Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • schawo

    titán

    válasz CaNNa3IS #26790 üzenetére

    Oké. a DSD egy 1-bites delta-sigma modulációs PWM adatfolyam, amit gyakorlatlan fejjel sokkal nehezebb elképzelni, mint a PCM multibites adatfolyamát. A PCM könnyen érthető, hiszen a 16-24-akárhány bit meghatározza a jel amplitúdóját. Minél gyorsabban adjuk a jelet (frekvencia), annál gyakrabban van meg az amplitúdó érték, annál nagyobb a felbontás, és minél több a bit, annál pontosabb a hullámformánk. Egyszerű, mint a faék.
    Ezzel szemben a DSD egy delta-sigma modulációs PWM, ami így hozza létre a hullámformát:
    [link].

    Magából az adatfolyamból nem tudjuk, hogy mi történik, csak akkor, ha egy adott időintervallumhoz tartozó csomó egybites adatot figyelünk egyszerre. Épp ezért értelmezhetetlenek rajta a szűrők.

    A kvantálási zaj is nagyobb, mint multibit adatfolyamnál. Ez egy jellemző d-s zajkép:
    [link]

    Viszont hogy bonyolultabb legyen az élet, valójában nem létezik 18 bitnél nagyobb bitmélységű IC-s teljesen multibit PCM DAC. A DAC-ok úgy működnek, hogy a kapott PCM adatfolyamot az IC-n belül átalakítják egy multibit-delta-sigma hibrid adatfolyammá, ami általában 4 bites adatmélységű (szemben a DSD 1 bitjével), majd ezt a hibrid adatfolyamot alakítják analóggá a fenti PWM-rendszerű módon. Régen használatban voltak a 18-bites multibit PCM dacok, ezek sokak szerint jobb hangminőségre képesek, de a marketing és a 24-32-végtelen bitmélység iránti (ész nélküli) fogyasztói igény megölte őket.

    Ami előnye lehetséges a DSD-nek az az, hogy ez már tárolás során delta-sigma rendszerben létezik, nincs szükség kétes minőségű IC-n belüli átalakításra. Jellemzően egy jó szoftveres DS akár még jobb is lehet, mint egy IC-s DS átalakítás. Egyedül talán ez indokolhatja a DSD, mint formátum létjogosultságát.

    [ Szerkesztve ]

    evDirect villanyautós töltőhálózat

Új hozzászólás Aktív témák