Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Soká

    senior tag

    válasz M43g #20804 üzenetére

    Nem mondom, hogy minden csínját-bínját ismerem a fa munkalapoknak de az én tapasztalatom a következő:
    kb. 12 éve nyúzunk egy Ikeás bükk lapot, ami még mindig jól szolgál. Ugyanakkor más ismerősnél az ikeás bükk lap megrepedezett. Leszámítva az esetleges használatbeli különbségeket nyilvánvaló, hogy fája és gyártója válogatja, milyen a minőségük. Annyit tudok, hogy az én lapomat Lengyelországban készítették és 20mm széles (tehát igen sűrű) hossztoldott lécekből tömbösítették.
    Valószínűleg a legkritikusabb pontja egy táblásított anyagnak a ragasztó típusa és a ragasztás módja. A hat éve vásárolt és szintén ikeás bükk étkezőasztalunk lapja például silányabb minőség, hiába éri jóval kevesebb víz, a ragasztás vonala megsötétedett és itt-ott elengedett.

    Nem tudom, a Te kőris lapodat ki és hol gyártotta, milyen minőségben. Hiába a kőris szép erezete, a táblásított anyagnál ez inkább hátrány, mert csal torzókat látni belőle és nem biztos, hogy előnyös az összképe. Ha meg széles anyagokból tömbösítették, akkor kétséges, miként viselkedik majd.

    Az ásványi olaj nem tudom nálad mit takar, de nekem rosszul hangzik. A konyhapult mégiscsak egy élelmiszerekkel találkozó felület, akármilyen hígítós izékét nem szerencsés odakenni. Még a hátlapra sem... Egyébiránt az én ikeás lapomnak majdnem egyenértékű volt a két oldala, olyannyira, hogy évekig a hátlapot használtam front gyanánt, mert tetszett a zöld tintával rápecsételt Made in Poland felirat :)

    Konyhai fa felületeket parafinolajjal célszerű lekezelni és utána viaszolni.
    A viasz tapintásáról meg csak annyit, hogy amikor szépen megcsiszolja az ember az anyagot, olajozza, viaszolja, akkor egy nagyon kellemes, bársonyos tapintást ad. De ez a pillanat öröme, mert néhány hét alatt a folyamatos tisztogatástól a viaszréteg gyakorlatilag elfogy és egy normál tapintású fa felületet kapsz. Ez így természetes. Én 1-2 évente átcsiszolom az egészet, amikor éppen nincsen itthon a család és újra felületkezelem.
    Tehát annak érdemes fa pultot választania, aki erre képes és hajlandó is. No, meg még egy dologra, hogy igyekezzen szárazon tartani a pultot. Az én feleségem például pocsolós típus, és erről képtelen vagyok leszoktatni :)

    szerk: az akác lapok szépek, főleg a sötét színük miatt, de én mindig azt látom a boltban, hogy sok közöttük a repedezett.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák