- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
- Apple asztali gépek
- Házimozi belépő szinten
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Milyen TV-t vegyek?
- BIOS frissítés
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Ma reggel, amint bekapcsoltam a gépet, volt egy kék képernyőm, a pdhd2.sys fájlt említve. Ez a prodigy hd2 hangkártyához tartozik. Először fordult elő az elmúlt 6-7 napban. Mit lehet ez ellen csinálni? Vagy fogadjam el, hogy heti egyszer jön és kész, ennyire stabil az esi driver?
[ Szerkesztve ]
-
krichd1
addikt
válasz Graveyard #57149 üzenetére
Alapvetően ugyanaz, mint a K701/K702/Q701 szériának. Persze valamennyit finomhangoltak rajta ezekhez képest, ugye már a Q701 is más karakterű, mint a K701/702. Ahhoz képest, hogy már több mint 10 éve a piacon van a 700-as széria, van belőle legalább vagy fél tucat verzió, még mindig nem sikerült normálisan finomhangolni, de majd egyszer hátha sikerül.
Az Asgard szerintem jobb fejhallgatót igényel.Az év legjobb zenei albumai: http://tinyurl.com/ou4u3ql
-
impalaman
aktív tag
válasz #56474624 #57151 üzenetére
Nálam kb. havonta kétszer kékhalálozott a Pd71HiFi.sys, ami egy Audiotrak Prodigy 7.1 Hi-Fi-hez tartozott. Lényegében mindig is olyan volt, annyi, hogy régebben Windows 7-en ritkábban fordult elő a dolog. Le is cseréltem a kártyát inkább ~5 év után, elég volt a kékhalálból.
-
endrep
csendes tag
Köszi a véleményeket, maradok a hd650-nél.
endrep
-
gabesz345
csendes tag
válasz bkercso #57158 üzenetére
Lehet hogy fog tisztítani, most csak hangfallal hallgatom, majd fülessel kell, meg csereberélni kell a izolátort meg nélküle, hogy meghalljam mit okoz.
Megjött az ultra alacsony fáziszajú órajelem is pár hete, összeállítottam a ketyerét, egy hete tesztelem, komoly javulás, atomjó kontúrok, tisztább magas, jobb bassz, levegősebb tér. Még lehet hogy lesz egy update erről is, de az még odébb van.. -
addikt
Üdv!
Mivel a fejes erősítők terén nulla gyakorlati tapasztalatom van, kérdezném, hogy mi a vélemény a NuForce HA-200-ról? Elég szép dolgokat írogatnak róla, a teszteknél is jól szerepel, szóval hihető a történet? Továbbá, mivel a TEAC UD-301-es DAC-ot tartósan tervezem használni, és inkább a fejhallgatók vonalán fejlesztgetnék majd a jövőben, egy TEAC + NuForce kombó mennyire lenne jó párosítás hosszabb távon?
Előre is köszi az infókat."Nem azért felejtünk el játszani, mert megöregszünk, hanem attól öregszünk meg, hogy elfelejtünk játszani." G.B. Shaw
-
gabesz345
csendes tag
válasz bkercso #57161 üzenetére
Igen még nincs teljesen a fülemben, ezért fogom majd ki-be húzogatással tesztelni.
Diyaudio-s group buy volt most, már egy éve vártam rá, míg összegyűltünk elegen.
Drágább SC cut kristályokhoz csinált ott egy diyer gyerköc Driscoll (meg más) osci kapcsolásokat, amik igen alacsony fáziszajúak ezekkel a kristélyokkal, főleg a 100Hz és alatta lévő offset frekvenciákon, hasonlóan alacsony mint a drága 100 ezres OCXO-k. Ez is OCXO, van kis fűtő panel is hozzá.
Tesztelte is anno, igen jó eredménnyel. Mérés később lesz az objektív adatokat is ad majd remélhetőleg.Ilyesmi a fizimiskája:
+az oven még rá a kristályra -
bkercso
nagyúr
válasz gabesz345 #57163 üzenetére
Ki-be húzogatás? Jól hangzik!
Mekkora a fáziszaj kb., lehet tudni?
Gusztán néz ki amúgy. Itt is a táp fogja dominálni a fáziszajt, szóval fel kell kötni a gatyát. Olvastam nemrég egy tanulmányt, amely szerint a leg zajérzékenyebb az óra tápja egy DAC-nál. A fűtés csak a frekvenciapontosságon segít, a fáziszajon nem, így tök fölösleges. ppm-re pontosan nem hallod a frekvenciákat amúgy sem.
Olyan jó integrált oszcik vannak, hogy én már nem szórakozom diszkréttel... Nyilván a legtöbbre ez nem igaz, de meg lehet találni azért.A tápnál az LC-szűrés rezonanciája szemre kHz-es tartományba esik (100ohm@100MHz bead és 10uF kondi esetén), így ezt illene dampingolni, mondjuk 47uF-os nem low-esr elkokkal a nagy kerámiákkal párhuzamosan!
[ Szerkesztve ]
kapható az OPA Red2 - Kercso Audio
-
bkercso
nagyúr
-
Torry
addikt
Sziasztok!
Musiland 04MX jó vétel nagyjából 19.000-ért?
HD 662B és alaplapi hangkártya közé.
E10K-val vagy X-Fi HD-val esetleg jobban járnék?Később egy jobb füles tervben van, de csak 40k körül.
Köszi!
[ Szerkesztve ]
-
Csacse
tag
Sziasztok!
Spatran a-ra rátudok csatlakoztatni szerintetek dj controllert?[ Szerkesztve ]
-
krichd1
addikt
válasz bkercso #57164 üzenetére
Szerintem már át kellene állni kristály oszcillátorokról lassan atomórára. Korábban már linkeltem, de még nem látott benne senki potenciált itt benne.[link]
Van aki már méregette, csak audio felhasználásra kellene hozzá valami kapcsolás.Az év legjobb zenei albumai: http://tinyurl.com/ou4u3ql
-
PapauZ
aktív tag
Sziasztok!
Denon RCD-M40 + Dali Zensor 1 mellé kb. milyen árkategóriájú DAC illenék?
Laptop alaplapi hangkártyája helyett szeretnék javítani a hangon.
Jelenleg max. 50-60.000 forintban gondolkodnék, de természetesen lehet még spórolni, nem hajt a tatár .
A DAC-on a fejhallgató kimenet talán annyira nem fontos, az van a Denon-on is.Köszönöm!
-
bkercso
nagyúr
válasz krichd1 #57168 üzenetére
Vagy ez csupán az agyatlanság és a sznobizmus újabb ékes iskolapéldája. Ettől valószínűleg megint csak nem a hang lesz jobb, hanem a hifi lesz exkluzívabb és drágább.
Amit ez az atomic clock atomóra tud:
- pontosság (vagyis a frekvencia átlaga hosszú távon változatlan)
- kis méret
- kis fogyasztásEzek viszont nem számítanak a hifiben!
Ami a hifiben számít:
- kis fáziszaj (vagyis a frekvencia ingadozása a hangfrekvenciás tartományban kicsi legyen.
- olcsóságHa az atomóra fáziszaja is kicsi lenne, akkor kihangsúlyoznák, vagyis szerintem biztosan nem kicsi.
Ellenben €2 alatt kapni nagyon kis zajú oszcillátorokat, amik kicsik. Egyszerűbbnek látom rezgésmentesíteni a kvarcot valami rugalmas felfüggesztéssel. Ez viszont jó ötlet![ Szerkesztve ]
-
bkercso
nagyúr
válasz bkercso #57171 üzenetére
Na jó, helyesbítek: az adatlapja szerint 10Hz-en -70dBc a fáziszaja, ami 20dB-vel elmarad egy jobb €1.5-s oszcillátor mögött. Magasabb frekvenciákon is megmarad a lényeges különbség. Fejhallgatózáskor pedig a hangfal nem rázza a kvarcoszcillátort.
[ Szerkesztve ]
-
bkercso
nagyúr
válasz bkercso #57172 üzenetére
Hogy ne csak duma legyen, készítettem egy összehasonlítást az oszcillátorok fáziszajáról. Az XpressO kifejezetten rossz, a legrosszabb azok közül, amiket hallgattam. (Mégis mennyi mindenbe ezt teszik...) A smart €1.5-t használom, a nagy DAC-ba viszont a CCHD-957-tel azonos zajú, csak szintén olcsó típus kerül, bár én ez utóbbi kettő között már nem hallok különbséget.
Az atomóra meg közelebb van a rosszhoz, mint a jóhoz...[ Szerkesztve ]
-
gabesz345
csendes tag
válasz bkercso #57173 üzenetére
Ezeknél természetesen jelentősen jobbak a diszkrét board-ok, bár nem tudom láttál e már szétbontott crystek vagy hasonló smd TCXO-t ugyanaz amit feltettem csak miniatürben és mivel olcsók relatív gyengébb alkatrészekkel kristályokkal.
Én egy AT és 2 SC cut oszcit kértem a group buy-on.
Itt van az AT cut-os Clapp oszcillátor mérése ami nekem most van (alsó görbe):Az SC cut kristályú Driscoll oszcikról még nincs mérés, csak több szubjektív összehallgatás van, amik előrevetítik hogy még jó 10-15 dB-el ennél is alacsonyabb oszcit lehet még csinálni.
Rengeteg anyag van egyébként fent a régi mérnököktől (általában a kapcsolások nevei a mérnököké) hogy mik a kritériumai az alacsony fáziszajú oszciknak, ezt az útmutatást használják a diyaudio-sok is.
Egyik legfontosabb hogy a kristálynak mekkora a loaded Q-ja (nem tom ezt magyarul hogy fordítják), minél nagyobb annál kisebb a fáziszaj, AT nál pl. 100K-200K körüli, míg SC Cut-nál 1M-2M közötti is lehet, ez elméletben is 10-15dB javulást hozhat, a tesztek alapján remélhetőleg hoz is.
Persze még van más kritérium is, de azokat a lehető legoptimálisra próbálták választani, tranyó flicker noise 1/f minél jobb legyen stb stb.... -
Patice
nagyúr
válasz PapauZ #57170 üzenetére
A laptopon nincs optikai kimenet? Mert azon a Denon-on van.
Ha nincs a laptopon optika, akkor a legegyszerűbb/legolcsóbb megoldás, egy USB-SPDIF transzport lenne.
Ha már külön DAC, akkor használtan Denon DA300.
Szerintem.
Eladó: Intel NUC J5005, Xbox 360, Daewoo Matiz, Lenovo dokkoló
-
gabesz345
csendes tag
Persze még a táp is számít nagyon, de most csak a kapcsolásra fókuszáltam.
Tápnak az egyik leghalkabb kockát használom most, LT3042, engem meggyőzött nincs rossz hangja. -
bkercso
nagyúr
válasz gabesz345 #57174 üzenetére
Ez tényleg nagyon jó.
Igen, én is olvasgattam a témában még anno. A loaded Q az a terhelt kristály csillapítottséga (jósági tényezője). A kisebb jobb.
Tápból oszcihoz nekem a cap multiplier bejött. Mivel periodikus működésű az oszci, így a táp kimeneti impedanciája itt nem nagyon számít.
A dampingolást szerintem tényleg próbáld ki.kapható az OPA Red2 - Kercso Audio
-
krichd1
addikt
válasz bkercso #57172 üzenetére
Nekem a hangdobozos/hangfalas rendszer az első, a fejhallgató csak kényszermegoldás. Engem érdekelne olyan mérés is ami gyakorlati használat során készül, nem csak az elméleti, amivel például bajnokpityu is foglalkozott, lehet mások is innen, csak nem írták le. Amúgy biztos van ennél jobb atomóra is, annyira nem keresgéltem.
[ Szerkesztve ]
Az év legjobb zenei albumai: http://tinyurl.com/ou4u3ql
-
l3v3e
csendes tag
DacMagic 100-hoz szerintetek érdemes a gyári táp helyett épített lineáris tápot vásárolni, készíttetni? Ebayen is láttam párat, de nem tudom, hogy tényleg számít-e ennyit egy lineáris PSU.
-
gabesz345
csendes tag
válasz bkercso #57177 üzenetére
Köszi, kipróbálom amit mondtál.
Elvileg a minél nagyobb Q érték a jobb a fáziszaj tekintetében, ezt írják legalább is, e mentén fejlesztenek a fórumon.
Ő volt az elsők (lenti link) között diy-ben aki feltette az eredményét, ez tulképp ugyanaz amit feltettem a képen AT cut kristály-os Clapp (Colpitts) oszci, ennek a mérése amit beszúrtam, az oldalon vannak még cikkek az alacsony fáziszajú oszcik építéséről.Ezt továbbfejlesztve próbálkoznak a fórumon, még ennél is alacsonyabb zajú oszcikkal, most főleg Driscoll oszcival (de Pierce is van már), ehhez már SC cut kristályt is lehet használni, ez egy drágább, más gyártással készült kristály, jellemzően igen magas Q-val, ami az elméletek szerint jóval alacsonyabb zajt okoz majd. Főleg a kis frekin rezgőket érdemes használni annak nagyobb a Q-ja, max nem biztos hogy HD zenéken mind használható.
-
bkercso
nagyúr
válasz krichd1 #57178 üzenetére
Érdemes meghallgatni úgy is a DAC-ot, hogy valamilyen gumis felfüggesztésre teszed. Vagy vízágyra, biciklibelsőre stb.
l3v3e: Igen.
gabesz345: Kérdés, hallható-e. Érdekes téma, az biztos. A Moment 1-ben nálam is diszkrét óra van, egy Colpitts, diszkrét, GHz-es, kis zajú tranyúkkal körítve.
[ Szerkesztve ]
-
gabesz345
csendes tag
válasz bkercso #57182 üzenetére
Én hallottam a Collpitts és a Driscoll között is a különbséget (AT vs SC cut), bár leheletnyi volt, igaz a SC cut 45 MHz-es, az AT cut 11MHz-es, ezeknek a Q-ja elég hasonló, viszont a 11MHz-es SC vagy még alacsonyabb, az 5MHz-es (bocsi hogy nem írom ki az összes számjegyet, tudjuk miről van szó azért azok viszont már akár 6-8X magasabb Q-val rendelkeznek aminél már elméletileg jóval alacsonyabb a fáziszaj. Ilyenek nekem nincs még, így én nem tudtam összehasonlítani, a fórumos gyerkőc meghallgatta, nagy különbség volt az AT cut-hoz képest pozitív irányban. Ezért teperek még egy 5/6 vagy 11/12 Mhz-es SC változatra is, ha tényleg igaz és az elmélet működik a gyakorlatban is és 10-15 dB-el csökken még az előbb feltett görbéhez képest is a 100Hz/1KHz alatti (close-in phase noise) fáziszaj, akkor úgy néztem utol lehet érni a komolyabb gyártók Wenzel stb.. OCXO-it is, legalábbis a méréseiket megnézve és ezek már 100e Ft-os kategóriák.
Ha érdekel beszúrom a gyerek szubjektív összehasonlítását a Crystek gyári oszcival, amit eddig csinálgattak.
-
bkercso
nagyúr
válasz gabesz345 #57184 üzenetére
Forrasszt a kvarc helyére egy foglalatot és cserélgesd a frekvenciákat, ha szeretnéd.
Amúgy nem értem, milyen DAC-ban tudsz különböző frekvenciájú órákat összehasonlítani. Ezt hogy lehet?krichd1: Nem merem kipróbálni a kínaiakat, mert nem biztosított a hosszútávú elérhetőségük. Inkább a jlsound-osat fogom kipróbálni, ő is fejleszt. Tud DSD-t és NKD oszcillátoros.
-
gabesz345
csendes tag
válasz bkercso #57186 üzenetére
Pontosan az van ahogy gondolod. A reclock panelen alapban foglalat van (pontosabban 2 db a két alap mintavételi frekihez), így bármit bele tudok tenni órajelnek ami zenei szabványos 5MHz-től 98 MHzig.
És bármilyen dacra rá tudom tenni ami I2S-t fogad. Most AK4497 dacra nyomom. Csak átcserélem az órát és már tudod is hasonlítani mindegy milyen frekis, a reclock kiadja mindjárt a megfelelő I2S jeleket.
Nemrég tudatosodott bennem is hogy fölösleges a nagy 45/49 meg 90/98 MHz-es frekik erőltetése, főleg ha nem nagy 384KHz meg hasonló zenéket kell lejátszani. A 11MHz-nek nincs ebből a szempontból hátránya, kisebb osztóval löki le a mintavételi frekire ugyan, lehet nagyobb frekiről pontosabb a leosztás, de ez gyakorlatilag nem szól bele a hangminőségbe. Az viszont igen hogy az alacsonyabb frekis oszcillátor jóval csendesebb, nem véletlen most mindenki olyat akart csinálni, pl. 12 Mhz-el még 96Khz-et is le lehet játszani általában.Itt van az összehasonlítás, ezenkívül volt még, de ez a legbővebb. Én is hasonlót észleltem, bár én a NZ2520 kristályommal hasonlítottam, de az elég hasonló a Crystekhez.
-
gabesz345
csendes tag
-
Bodz
nagyúr
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
A topikban terméket, munkát, szolgáltatást hirdetni tilos!
- Elemzés Erősítők tápellátása 2.
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- XFX Radeon Speedster SWFT 319 RX 6800 - BONTATLAN - ALZA GARANCIA
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 3rd - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" 2K Touch I W11 I CAM I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo X1 Carbon G3: i7-G5 I 8GB I 256GB SSD I 14" QHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450s - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T14s - i5-10G I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs