Próbáltam állítgatni a mellpánt helyzetét de semmi sem változott tőle. Benedvesítettem a bőröm mielőtt felvettem. Valamit nem jól csinálok vagy ez ilyen és akkor vissza viszem.
Bocs ha kicsit hosszúra sikeredett.Most olvastam a rendőrségi hírekben hogy rasszista támadót keresnek, felhívtam őket, erre kiderült hogy nem állásajánlat.....
-
DBAtti
aktív tag
válasz Aristeus #8936 üzenetére
Köszönöm, úgy legyen!
A méret nagyon megtévesztő, itt nemhogy hozzáadni nem kell, de egy fél számot le is lehet vonni akár.
Én mindig is 44EU Asicsban mentem (28cm), utcai cipőim 43-asok, az Inov 42.5- es (!), és teljesen jó. Az eladók ezzel tisztában vannak.
Tegnap már a Citadella is megvolt, most érzem a vádlimat, de nincs kétségem afelől, aránylag gyorsan menni fog az átállás. Ízületi bántalom 0 -kopkop. Még egy nagy előnye/ hátránya azért van: ebben minden felesleges kilós megérzel. Lötyög a zsírpárna? Csak te fogod tompítani. Egy okkal több, hogy ledobjam magamról (a kilókat, nem a cipőt).[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest