Új hozzászólás Aktív témák
-
HSM
félisten
válasz MPowerPH #3932 üzenetére
A kalibrálásról: [link]
Szerintem egy ilyen képességű monitort már érdemes, de neked kell érezned a szükségét, rábeszélni nem foglak.A reakcióidőről... Az input lag és a panel reakcióideje nem ugyanaz, az inputlag az a megjelenítendő kép monitorba érkezése és a tényleges megjelenítés elkezdése között eltelt idő (ez netes tesztek szerint ~+10ms egy crt-hez képest a moncsidnál, ami nem rossz érték) a válaszidő pedig a monitor paneljének az időszükséglete, hogy a különböző színárnyalatok közt váltson (az input lag leteltéhez adódik hozzá tehát). Nekem van itthon egy normális 5ms samsung TN, és jóval kisebb az utánhúzása. De sehol nem zavaró, játékban se érezni a különbséget, filmek alatt se. Szerintem kicsit túl van lihegve a téma, pláne a 2ms-os csodáknál. az IPS panel egyéb jó tulajdonságai bőségesen kárpótolnak majd ezért a minimális hátrányért. Persze, ha FPS világbajnok akarsz lenni, akkor irány CRT-t venni...
-
MPowerPH
félisten
LG 42SL8500 -öt használtam részben eddig monitor gyanánt. Az itt fent nem fér el, így ez maradt. Tehát nekem is lesz kiindulási alapom a 2.2ms, és 200HZ -ből adódóan.
Mondjuk amennyit gamelek, nem érint az után húzás.... rFactor -nál ilyen gondok nincsenek.Don't Tread On Me
-
HSM
félisten
válasz MPowerPH #3954 üzenetére
2.2ms? Az meg honnan jött? Azért a csodákban nem hiszek.
A 200Hz-ről... Barátnőméknél van asszem 100Hz-es Samsung LCD TV, hát nem mondom, nekem nagyon nem tetszik, elrontja az élményt, hogy felskálázza a videó képfrissítését, ráadásul jópárszor képi hibákat is gyárt a technológia. (Tudom, kikapcsolható.) A nagy méret amúgy jó, nem vitatom. Én a natív frissítésekre esküszöm, próbáld ki, 24FPS-es filmet 72Hz-en a moncsin (ekkor minden kép éppen 3-szor fog megjellenni, gyakorlatilag nem lesz beleturkálva, azt kapod, amit kell) 25FPS-nél 50Hz, és 30FPS-bnél 60Hz. Én így használom, és állati jó. (Sajnos korábban még noob voltam EDID-hackelni.... Most bezzeg már megy. )
Amúgy nekem a kalibrálással is jók a tapasztalataim, nekem jobban tetszenek a filmek, hatásosabbak (és élethűbbek, persze csak ha a rendező is ezt akarta) pontos színekkel. Pedig első, felszínes ránézésre épp, hogy bénábbnak tűnt a kép kalibrálva, mint mondjuk a gyári movie mód, pedig valójában mégse...[ Szerkesztve ]
-
Chosen
addikt
Egy kérdés: 75Hz-es képfrissítést könnyedén bírja az elektronika, vagy csak rá van erőltetve a monitorra? A lényeg, hogy a 75Hz károsítaná hosszútávon?
-
MPowerPH
félisten
-
HSM
félisten
válasz MPowerPH #3957 üzenetére
"... filmre 72Hz az ideális."
Mint írtam, 24Fps-es (vagyis 23.9xx) videókhoz jó a 72hz, máshoz nem ideális. A többit nem kopiznám ide. Nekem azért szép számmal vannak nem 24FPS-es videóim is.
Játéknál én szuperül elvagyok 60hz-en, én tuti aszerint lőném be 75/60Hz között, amiben jobban kijönne egy stabil teljesítmény V-sync-el. V-sync nélkül meg nekem teljesen jó 60hz, nem veszem észre a képenkénti +3,3ms-ot. -
Chosen
addikt
Kipróbáltam a 75Hz drivert, de pontosan ugyanezt a jelenséget produkálja nálam is: [link]
Erre született már valamilyen megoldás?
-
HSM
félisten
válasz jim_raynor70 #3962 üzenetére
Én írtam saját drivert a 2312-ömhöz, mert nekem elég sűrűn csinálta a 72Hz-nél, azóta 100%-os, sohasem jött elő, se készenlétből ébresztve, se sehogyse.
Tehát van megoldás, más téma, hogy nem 5 perc megcsinálni. -
HSM
félisten
válasz zoleeno1 #3966 üzenetére
A 2312 nem tud 75-öt, csak 72-t. Ellenben nálam 72hz-en rendszeresen adta elő, hogy nem támogatott, amíg meg nem csináltam. Nem tudom, mennél-e vele bármire is, mivel a saját moncsimhoz lett gyártva, a saját beépített edid-jét írtam át, valószínüleg ez a kulcs, hogy a saját monitorod edid-jéből gyártod az inf-et... (Mert ugye az INF funkciója, hogy ha telepíted, az oprendszer azt kezeli a gyári EDID helyett, így lehet utólag, szoftverfrissítéssel korrigálni egy gyárilag hibás edid-el kiadott monitort.)
Wikin+google-ban megtalálható minden infó/segédprogi az inf gyártásához... Most nincs időm részletesen leírni...[ Szerkesztve ]
-
jim_raynor70
aktív tag
En nem irtam teljesen ujat, csak WonderCSabo 72/75-osebe piszkaltam bele (vagy mondhatjuk azt is, hogy ujrairtam az alapjaira), EDID-hez hozza nem nyultam, s megis, random adta a hibat energiatakarekos modbol ebresztve, keszenletbol egyarant. Viszont mikor SSD-k miatt szet kellett kapnom a gepet, osszeszereles utan meg se nyikkant. Ha jol emlekszem, tavaly november ota, s azota egy rossz szavam nem lehet ra. Erre tudsz mondani esszeru magyarazatot? En nem talaltam.
No, meg ezek szerint egy szakavatott szem- es kezparnak nem tart tovabb par percnel EDID-et irni. -
HSM
félisten
válasz jim_raynor70 #3970 üzenetére
Bármilyen drivert írsz, és telepítesz a monitorhoz, az a windóz számára felülírja a monitor beégetett EDID-jének infóit. Tehát a monitor EDID-je csak addig aktív, amíg a windóz be nem tölti a driverét, utána olyan, mintha nem is lenne.
Érdekes, hogy nem csinálja a szétszedés óta, én em látok összefüggést, de örülj neki, hogy megjavult.Amúgy nem kétperces móka... Inkább 4-5 óra volt, mire összehegesztettem, igaz, életemben először csináltam. Mondjuk, ha most sietnék, lehet már meg tudnám csinálni bő egy óra alatt...
Amúgy ha jól emlékszem, két standard timing descriptort-t kell hozzáadni valami "szükségtelen" descriptor helyett. De így leírni egyszerűbb, mint megcsinálni.
Amúgy a monitor asset manager-t használtam hozzá, meg találtam valami progit, ami kiszámolja a descriptorokat.(#3969) zoleeno1: Én se írnám le, ha nem muszáj, nem azért, mert irigy vagyok, hanem mert sok idő lenne újra előszedni mindent.
[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
Javíts ki ha tévedek, de emlékeim szerint két monitorral is maxra tolja a memóriát. Nincs most bekötve a Samsungom, nem tudom most megnézni, max holnap. Amúgy nálam is max memória/400Mhz GPU. Amúgy valaki megnézhetné, hogy NV alatt is jelentkezik-e a jelenség, kiváncsi lennék...
zoleeno1: Szerintem azért kérdezte, mert nálam saját INF mod van, hátha az ezt a bibit is orvosolja, de sajnos nem.
[ Szerkesztve ]
-
jim_raynor70
aktív tag
Termeszetesen orulok neki, csak a miertjet kerestem, hisz egy RAID tomb szetbontasatol biztosan nem javulhat meg egy ilyen merteku problema.
Viszont en eddig ugy tudtam, hogy a driverek (a monitor es a VGA egyarant) csak egy feluletet kepeznek az EDID-hez, melyen keresztul elerik azt, tehat az EDID tartalmazza azokat a reszletes tulajdonsagokat es a mellejuk rendelt ertekeket (mint egy BIOS), melyeket egy driver csak reszlegesen erhet el. Lehet, hogy azt megprobalhatja felulbiralni, de egy rosszul megirt drivernel kezdodnek a gebaszok. Bar lehet, ennek nincs jelentosege, csak felvetettem, de egy hozzaertotol szivesen fogadom a felhomalyositast!
-
-
zoleeno1
veterán
Jó kérdés...Mert szerintem ez valamilyen szinten 1 bug... főleg ha azt nézzük, hogy 50Hz-en is feltolja. Legalább arra tekintettel lehettek volna, hogy alacsonyabb frekin ne tegye. Remélhetőleg jön majd 1 driver egyszer, ami ezt megoldja. Vagy talán a bios-ba kéne bele piszkálni ez végett?
[ Szerkesztve ]
Honor Magic5 Pro
-
Dylan70
csendes tag
Én úgy emlékeztem, hogy (igaz én csak többféle nVidia karival használtam ezt is és a kisebb 2209A-t) amint 72/75 Hz-re váltottam, minden órajelet maximumra tolt. Én mindig csak egy monitort használtam egyszerre.
Én pont azt hittem, hogy az újabb kariknál, illetve z újabb reves (pl. BMW-nek már 03-as 2311-e van) ez már nem probléma...
[ Szerkesztve ]
-
Chosen
addikt
válasz zoleeno1 #3983 üzenetére
Kipróbáltam egy TV-vel egy notebookot amiben mobility 5650 van, a lényeg az, hogy a TV gyári képfrissítése 50Hz. Amikor átállítottam 50Hz-re maradt az idle órajelen a vga 100/150-en, tehát mégsem a VGA gyártók hibája ez teljesen, kell lennie valamilyen parancsnak az infben, hogy "figyu VGA, ne emeld meg az órajeleket, mert ez a Hz okés lesz nekem" vagy valami.
-
HSM
félisten
válasz jim_raynor70 #3980 üzenetére
Naszóval... Az EDID az arra való, hogy amikor a monitort rákötöd valamire, akkor a valaminek tudnia kell, hogy milyen formában küldhet képet rá, hogy a felhasználó láthasson valamit. Ez egy gyárilag programozott, csak olvasható memória a legszükségesebb adatokkal (ROM), vagy legalábbis ekként működik. Ha csak PnP monitorként van telepítve (nincs telepítve) a monitor, akkor az EDID infók alapján tudod rajta beállítani a kép tulajdonságait, ekkor a számítógép a beégetett EDID szerint működik. Ha telepítessz egy INF fájlt, akkor az gyakorlatilag egy komplett EDID esetleg némi plussz infóval, ami felülírja a monitorból kiolvasott értéket a registry-ben, a registry tárolja ugyanis a monitorhoz tartozó EDID-et, kezdetben azt, amit kiolvasott a monitorból. Tehát driver telepítés után a számítógép a windóz indulása után már fütyül az EDID tartalmára, a telepített driver szerint működik. (Ettől persze a VGA, meg az oprendszer is eléri a "valódi" EDID-et, de nem használják, így lehet EDID hibákat frissített driverrel javítani. Ha továbbra is a monitor EDID-je lenne a főnök, nem tudnád drivercserével javítani, és a driver mint olyan, értelmét vesztené a monitorhoz.)
És ahogy mondod, egy rosszul megírt driver rengeteg gebasz forrása lehet, mint mindig, és mindenhol.(#3985) Dylan70: Nekem már az utód, U2312HM van, és ott is ez a helyzet, ráadásul nekem nem REV0, hanem 1.
(#3986) TheChos3nOne: Hát ez igen érdekes! Tényleg nagyon hasznos volna, ha rá tudnád kötni a 2311-et moddolt driverrel a laposra, mit történik! A laptop VGA-nak nem kizárt, hogy mások az energiatakarékossági módjai.
Az INF-ben vagy EDID-ben ilyen parancs tuti nincs, ellenben valami ellentmondás lehet. (Pl. nem fér össze a hozzáadott frissítés egy másik időzítéssel, vagy valami más infóval, esetleg valami hiányzik belőle a moddolás után.)
Ha a notin a 2311 feltolja az órajeleket, lehet ránézek alaposabban a témára, majd ha ráérek. -
MPowerPH
félisten
Még egy kérdésem lenne. Monitorba csak a DVI-D kábel megy be, a DVI-I, mert ugye nem kompatibilis a -D -vel? Csak mert DVI-I pont van itthon.
mod: Már látom a képeken, hogy nem lesz jó. No mind1, holnap veszek egyet.
[ Szerkesztve ]
Don't Tread On Me
-
chatran
őstag
Valaki használja esetleg PS3-mal a monitort?
A hétvégén elkövettem azt a hibát, hogy rákötöttem egy Samsung LCD tv-re a PS3-mam és a játékok egyszerűen gyönyörűek lettek. Konkrétan az Enslaved című játék, (ami a lerombolt, aztán a természet által visszavett NY.ban játszódik) valóságos már-már giccses színorgiát produkált.
Mikor hazahoztam és visszakötöttem az U2311H-ra lehervadt a mosoly a számról. Próbáltam, a bekalibrált színsémával meg a gyáriakkal is, de egyikkel sem sikerült a Samu tv-hez hasonló színorgiát összehozni.Szóval, ha valaki esetleg PS3-mal is használja a monitort megköszönném ha küldene egy beállítást hozzá.
-
Chosen
addikt
válasz chatran #3992 üzenetére
Samsung TV-hez hasonló nem lesz. Náluk szándékosan a túlszaturálásra fekszenek rá, csili-vili lesz a játék, de szerintem próbálj ki egy olyan filmet ami valódi világos helyszínen van felvéve és az emberek bőre jól látszik, ott általában kibújik a szög a zsákból, mert a túlszaturálás a valós dolgok kárára megy.
[ Szerkesztve ]
-
Chosen
addikt
Rákötöttem a notit az U2311H-ra a 75Hz driverrel. Ennél tökéletesebben nem is működhetett volna minden, órajelek maradtak 100/150-en bármilyen Hz-en, 75Hz szó nélkül ment, a monitor nem írt ki semmilyen hibát, komolyan nem értem mi folyik itt.
-
Chosen
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Dell Alienware AW3225QF OLED Gaming Monitor! 240Hz / 0.03ms / 3840x2160 /
- 1ÉV GARANCIA ! Fujitsu 27" iPS QHD, 100% sRGB / FEHÉR ÓRIÁS - hdmi, dvi 2x dPort +SZLA
- Dell Alienware AW2725DF GAMING Monitor! OLED / 360Hz / 0.03ms / 2560x1440
- 31.5" 2K QHD AORUS FI32Q G-Sync Super Speed (SS) IPS Panel 170Hz HDR400 + HLG Valós 1ms Garancia
- Samsung Odyssey G9 Monitor ( OLED / 49" / 240Hz / 0.03ms válaszidő )
- LG-27UP85NP 27 inch / UHD 4K monitor / IPS / VESA DisplayHDR 400 / USB Type-C / FreeSync
- Acer CB342CK 34 inch UW-QHD / IPS / 75 Hz / Freesync / 1 MS / Kibontott
- Samsung S22E450 monitor
- 27"-os monitorok számlával, garanciával! IPS FHD QHD! Dell, HP, Samsung
- 19"-24"-os monitorok nagy választékban számlával, garanciával! Dell, HP, Samsung, Lenovo
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest