Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • pali923

    tag

    válasz thyeby #20800 üzenetére

    Gyanítom, hogy az Einhell gépek nem nagyon találkoznak német emberrel, mielőtt a boltba érnek. A kínai meos meg olyan, amit elvárnak tőle. Kb. semmit :)
    Volt üzleti partnerünk egy cég, amelyik Seltronic néven forgalmazott elektronikus kütyüket. Kínában gyártják, de egy japán meost alkalmaztak, aki nem engedett ki minden gépet a piacra. A Kínában gyártott kék Bosch gérvágómnál azzal kezdtem, hogy mindent ellenőriztem. Nem nyúltam hozzá, és mégis minden derékszög 90,0 fokos. Kínában is tudnak ilyet, csak kell hozzá egy kis kényszer. Az más kérdés, hogy maga a konstrukció alkalmas-e arra, amire kitalálták. Néhány occó gépnél ez is kérdés.
    Egy motoros kereskedő mesélte a rádióban: kapott olyan kínai kismotort, aminek egy vascső volt a kipufogója, rajta fényes műanyag borítás, ami az első beindításkor leolvadt róla. :)

    A helyzet reménytelen, de nem komoly.

  • paye

    tag

    Metabo KGS 216 M

    Ez lenne az érdeklődés következő tárgya..
    A linken erősen dícsérik...
    Valakinek esetleg személyes tapasztalata van ne habozzon megosztani :C :DDD :R

  • Soká

    senior tag

    Einhell kontra Kína

    Nem vagyok én gazdasági szakember, tehát a vállalati pénzmozgások mélybugyraiba nem látok bele, de a tények alapján az Einhell AG Germany cég vezetői köre csupa német ürge és a részvények döntő többségű tulajdonosa egy bizonyos Thannhuber nevű család.

    Az már más kérdés, hogy őket egyszerűen kereskedelmi cégnek nevezzük, vagy még tekinthetőek-e gyártónak? Az 1100 alkalmazottuk alapján én úgy gondolom, hogy van még saját tervező-fejlesztő bázisuk. Ebben a cikkben (a feleségem fordítgatta, én nem tudok németül (sem) sajna) arról is szó van, hogy panaszkodnak a kínaiakra, amiért lenyúlják a terveket. Többek között ezért is kell folyamatosan fejleszteniük, hogy egy lépéssel a kínai koppintások előtt járjanak. Tegyük hozzá, a fejlesztések tekintélyes része valószínűleg kimerül az új dizájnban, de arról meg ne feledkezzünk meg, hogy az Einhell az barkácsgépeket forgalmaz, nem az a dolguk, hogy az iparosokat kiszolgálják igazán jó gépekkel. Ezért is olcsók.

    A sima "kínázást" meg személy szerint azért nem szeretem, mert Kína önmagában kétszer annyi embert jelent mint Európa. És mit mond az, hogy valami Európában készült? Párizs is, meg Tirana is ugyanúgy Európa. Kínában ugyanúgy megtalálni a kifogástalan csúcstechnikát, ahogyan a fészerben történő gyermekrabszolgaságot is.
    Ezzel együtt én nem nagy jövőt jósolok az Einhell típusú cégeknek, akik teljességgel kiszervezik a gyártást Kínába, mert előbb-utóbb a kis kínaiak megtanulják a szakmát és rájönnek, hogy nem kell nekik az okos európai testvér, aki lefölözi a hasznot, maguk is képesek lesznek nem csak legyártani gépeket, hanem megtervezni és el is adni.

  • M43g

    aktív tag

    válasz Soká #20797 üzenetére

    Köszönöm a segítséget :)

    Azzal tisztában vagyok, hogy kezelés nélkül nem tartós vizes környezetben a kőris. Ugyanakkor a bükk még kevésbé, és rengeteg gombára érzékeny. A barátnőm pedig mindenképpen tömör fa munkalapot szeretett volna :) Legszívesebben akácot választottam volna, és valamilyen pigmentes olajjal lekentem volna. A viasz tapintása nem nagyon tetszik neki, de azt hiszem meg kell vele majd barátkoznia, mert az olajos fának még rosszabb... Úgyhogy egy kör hígítós ásványi olajjal le is kentem a fa fonákját már...

  • thyeby

    őstag

    válasz M43g #20804 üzenetére

    A húgomnak tömör bükk munkalapja van. IKEA-ban vásárolt viaszos olajjal lett kezelve. Ha jól emlékszem, valami Behandla, vagy ilyesmi a neve. Gyönyörű matt felületet ad, és finom, selymes tapintása van. Tartósnak ígérkezik. Egy doboz (talán 750 ml) úgy 3-4 ezer pénzt kóstálhat. Meghagyja a fa természetes színét, erezetét, icipicit sárgít. Nagyon egyszerű felhordani. 2-3 réteg ajánlott.

    A kőrist egyebek között a karakteres futású kontrasztos erezete teszi sajátosan széppé és értékessé. Kár ezt szándékosan tompítani szerintem.

    Madmax81 kolléga készítette tavaly kőrisből valamelyik nagyobb pesti vendéglátó teljes bútorzatát. Bizonyára megüzeni, hogy mivel kezelte, hol a fogadó, és el lehet menni személyesen megnézni, megtaperolni a végeredményt, hátha az is bejön nektek.

    A viaszos tapintástól nem kell félnie a barátnődnek - igazán kellemes megérinteni. Ráadásul az idő haladtával érik az is, és egyre természetesebb a tapintása.

    Több fa van, mint asztalos!

  • ferkoboy

    aktív tag

    válasz M43g #20804 üzenetére

    Ha jól tudom, akkor az akác azért repedésre hajlamos - nem hiszem, hogy ez lenne pultnak a legalkalmasabb. Inkább akkor már tölgy.
    A kőrisnek ellenben utánozhatatlan szépségű az erezete - szvsz.

    Üdv: Ferkó

    Tudd ki vagy, hová tartasz, s ne feledd honnan jöttél!

  • thyeby

    őstag

    válasz Soká #20803 üzenetére

    "vagy még tekinthetőek-e gyártónak?"

    Jogilag gyártónak kell tekinteni, ugyanis ő a tényleges gyártót megbízta egy pontos terv kivitelezésével. (Ezt nekem gyártóként tudnom kell.)

    "A sima "kínázást" meg személy szerint azért nem szeretem..."

    Nagyon jogosan hívod fel a figyelmet árnyaltabb ítélkezésre. Azonban aki simán kínáz, megvan minden oka rá itt Magyarországon - ezt gondolom, belátod magad is. Nem véletlenül ült az be a tudatba, hogy ami kínai, az csapnivaló.

    "...mert előbb-utóbb a kis kínaiak megtanulják a szakmát..."
    Líneális logika mentén akkor a kecskemétiek megtanulják a Mercedes gyártás csínját-bínját, és egyszer majd öntudatra ébrednek ők is? Szerintem ha mélyebbre ásol, láthatod, hogy olyat utolérni, aki száz esztendővel előttünk jár, nem olyan egyszerű dolog, hogy jól megsasoljuk a dolog csínját-bínját. (Szegény kínaiak bármilyen sokan vannak is, ezeddig jellemzően egy zoknit sem tudtak rendesen lemásolni. De cáfolj meg, mert évek óta nem kapok rendes zoknit seholse, hát onnan rendelnék, igaz hitemre mondom.) A HILTI is ott gyárttat például. De nem tudják lemásolni, megtanulni, mert az alapanyagot nem ott állítják elő - az ottani alapanyagból pedig sohasem lesz Hilti. Mert hiszen a HILTI legfontosabb titka az őrült minőségű alapanyag. A szomszéd utcában gyártják a LEGO-t tömegével. De senki nem tudja, mi annak a műanyagnak az összetétele, ezen tudás híján pedig lehetetlen LEGO-t gyártani. Próbálkoznak hasonlóval, ezt láthatod a játékboltokban, de közelében sem jár az a legónak - sem árban, sem árbevételben, sem profitban, sem minőségben.

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz ferkoboy #20806 üzenetére

    A bükk is repedésre hajlamos, mégis gyönyörű bútorok készülnek belőle - Lásd a Balázs (alias mdk01) által készített konyhabútort például. Ha szakszerűen van egy fa kiszárítva, tárolva, feldolgozva, az nem fog repedni. Sokan nem is tudják, hogy annyi rengeteg jó tulajdonság rejlik az akácban egyszerre, amit nagyon kevés fafaj tud utolérni. Ráadásul ha gőzölik, még a szakember is könnyen összekeveri a tölggyel.

    Több fa van, mint asztalos!

  • pali923

    tag

    válasz thyeby #20807 üzenetére

    Az én kedvenc példám a Nokia. Annak idején még a 80-as években olvastam róluk, hogy mi mindent szerelnek össze más néven. talán az idősebbek még emlékeznek az ITT-Nokia nevű tv-re, amit nálunk is lehetett kapni. Aztán mikor jött a mobiltelefon, rájöttek, hogy forrasztani tudnak, gépeik vannak, aztán hozzáadták ésszel, amit ők tudtak. A kínaiak sem hülyék.
    Az én álmom egy új Magyarországról valami hasonló. Lehet, hogy nem a Mercedes gyártást kéne megtanulni a németektől, hanem amit tanulunk tőlük, azt valami okosban hasznosítani.
    Sajnos azonban ma ez az ország nem a jó teljesítményeken alapuló értelmes piaci versenyről szól, addig pedig ez tényleg csak álom.

    A helyzet reménytelen, de nem komoly.

  • hofeen

    újonc

    válasz thyeby #20591 üzenetére

    Kicsit megkésve a témával.... de így utólag is köszönöm a korabbi tanacsokat.

    Thyebynek valaszolva. Megnéztem es nekem is fém betét van a TS 250ben. Több ok miatt gondoltam lecserélni:
    - a gyári akarhogy is állitom nincs szintben az asztallal
    - kezdőként egyszer valoszínűleg megütöttem a tárcsát es beleért a gyári betétbe (gondoltam fának nem árt)
    - nemrég fellelkesedtem és vettem 2 külöböző lapot is az itt már sokat emlegetet cégnél:) így gondoltam majd sűrűn cserélgetem.

    Egyébként én is megnéztem több videot a neten, hogyan készítsünk betétet a körfűrészbe és csodalkoztam, hogy ott legtöbbször nem rögzítik csavarral.

  • epmd

    tag

    Két hete kiharcoltam főnökömnél egy új excenter csiszolót.Egy kék Boscht hozott 150-es talpal.Régi cégnél volt egy 125-ös gép,de az úgy imbolygott teljes fordulatszámon használva,hogy rossz volt vele dolgozni. :(( Lehet hogy azóta egy kicsit áttervezték,mert ez nagyon szépen jár.Ha bekapcsolva lerakom,egy helyben marad.Kellemesen csalódtam benne,nem rossz gép.Svájci gyártású gép.Viszont nem adnak már hozzá semmit,az első fogantyú,és a porzsáktartó már külön tartozék.

  • Soká

    senior tag

    válasz M43g #20804 üzenetére

    Nem mondom, hogy minden csínját-bínját ismerem a fa munkalapoknak de az én tapasztalatom a következő:
    kb. 12 éve nyúzunk egy Ikeás bükk lapot, ami még mindig jól szolgál. Ugyanakkor más ismerősnél az ikeás bükk lap megrepedezett. Leszámítva az esetleges használatbeli különbségeket nyilvánvaló, hogy fája és gyártója válogatja, milyen a minőségük. Annyit tudok, hogy az én lapomat Lengyelországban készítették és 20mm széles (tehát igen sűrű) hossztoldott lécekből tömbösítették.
    Valószínűleg a legkritikusabb pontja egy táblásított anyagnak a ragasztó típusa és a ragasztás módja. A hat éve vásárolt és szintén ikeás bükk étkezőasztalunk lapja például silányabb minőség, hiába éri jóval kevesebb víz, a ragasztás vonala megsötétedett és itt-ott elengedett.

    Nem tudom, a Te kőris lapodat ki és hol gyártotta, milyen minőségben. Hiába a kőris szép erezete, a táblásított anyagnál ez inkább hátrány, mert csal torzókat látni belőle és nem biztos, hogy előnyös az összképe. Ha meg széles anyagokból tömbösítették, akkor kétséges, miként viselkedik majd.

    Az ásványi olaj nem tudom nálad mit takar, de nekem rosszul hangzik. A konyhapult mégiscsak egy élelmiszerekkel találkozó felület, akármilyen hígítós izékét nem szerencsés odakenni. Még a hátlapra sem... Egyébiránt az én ikeás lapomnak majdnem egyenértékű volt a két oldala, olyannyira, hogy évekig a hátlapot használtam front gyanánt, mert tetszett a zöld tintával rápecsételt Made in Poland felirat :)

    Konyhai fa felületeket parafinolajjal célszerű lekezelni és utána viaszolni.
    A viasz tapintásáról meg csak annyit, hogy amikor szépen megcsiszolja az ember az anyagot, olajozza, viaszolja, akkor egy nagyon kellemes, bársonyos tapintást ad. De ez a pillanat öröme, mert néhány hét alatt a folyamatos tisztogatástól a viaszréteg gyakorlatilag elfogy és egy normál tapintású fa felületet kapsz. Ez így természetes. Én 1-2 évente átcsiszolom az egészet, amikor éppen nincsen itthon a család és újra felületkezelem.
    Tehát annak érdemes fa pultot választania, aki erre képes és hajlandó is. No, meg még egy dologra, hogy igyekezzen szárazon tartani a pultot. Az én feleségem például pocsolós típus, és erről képtelen vagyok leszoktatni :)

    szerk: az akác lapok szépek, főleg a sötét színük miatt, de én mindig azt látom a boltban, hogy sok közöttük a repedezett.

    [ Szerkesztve ]

  • Soká

    senior tag

    válasz thyeby #20807 üzenetére

    "Azonban aki simán kínáz, megvan minden oka rá itt Magyarországon"

    Értem, amit mondasz, de azért itt is lehetne árnyalni, csak hát a magyar is olyan, hogy a kedvező ár elveszi az eszét meg a látását, és nem nagyon képes disztingválni. Olyat nem kell megvenni, főleg ha gyanúsan olcsó, amiről nincs információnk, vagy nem vagyunk képesek szemrevételezéssel megállapítani a minőségét.
    Az meg, hogy mi kerül be az országba, nem feltétlenül a kínaiakon múlik. Az importőrök többsége európai és vagy nem tudják vagy nem akarják tudni, hogy mit hoznak be az országba. Amíg a szemétnek van vásárlóközönsége, addig a szemetet gyártani is fogják.
    Kína pedig ott tart, mint 80 éve a japánok (a példa persze sántít kicsit) 50éve még a japán autónak egyetlen értéke volt, az olcsósága, mára meg tartósságban veri az amerikai, európai gyártókat.

    De ha már autó,

    "Líneális logika mentén akkor a kecskemétiek megtanulják a Mercedes gyártás csínját-bínját, és egyszer majd öntudatra ébrednek ők is?"

    Thyeby, tedd a kezed a szívedre, normális dolog összehasonlítani egy 10-20milliós luxusautó gyártásának komplexitását egy barkács köszörűgépével? A kettő azért nem teljesen ugyanaz! Egy asztalos szerszámgép alig változott érdemben az évtizedek során, míg egy autót úgy agyon elektronizáltak és túlintegráltak, hogy nincs ember, aki értene minden eleméhez. De a kérdésedre válaszolva, a kínaiak már rég öntudatra ébredtek, legfeljebb erre a tényre még te nem ébredtél rá. Tudod kinek a tulajdonában van 100%-ban a Volvó? vagy netán a Rover? Kitalálhatod. És ha Volvót tudnak már csinálni, akkor menni fog a Merci is :)

    Azt meg csak mellékesen jegyzem meg, hogy bár nem ismerem a magyar autógyárak működését, de sok pénzben mernék rá fogadni, hogy egy gyárban vagy csak összeszerelnek vagy csak bizonyos elemeit gyártják az autónak. És éppen azért van szétszedve a gyártás, hogy ne lehessen olyan könnyen koppintani a dolgokat.
    Szomorú, de még velem is előfordul, hogy egyetlen holmi különböző alkatrészeit nem ugyanannál a szakinál öntetem, vagy esztergáltatom, stb. csak hogy elkerüljem az illetők "birtoklási vágyát".

  • thyeby

    őstag

    válasz Soká #20814 üzenetére

    "Olyat nem kell megvenni, főleg ha gyanúsan olcsó"

    Van, amikor meg tudja ezt valósítani egy tudatos vásárló. Én is annak tartom magam, ám ennek az eredménye, hogy évtizedek óta nem veszek, s nem eszek paradicsomot, parizert, és semmilyen felvágottat, kiflit, ... nagyon hosszan sorolhatnám még, hogy ne csak a zokninál maradjak. Nem volt a számban ehető, finom kenyér, de választásom nincs, fűrészporral kell beérnem. Igaz, a pick parizer megmaradt parizernek, csak hát éppen annyiba kerül belőle egy kiló, mint két kiló színtiszta comb. Nincs ruházat, nem kapok a gyerekemre cipőt 300 km autózás után sem. Naponta teletömik ellenben a postaládámat szeméttel, amiben olyan silány termékeket próbálnának tukmálni, ami többnyire ingyen sem kellene. Ezer szálon kénytelenül áldozata vagyok a tervezett elévülésnek.
    Egyszóval ma már valami kevés múlik a vásárlói tudatosságon Magyarországon. Több helyről hallottam, hogy Angliában a teszkókban minőséget kínálnak, hogy szinte ki van tiltva abból az országból a kínai áru - épp a silány minőség okán. És jobban járok, ha angol turiból öltözök, mint ha bármilyen kisuvickolt ruhaszalonban próbálok minőségi ruhát kutatni magamra/ családomra.
    Örömömre épp az én szektoromban megjelent nálunk egy (szerintem politikai) kezdeményezés, miszerint több nagy rendezvényre - ahol elég sok fajátékkal szolgálhatom ki az árusokat - a szervezők nem engedik be a kínai fajátékot, és kifejezetten a magyar terméket preferálják az árusító helyek kiosztásakor/b érbeadásakor.
    Kína persze látványosan fejlődik eközben, és tényleg nem faramuci összehasonlítani a bő fél évszázaddal ezelőtti japánokkal. Azonban két dolog is lassítja, hátráltatja ezt a folyamatot egyebek közt.
    Amikor Japán elveszítette a háborút, a császár így szólt a népéhez:
    - Nem vagyunk olyan gazdag ország, hogy megengedhetnénk magunknak azt a luxust, hogy ne költenénk milliókat az oktatásra. És ez párosult a híres japán fanatizmussal.
    Perszepersze, itt is lehetne tovább árnyalni.

    Az elektromos szerszámgépek igen hosszú utat tettek meg az elmúlt évszázad során. Még a köszörűgép is. Ennek eredményeként ma már édeskevés egy jó gép megtervezéséhez a működési elv ismerete. Előfordul nem is ritkán, hogy még nagynevű gyártó is mellényúl egy-egy innováció során. Tapasztalatok és kutatások széles repertoárjával operál az, aki minőségi szerszámgéppel képes a piac asztalára tenni valamit. Való igaz, hogy nem olyan bonyolult őserdő egy szerszámgép gyártási folyamata, mint egy luxusautóé, azért nem is olyan egyszerű, mint amilyennek azt egy laikus (és most nem Rád tettem célzást!) látja.

    Eszmecserénk a gérvágóból indult ki. Az egy gép. A gérvágás pedig egy faipari művelet. Ha ez a kettő nincs jól összeházasítva, akkor mint írtam, többet érhet egy ötezer forintos japán fűrész egy ötvenezer forintos gérvágógépnél is akár. Igazából arra hajaztam a vitaindítóm írásakor, hogy ezt, mint lényegi elemet megfontolás tárgyává tegyem.
    Ettől függetlenül úgy érzem, hogy nem volt fölösleges elkanyarodni Kínához. Mint ha azt mutatta volna néhány hsz-ünk, hogy több szem többet lát, ha jól vannak olvasva a hozzászólások.

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz Soká #20814 üzenetére

    "Olyat nem kell megvenni, főleg ha gyanúsan olcsó"

    Van, amikor meg tudja ezt valósítani egy tudatos vásárló. Én is annak tartom magam, ám ennek az eredménye, hogy évtizedek óta nem veszek, s nem eszek paradicsomot, parizert, és semmilyen felvágottat, kiflit, ... nagyon hosszan sorolhatnám még, hogy ne csak a zokninál maradjak. Nem volt a számban ehető, finom kenyér, de választásom nincs, fűrészporral kell beérnem. Igaz, a pick parizer megmaradt parizernek, csak hát éppen annyiba kerül belőle egy kiló, mint két kiló színtiszta comb. Nincs ruházat, nem kapok a gyerekemre cipőt 300 km autózás után sem. Naponta teletömik ellenben a postaládámat szeméttel, amiben olyan silány termékeket próbálnának tukmálni, ami többnyire ingyen sem kellene. Ezer szálon kénytelenül áldozata vagyok a tervezett elévülésnek.
    Egyszóval ma már valami kevés múlik a vásárlói tudatosságon Magyarországon. Több helyről hallottam, hogy Angliában a teszkókban minőséget kínálnak, hogy szinte ki van tiltva abból az országból a kínai áru - épp a silány minőség okán. És jobban járok, ha angol turiból öltözök, mint ha bármilyen kisuvickolt ruhaszalonban próbálok minőségi ruhát kutatni magamra/ családomra.
    Örömömre épp az én szektoromban megjelent nálunk egy (szerintem politikai) kezdeményezés, miszerint több nagy rendezvényre - ahol elég sok fajátékkal szolgálhatom ki az árusokat - a szervezők nem engedik be a kínai fajátékot, és kifejezetten a magyar terméket preferálják az árusító helyek kiosztásakor/bérbeadásakor.
    Kína persze látványosan fejlődik eközben, és tényleg nem faramuci összehasonlítani a bő fél évszázaddal ezelőtti japánokkal. Azonban két dolog is lassítja, hátráltatja ezt a folyamatot egyebek közt.
    Amikor Japán elveszítette a háborút, a császár így szólt a népéhez:
    - Nem vagyunk olyan gazdag ország, hogy megengedhetnénk magunknak azt a luxust, hogy ne költenénk milliókat az oktatásra. És ez párosult a híres japán fanatizmussal.
    Perszepersze, itt is lehetne tovább árnyalni.

    Az elektromos szerszámgépek igen hosszú utat tettek meg az elmúlt évszázad során. Még a köszörűgép is. Ennek eredményeként ma már édeskevés egy jó gép megtervezéséhez a működési elv ismerete. Előfordul nem is ritkán, hogy még nagynevű gyártó is mellényúl egy-egy innováció során. Tapasztalatok és kutatások széles repertoárjával operál az, aki minőségi szerszámgéppel képes a piac asztalára tenni valamit. Való igaz, hogy nem olyan bonyolult őserdő egy szerszámgép gyártási folyamata, mint egy luxusautóé, azért nem is olyan egyszerű, mint amilyennek azt egy laikus (és most nem Rád tettem célzást!) látja.

    Eszmecserénk a gérvágóból indult ki. Az egy gép. A gérvágás pedig egy faipari művelet. Ha ez a kettő nincs jól összeházasítva, akkor mint írtam, többet érhet egy ötezer forintos japán fűrész egy ötvenezer forintos gérvágógépnél is akár. Igazából arra hajaztam a vitaindítóm írásakor, hogy ezt, mint lényegi elemet megfontolás tárgyává tegyem.
    Ettől függetlenül úgy érzem, hogy nem volt fölösleges elkanyarodni Kínához. Mint ha azt mutatta volna néhány hsz-ünk, hogy több szem többet lát, ha jól vannak olvasva a hozzászólások.

    (A francba, már megint kétszer ment el. Most nem nyúltam a visszalépés funkcióhoz pedig, ez biztos, de most se tudom, hogy miként sikerült újfent ez a hülyeség. :(( )

    [ Szerkesztve ]

    Több fa van, mint asztalos!

  • M43g

    aktív tag

    válasz Soká #20813 üzenetére

    (#20805) thyeby, (#20806) ferkoboy, (#20813) Soká és a többiek, ha volt még valaki, akit nem soroltam fel… köszönöm a segítségeket! :)

    OFF(ba hajló) és hosszú lesz vegyesen:
    Az ásványi olaj olyan cucc, amivel pl. vágódeszkákat szoktak kezelni, IKEA-s, és elvileg élelmiszerhigéniailag rendben van. A színe viszont aranysárgás lett tőle, kicsit olyan, mint a hot-dog padoknak a fesztiválokon...

    A higítós olaj alapozást (1-2-3 mély réteg, erre rá egy sűrű olaj réteg) meg faterom javasolta, aki vegyész és szintén élelmiszerhigéniával foglalkozott, szabadidejében meg a régi fa vitorlásunkat javította minden évben a szárazdokkos időszakban (innen is jött, hogy ne legyen bükk) :) Más kérdés, hogy szédítő élmény felkenni :) Viszont szerinte így mélyebbre szívódik. A higító meg úgyis elpárolog relatíve gyorsan.

    Sajnos a nagy türelmetlenség okán már nekikezdtem a felületkezelésnek, a zasszony már nyaggatott, hogy türelmetlen... júli eleje óta csinálom a konyhát: csempét le, vakolatot le, parkettát fel, betont le, vakolatot járólapot csempét fel ésatöbbi ésatöbbi :)

    A következő felcsiszolásnál akkor viszont kipróbálom a natúr színezetű IKEA olajat is, igazság szerint kicsit jobban megy a járólaphoz a fa eredeti erezete és színe. Azt még nem tudom, hogy fog érni a színe, de úgyis meglátjuk idővel... :)

    Igen, azt tudom, hogy az akácnak vannak nem előnyös tulajdonságai, vetemedésre is hajlamos, de ha jól van szárítva, és táblásítva, akkor talán nem gond. Ezt mondjuk senki nem tudja. Ezzel szemben marhára ellenálló mechanikailag is és a betegségekkel szemben is, és iszonyatosan kemény.

    Az IKEA táblával az volt a baj, hogy kb. 2 db 2m és egy darab 1m körüli lapra volt szükség, ez meg 2db. 2,5 és 1db 1,8m darabból jött volna ki, a többivel meg nem igazán tudtunk volna mit csinálni. Mivel az "amerikai" konyha egy sarokban van, és U alakú, az U kilógó szárának túloldalára pedig egy mini "bárpult" lett betervezve a sütővel szemben, ezért oda el is kelt a 625-nél szélesebb lap. Az 5000*650*40 tábla méretből meg kijött, és beljebb voltunk 15e Ft-tal úgy, hogy a 650-es szélesség is megvolt.

    Én a táblásított kőrist a Salix lignum Kft-től vettem Érden. Máshonnan nem tölgy-bükk-fenyő lapot (meg IKEA nyír) teljesen esélytelen volt szerezni, végigtelefonáltam a fél Balaton-felvidéket, meg Pest megyét, amerre járok :/ Viszont ők elég korrektek voltak minden tekintetben. Sajnos körfűrészen kívül más eszközük nem volt, úgyhogy a mosogató és főzőlap kivágást máshol kellett megoldani, és végül is nem lett összemarva, bár ez volt a megrendelő eredeti elképzelése :P Az összehúzó jó lesz talán, szép egyenes mindkét összerakott él, és majd viasszal kitöltöm a hajszálrést.

    Ha meg egyszer lesz még olyan, hogy konyhát csinálok, és arra pultot, akkor előtte szerzek eperfát, kitanulom, hogyan kell szárítani, táblásítani, felfűrészeltetem és abból lesz a pult. Handgemacht!

    [ Szerkesztve ]

  • thyeby

    őstag

    válasz M43g #20817 üzenetére

    "Az ásványi olaj olyan cucc, amivel pl. vágódeszkákat szoktak kezelni, IKEA-s, és elvileg élelmiszerhigéniailag rendben van."

    Ez érdekel. Pláne úgy, hogy a papád élelmiszerhigéniával törődött. Taníts ki minket kérlek! Pontosan mi a neve ennek az ásványi olajnak és hol lehet beszerezni, használni?
    Gyúródeszkát, vágódeszkát paraffinolajjal szoktunk kezelni, ahogyan az eperfa hordót is. Patikában kapható a legjobb minőségű akár féldecinként is. Érdemes vele megismerkedned - már ha a faterod nem barátkoztatott vele össze. Egyszerű, nagyszerű, tartós, mindenféle hókuszpókusz nélkül bármikor újrakenhető, bár erre nem nagyon szokott szükség lenni.
    És szólnék a méhviaszról is, ami drága ugyan, de abszolút. Egy azzal rendesen kezelt fát akár kedvedre áztathatsz vízben is. És élelmiszerhigéniailag tudomásom szerint teljesen rendben van. ;)

    Több fa van, mint asztalos!

  • M43g

    aktív tag

    válasz thyeby #20818 üzenetére

    Skydd, 1500 Ft / 5dl, a vágódeszkáknál van az IKEAban, nem a piactéren. Ásványolajnak írják (ami elvileg a földből feljövő trutyi neve magyarul), de ásványi olaj. Gyanítom, hogy ez is valamiféle paraffinolaj lehet, színtelen, nagyon enyhe olaj illatú, de inkább azt mondom, hogy szagtalan. Viszont a dokumentációja csapni való, sehol nem írnak pl. kiadósságot...

    Mennyibe kerül patikában ez a paraffinolaj?

    Sajnos nagyon úgy néz ki, hogy nem tudom rábeszélni a barátnőmet a viaszra, azt mondja, olyan lesz tőle, mint a PVC fólia a forgácslapon... :/

  • Soká

    senior tag

    válasz M43g #20817 üzenetére

    "Én a táblásított kőrist a Salix lignum Kft-től vettem Érden."

    A fő kérdés az, hogy mivel ragasztották össze? Remélhetőleg minimum 3D ragasztóval.

    A hígitós dologhoz annyit, hogy én ugyan nem vagyok nagyon finnyás, mert ezeregy műanyagot megeszünk, tehát valószínűleg semmi nem múlik azon, hogy mivel kezeled le a munkapultot, de csak az elv szintjén, úgy gondolom, ezek a hígítók nem labortisztaságú, maradéktalanul párolgó valamik, mindig van benne egy rakás "ottmaradó" ezmegaz...
    Ami pedig a bükk alkalmatlanságát illeti: kültérre tényleg nem való, beltérben azért más a helyzet. Mindig hangsúlyozom, hogy a fa munkalap az nem vágódeszka, tehát nem kell tocsognia sem a húsos, sem a sós lében.
    Tudod mire érdemes vigyázni egyébként viaszolt fa munkalapnál? Ne tegyél rá vizesen vas alapú akármiket, mert - csak sejtem, hogy a rozsda - igen mélyen képes megfesteni a fát feketére. Nálunk időnként előfordul, de még nem azonosítottam be pontosan, hogy mi, talán fém konzerves dobozok hagynak nyomot a fán. (kis kerek fekete csíkok)

  • thyeby

    őstag

    válasz M43g #20819 üzenetére

    "Mennyibe kerül patikában ez a paraffinolaj?"

    Nagyságrendileg egy kétliteres flakonnal úgy 3500-4000 Ft-ért szoktam venni.

    Valószínűleg akkor az IKEA-s is paraffinolaj lesz, mert az is színtelen, szagtalan. Azért esküszök a patikaira, mert hígítatlan, tiszta, s nem pancsolt. Sűrűsége olyasmi, mint a napraforgó olajé - talán picit sűrűbb.
    Kiadóssága?
    Nagyon kiadós. Fafaj függő. Szivaccsal érdemes felhordani. Egy konyhai munkalapra szerintem egy deci még sok is. Lehet persze többször kenni néhány órás várakozásokkal, amíg csak beissza a fa - de én általában egyszer kenem, és teljesen elég. (A vitorlás persze más eset lesz.)

    Több fa van, mint asztalos!

  • Soká

    senior tag

    válasz thyeby #20816 üzenetére

    Thyeby, ha már ennyire égető kérdés ez a zokniügy, akkor segítek :)
    Debrecenben készülnek ezek a magyar pamutzoknik és még Nyíregyházán is van forgalmazójuk. Próbáld ki és légyszi mondj majd véleményt!
    Anyám dicsérte őket, és ha ő vett belőle, akkor valószínűleg nem is csillagászati áron vesztegetik.
    http://www.goodnesszokni.blogspot.hu/

    Na, ez elég OFF volt? :)

  • thyeby

    őstag

    válasz Soká #20822 üzenetére

    Ez már annyira off, hogy kicsit privátszagú lesz talán.

    Nagyon köszönöm a figyelmességedet!
    Épp egy hónapja futottam össze a Goodness tulajdonosával Hortobágyon a hídi vásáron, és vettem is tőle egy öllel.
    Nos, a zokni jó is, olcsó is, mégsem felhőtlen a dolog.
    Bár van benne 10% műszál, nem a zavaró fajtából. Az orrvarrat nélküli innováció eredményeként kicsit kajlán áll az ember lábán ez a zokni orra, de az is bőven belefér. Egy ezresért öt(!) párat vehettem. Ez tényleg nagyon olcsó. A színválasztékba sem lehet belekötni. Külön előny volt számomra, hogy semmiféle mintával nem operál a gyártó, hanem homogén és egyszínű minden pár. (És milyen érdekes, el tudja adni a zoknikat úgy is, hogy nincs nagy ákombákom betűkkel belehímezve, hogy SPORT.)
    Igen ám, de csak vékony zoknikat gyárt. Ha öltönyben kellene dolgoznom, teljesen jó is lenne ez még télen is. De nekem a műhelyben nemritkán úgy kell pörögnöm, hogy füstöl a beton a lábam alatt. Ezmiatt néhány mosás után széttaposom az ilyen vékonka zoknikat. Nekem frottirzoknira lenne szükségem. Olyanra, amiben nincs műszál. Találtam is ilyet Piliscsabán. Teljesen tiszta pamut. Csak ez meg gyakorlatilag semennyit nem nyúlik (nagyon el kell találni a méretemet belőle, ami postán nem egyszerű dolog), és nincs nekem tetsző színű. Viszont ennél csak egy tartósabb zokni volt a lábamon. A hadsereg kincstári fehér frottírzoknija. Hej, ha olyat lehetne még valahol is kapni - mert rég nincs már KRB...
    Sajnos a műszálas zoknitól nem csupán büdös lesz a lábam, hanem jó eséllyel gombás is. :((

    Több fa van, mint asztalos!

  • M43g

    aktív tag

    válasz thyeby #20821 üzenetére

    És ezt vajon bármelyik patikában tartják készleten? :) Mert akkor nem kellene elmennem az IKEAba :)

    Nekem kis kiadósnak tűnik amúgy, de én rákentem kb. 6-8 órás turnusban 3 réteg 50-50% higítós löttyöt, ha már nem lesz rajta viasz... Úgyhogy még kell vennem majd, 3 négyzetméteren kell garázdálkodnom :)

  • thyeby

    őstag

    válasz M43g #20824 üzenetére

    "bármelyik patikában"

    Bármelyikben. Hogy mennyi van készleten, azt nem lehet előre tudni, de annyit kérnek számodra, amennyit rendelsz, és rövid időn belül megkapod. Ahogy nézegettem az IKEA-s linkedet, szerintem az nem egyéb, mint hígított paraffinolaj - dufla pénzért (tripláért?). Hígítva bizonyára mélyebbre beivódik, de szerintem felesleges, mert töményen is kitűnően működik.

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz M43g #20819 üzenetére

    "nem tudom rábeszélni a barátnőmet a viaszra,"

    Eszembe jutott egy dolog, ami nem csak ezzel kapcsolatos:
    Bizonyára megvan még a munkalapodból a mosogatótálcának kiejtett darabod még. Ez príma mindenféle próbafestéshez, kezeléshez, hiszen teljesen ugyanaz az anyaga. Ha erre próbálsz pl méhviaszt olvasztani, és a barátnőd kezébe nyomod véleményezésre, lehet, hogy átalakul az idegenkedése vonzódássá.
    A méhviaszos kezelés egy ősrégi felületkezelés, amit a vegyipar semmivel sem tudott utolérni ezeddig. És vannak olyan kényes emberek, akik nagy felárat hajlandók fizetni, hogy megrendelt fa dolgukat méhviasszal kezeljék. De sok más eljárás is kipróbálható ezen a próbadarabon, az eredmény pedig élesben mutatja magát.

    Több fa van, mint asztalos!

  • shaft72

    tag

    Kollegák segítsenek már,

    Ennek biztos van valamilyen magyar neve... hasonló beszerezhető itthon?
    Miter bar néven fut külföldön.

    Asztali körfűrészhez gyártott sablonok ezen a sínen futnak.

  • jimy_l

    tag

    válasz shaft72 #20827 üzenetére

    Esetleg, párhuzam vezető.

    Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.

  • thyeby

    őstag

    válasz shaft72 #20827 üzenetére

    Így készítheted el magadnak.
    Én nem gatyáztam a hernyócsavarral, egyszerűen kigyalultam elég sok darabot, és abból húzok elő (bepróbálom az asztalba, mennyire fut pontosan és finoman, mielőtt készítek belőle valami újabb csúszkás dolgot) annyit, amennyi kell. Mondjuk nekem a szalagfűrész asztalába "T" profil van bemarva. Ez jó, mert felfele sem tud elmozdulni.
    Nem tudom a becsületes magyar nevét egyébként. Kíváncsian várom, hátha valaki tudja.

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz jimy_l #20828 üzenetére

    Az inkább a steller magyar neve szerintem. :F

    Több fa van, mint asztalos!

  • Soká

    senior tag

    válasz shaft72 #20827 üzenetére

    Nincs ennek külön neve magyarul, de ha úgy tetszik, akkor körbeírhatod: asztali körfűrész keresztvágó csúszóasztalának párhuzamvezető pálcája :) Ennél bonyolultabban nem tudtam volna...
    Egyébként pedig ez egy sima ötvözött alumínium szögletes rúdanyag furatokkal ellátva eloxált kivitelben.
    http://aluminiumprofil.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=504710

  • M43g

    aktív tag

    válasz thyeby #20826 üzenetére

    Köszi :)

    Igen, a felsőmaró tesztjét is azon csináltam, mielőtt leszedtem a munkalap éleit :) Aztán húsklopfoló deszka lesz belőle :P Köszi, ki is próbálom majd... A mégviaszt hogy kell ráolvasztani? Hőlégfúvó, hajszárító, egyéb? :)

    [ Szerkesztve ]

  • ferkoboy

    aktív tag

    válasz M43g #20833 üzenetére

    Jómagam hőlégfúvóval próbálkoztam. Sikerült is.

    Annyi negatívumot ellenben tapasztaltam az így felvitt viasszal kapcsolatban, hogy ahol víz érte, ott idővel "kifehéredett". Nem volt utána szép átlátszó. Újabb hőlégfúvózással ez eltüntethető volt.
    Lehet ettől még jól védi a fát.

    Jómagam méhésztől kaptam méhviaszt, azzal próbálkoztam. (Aztán az is lehet, hogy én nem csináltam jól valamit.)

    Üdv: Ferkó

    Tudd ki vagy, hová tartasz, s ne feledd honnan jöttél!

  • M43g

    aktív tag

    válasz ferkoboy #20834 üzenetére

    Köszönöm, a beszerzés is probléma persze, illetve az, hogy minél kevésbé legyen érezhető... A felkent olaj réteg már pergeti a vizet, gyönyörűen kis gömbbe összeállt a csepp, ami véletlenül ráesett, de hát azért mégis egyszerű mosogatószer kioldja egyből... :S

    Miért nem lehet a nőkre racionális érvekkel hatni :W :F

  • ferkoboy

    aktív tag

    válasz M43g #20835 üzenetére

    Itt is szépen összeáll a csepp, de alatta bemattul a viasz. (Pedig igyekszem gyorsan letörölni - de ez nem mindig jön össze.)
    Méhésztől hallottam, hogy kaptárakat felületkezelni olajban oldott méhviasszal szokták. Nem tudom már milyen olajat és arányokat mondott, annyi maradt meg a fejemben, hogy lényegesen több olajban oldanak fel egy egységnyi viaszt. (Hátha segít ez rajtad....)
    Terpentinben is próbáltam oldani a viaszt, ami elvileg az "oldószere". Nem volt rossz, de valahogy abban sem oldódott olyan könnyen. (bár rendes terpentint sem lehet már kapni)

    Remélem segítettem valamelyest.

    Üdv: Ferkó

    Tudd ki vagy, hová tartasz, s ne feledd honnan jöttél!

  • paye

    tag

    Adalék a süllyesztőfúró történethez:

    Szombaton megint kikeveredtem a Bau...s-ba Dunakeszin és meglepődve tapasztaltam hogy az ''exkluziv" Bosch felület eltünt és más gyártók termékei is feltűntek!
    Találtam CRAFTOMAT márkanévvel jelzett 13-as süllyesztőfúrót 760 Ft - ért!
    Lehet hogy olvassák ezt a fórumot? :Y :C

  • thyeby

    őstag

    válasz M43g #20833 üzenetére

    "A méhviaszt hogy kell ráolvasztani? Hőlégfúvó, hajszárító, egyéb?"

    Jó a hőlégfúvó is, benzinlámpa, gázlámpa is. Az is járható út, hogy egy edényben felolvasztod, és ecsettel kikened.

    Én hogyan csinálnám?
    Megolvasztanám kettősfalú edényben. A fa felületét hőlégfúvóval átmelegíteném, hogy ne dermedjen azonnal. Felkenném, és egy flexre applikált merinói filccel rápolíroznám. Egyrészt ez a polírozás is jelentős hőtermeléssel jár, másrészt pedig jól el lehet vele véknyítani a viaszréteget.

    A vízcsepp pedig meglátszik mindenen. A rozsdamentes mosogatón is, és a műanyag munkalapokon is, de még a csepegtetőben nem jól letett poharakon, kanalakon is. Ha a papád vegyésztudor, akkor ezt most nem részletezném, hogy miért?
    Egy biztos: Elég sajátos felületet ad a méhviasz. Van, akinek bejön, és van, akinek nem. A fa tartósítása szempontjából mindenkinek bejön, az esztétika pedig nem egzakt dolog.

    Egyébként a húgom bükk munkalapja nem kapott se alapozót, se méhviaszt, csak ment egyből rá az említett IKEA-s Behandla olajos, viaszos :F , egyveleg. De a hugi nagyon tud vigyázni rá, hogy ne csurgassa rá a mosogatóvizet. Én a számítógépem asztalát ezzel kentem be vagy öt éve. Sose kentem át, a gyerek ezen eszik. Sose takarítom, a kosz a kecsup, a rántotta mindig úgy apránként lekopik róla, és jól viselhető számomra ez a viseltes látvány, mert tudom, hogy kijavul magától.

    A méhviaszt méhészektől legolcsóbb beszerezni, mert úgy nincs köztes fölöző láncszem a dologban. Valahol :F (én amerikai honlapon láttam, de hogy még hol, azt nem tudom, csak azt, hogy létező dolog ez) árulnak méhviaszt hígítva is, ami mindenféle olvasztgatás nélkül azonnal és közvetlenül felhordható. Olyasmi állagú, mint egy kézkrém - vagyis picit azért sűrűbb.

    Több fa van, mint asztalos!

  • shaft72

    tag

    válasz shaft72 #20827 üzenetére

    Problem solved :D

    Tehát a kérdés az volt, honnan lehet asztali körfűrészbe a sablonokhoz sínt szerezni.
    Megoldás:
    Laguna C10-es alumínium U-profil (10x10x1.5 mm) tökéletes, minimális játéka sincs, viszont nem is szorul.
    Makita MLT100-al próbálva.
    Ára: 1140 Ft / 2m itt.

  • Speciali

    tag

    válasz thyeby #20823 üzenetére

    ha széttaposod hamar a zoknikat, akkor neked mégis a kevertszálu zokni a megfelelö, mivel a müszál sokkal tartosabb, mint a pamut. Attol a 10 %-tol nem lesz büdös a lábad. :) Én meg inkább pont ezért, azokat a holmikat keresem mindenféle ruhanemüben, amiben van egy kevés müanyag. Taertosabbak is, és a formájukat is megtartják.
    Nyár elején tudtam venni jo minöségü Adidas zoknikat munkára. Ezekben is van kevés müszál, nagyon birják a strapát, és nem is volt vészes az ára. 3 pár 10 €.
    Ha nagyon extrém izzad a lábad, akkor olyan zoknit vegyél, amibe ezüstszál van beleszöve. Ezt turaboltokban tudsz venni, és talán ilyen talpbetétet is árulnak.

    [ Szerkesztve ]

  • M43g

    aktív tag

    válasz thyeby #20838 üzenetére

    A vízcsepp nyoma nem volt probléma egy pillanatig sem :)

    Megpróbálom a próbafelületen a biopin keményviaszt, az is folyós állagú, aztán lehet, hogy polírozom és úgy marad :)

    A lábizzadásra/szagokra meg nekem a legjobban a gombásodás elleni hintőpor jött be, a patikába, hetente egyszer a cipőbe.

    [ Szerkesztve ]

  • pali923

    tag

    válasz M43g #20841 üzenetére

    Néhány hónapja vettem egy kis doboz viaszt egy festékboltban. Kísérletezni akartam vele, de még nem próbáltam ki. Annyit beszéltetek róla, hogy elővettem megnézni. Kiderült, hogy ez is Auro, méhviasz, meg mindenféle más van benne. Egy decis a doboz, elvileg 10m2-re elég. Ilyenek vannak rajta, hogy nem kell melegíteni, mert dörzsölésre olvad. Polírozni mindenképpen kell, de 60 perc száradás után már nem szabad, és a teljes keményedési idő 2-4 hét, addig kímélni kell, főleg víztől.
    Lehet, hogy ezek érvényesek a sima méhviaszra, meg a többi ilyen készítményre is?

    A helyzet reménytelen, de nem komoly.

  • thyeby

    őstag

    válasz Speciali #20840 üzenetére

    Köszi szépen!

    Azt hiszem átdöccentettél ezen a műszál elleni tiltakozásomon, és kipróbálom az Adidas zoknit - hátha beválik. Azt mindig lehet kapni. Már megfogdostam én azt vagy ötször is, de mindannyiszor visszatettem a boltban, látván, hogy csak 80%-a pamut. Hátha beválik. És kipróbálom a Caterpillar-t is, az Aldiban( :P ) olykor ákcijósan kínálják. (Ebből a márkából eddig minden munkaruha bejött nekem - kényelmes és tartós.)
    Nem extrém izzadós a lábam, de ha úgy adódik, kipróbálom az ezüstszálast. Még sosem hallottam, hogy ilyen is van, és ezért találták ki.
    Régen (vagy öt évvel ezelőttig) messzire se kellett mennem, a lidl-ben szinte mindig volt 100% pamut frottírzokni. Nem csak príma volt, olcsó is. Ma meg már sehol sincs.

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz M43g #20841 üzenetére

    Ahogy felkened a keményviaszt, ne késlekedj a polírozással. És számolj majd be a végeredményről, meg az elégedettségi modulusról, mert érdekel.

    "nekem a legjobban a gombásodás elleni hintőpor jött be"

    Bizonyára van fórumlakó, aki már húzgálja az orrát, hogy mit keres itt a Tibi zoknija, meg a büdös lába? (Nem büdös egyébként.)
    Mégis, megállok most egy nagyobb lélegzetű történetemmel - remélve, hogy nem az én lábamról szól majd a dal, mint inkább az esetem okulásáról mások javára.
    Úgy kezdődött ez a dolog, hogy a mycosid hintőporra rá volt írva: a lábgombásodás megelőzésére is szolgál. Húsz esztendősen szépen rá is szoktam erre a csodaszerre, mert a lábam se nem izzadt, se nem gombásodott. A kimosott zoknikat kifordítva beszórtam, visszafordítva pedig kiteregettem, így még a cipővel sem kellett porolni, és nem húztam fehér csíkot magam után, ha zokniban kellett lennem vendégségben például. Prímán működött is így a dolog bő tíz éven át, mígnem egyszer úgy adódott, hogy elhagytam ezt a mycosid-ot. Talán, mert pörgés volt, s nem volt idő se, energia rá.
    És ekkor kezdődött a baj - nem is kicsi. Hamarosan gombás lett a lábam. Ám hiába kezeltem már mycosiddal, annyi volt neki, mint halottnak a csók. És méregdrágán fizetett maszek bőrgyógyász sem tudta megoldani, meggyógyítani. A lábam véres és eleven volt több, mint egy éven át. Kínomban kipróbáltam én már mindenféle kuruzslást is, sőt, kentem sósavval is. De semmi nem használt. Emlékszem, tél volt, térdig érő hó, és én papucsban mentem Nyíregyházáról Bécsbe, mert a lábam tíz percre sem bírta elviselni a cipőt. És azóta gyakorlatilag most is papucsban mászkálok a hóban telente. A télen nevettek is rajtam a szerszámboltomban, hogy jövök egy köteg pénzzel papucsban, mikor ők bakancsban is fáznak - miért nem veszek egy pár meleg cipőt? Már nem gombás a lábam hosszú ideje, ez csupán egy kényszerű óvatosság, mert tudom, hogy könnyen az lehet.
    Mi is történt?
    Ominózus hajdani megelőző tevékenységemmel a lábam elveszítette a természetes védekezőképességét, mert ezt megtette helyette a mycosid. A gombák pedig túlélték ezt a mycosydos kúrát olyan módon, hogy egy arra rezisztens populáció vert gyökeret a lábfejemen. Orvos nem tudta nekem meggyógyítani, magam vettem kezelésbe egy ősi biztos és ingyenes kezeléssel: mezítláb napsütésben. Próbáljon valaki mezítláb a piacon egy teljes nyáron át árulni, az fogja tudni, hogy mit jelent ez az occó kezelés.
    És azóta nem használom a mycosid hintőport megelőzésre.
    Másik esetem hasonló, ezt rövidebben le tudom írni.
    Megfájdult a fogam. Befújtam lidocain spray-vel. Megszűnt a fájdalom. Másnap ismét fájni kezdett. Ismét lidocain, ismét egy napig jó volt. Aztán emelni kellett a tétet. Egyre több lidocain kellett, míg végül hiába fújkáltam, fájt tovább. Nem volt mese, fogászat. Ott aztán adtak lidocain injekciót, kiküldtek, hogy hasson. Nem hatott. Ezt mondtam is. Adtak még egyet, visszaküldtek várakozni. Az sem hatott. Ezt is jeleztem. Nem hitték el. Elevenen húzták ki a fogamat - gyakorlatilag érzéstelenítés nélkül. Nem haltam bele, de valami ilyesmi fájdalomnak képzeltem gyerekkoromban az emlékkönyvekben untig ismételgetett átkot arra az esetre, hogy aki ezt a titkot megszegi, zsilletpengén/szálkás deszkán csússzon a pokolba.

    [ Szerkesztve ]

    Több fa van, mint asztalos!

  • shaft72

    tag

    Kollégák, felsőmaróra valamilyen tipp?

    A Makita most akciózza a faipari szerszámait. Több is szóba jött.

    RP1110C
    3612C

    Célok: kézben is kényelmesen lehessen használni, de a későbbiekben szeretném egy asztalba beépíteni, hogy komolyabb feladatokat is lehessen vele végezni. Mi a különbség a 8 és a 12 mm-es befogatóméret között? A "komolyabb" profilok 12-esek? A 12-es befogató lefelé kompatibilis? :D

  • Soká

    senior tag

    válasz shaft72 #20845 üzenetére

    3612C egy nagyon jó kis felsőmaró, nyilván én elfogult vagyok, mert ez volt az első felsőmaróm. Semmi csicsa, de működik jól és szépen. Természetesen be lehet fogni asztalba egy kis ügyeskedéssel, de az a helyzet, hogy a legkevésbé erre lett kitalálva. Más típusokat eleve erre a hobbi üzemmódra terveznek, a makitát nem.
    Az RP1100C szerintem irreálisan drága és ez nem ugyanaz a gépkategória. Ilyet csak az vegyen, aki vagy nem akar 12-es szárú marókat használni, vagy van már neki nagy gépe és kell neki egy kisebb is, mert a 3612C (és hatkilós társai) egész nap kézből használva igen fárasztó tud lenni.

    Ha asztalba szeretnél fogni felsőmarót, akkor én nehezen tudom elképzelni azt, hogy ne olyan gépet vegyél, amibe 12-es szárak is befoghatók. Ha bútort készítesz előbb-utóbb szükséged lesz olyan profilra, amit csak 12-es szárú késben találsz meg.

    Ha számít az ár, akkor ez is szóba jöhet, bár most látom, a kereslet miatt nagyon megnyomták az árát, így már kevésbé vonzó (egy éve még egy húszassal olcsóbb volt...):
    http://www.uni-max.hu/felsomaro-b268-2-000-w/d/
    thyeby biztosan többet használja, mint én, majd beszámol róla (sokadszorra :))
    Ha asztalba kellene vennem, akkor én ezt venném a makita helyett.
    Sajnos Freud FT 3000-t nem forgalmaznak idehaza :(
    A többi szóba jöhető jó márka irreálisan drága.

  • epmd

    tag

    válasz shaft72 #20846 üzenetére

    Ugyan ilyen Bosch a kisebbik marógépem,nem rossz gép.Asztalba is lehet rakni,meg kézbe is jó.A finomállítója viszont elég hamar megadta magát.De én ennyi pénzért inkább a nagy 1850w-os Makitát venném meg.A 12mm-es kések azért jobbak,mert masszívabbak,és nem rezonálnak annyira,mint a 8-ok. :)

    [ Szerkesztve ]

  • Soká

    senior tag

    válasz shaft72 #20846 üzenetére

    Ez abban az értelemben jó kompromisszum, hogy könnyebb (bár kisebb a teljesítménye) mégis működik 12-es szárral. Az előnyét akkor élveznéd, ha napi sok órában kellene használnod.
    Most látom, a DeWalt gépe csak pár ezerrel kerül többe, igaz átlépve a bűvös 100.000Ft-ot.
    http://www.megatool.hu/szerszamgepek_55/felsomarok_73/dewalt_felsomaro_dwe625e_2591

    Ezekről a gépekről nincs tapasztalatom, de szinte biztos vagyok abban, hogy nagyon jó gépek.

Új hozzászólás Aktív témák