Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • pipo112

    senior tag

    válasz martin66 #15067 üzenetére

    MSI X370 GAMING PRO CARBON BIOS BEÁLLÍTÁS ALAPJAI ÉS ÁLTALÁNOS MAGYARÁZAT!
    (ez a leírás általában használható más alaplap márkáknál/típusoknál is ! )
    Kezdjük a legelején ,mikor a bios-ba érkezünk az alap bios fogad mindenkit itt láthatjuk a processzor mekkora Mhz-en fut /memória Mhz-et . Itt a bal oldalon lefele haladva bővebb információkat kaphatunk a komponensekről! Tovább haladva lefelé van lehetőség a bios update-re pendrive-ról vagy akár külső merevlemezről ez az M-flash opció rá klikkelve szépen magyarázza mit is kell csináljunk! A hardver monitor részletesebb infót ad a processzor hőmérsékletéről. és itt lehet beállítani a ventilátor profilt is igény szerint.
    Akkor mos jöjjön az ADVANCED MÓD lehetőségei!
    Az F7 billentyű lenyomásával léphetünk az advanced módra itt részletesen lehet beállítani a számunkra megfelelő xx Mhz-et a processzornak / memóriának. A processzor esetében a szorzó emelésre van lehetőségünk pl 37x =3700 Mhz-es sebesség ezt a freqit általában feszültség állítgatás vagy emelés nélkül szokta vinni alapon szinte minden processzor.
    A digital power menüben van lehetőségünk adni plusz stabilitást a processzornak a cpu load line calibration/ nb load line calibration-al, mindkét esetben az 1-es a 100% és feljebb haladva (2,3,4..) csökken az llc hatása az msi lalaplapoknál szvsz egyre kevesebb + feszt ad a processzornak vagy az nb-nek/soc-nak.
    Itt még vannak különböző védelmi lehetőségek ,hogy ne süssük meg a kockánkat pl cpu túl áram elleni vagy túl alacsony feszültség elleni védelem stb szvsz elég hülye biztos alaplap! Minden állítgatás elkerülésére ott a gaming boost gomb ami be állít egy előre az MSI által beállított géming profilt más felhasználók visszajelzése alapján elég jóra sikerült ,én megerősíteni nem tudom soha nem használtam!

    Jöjjön a memória!
    Na ez a bonyolultabb rész először is le kell szögezni az AMD max 2666 Mhz-ig támogatja a ramokat innentől minden oc-nak számít és nem garantált!!!!
    Egy függ az alaplap támogatottságától plusz ami a legfontosabb a processzor imc-jétől amit sokan elfelejtenek és nem minden kockában ugyan olyan még ha egy waffer-ről vagy szalagról is jön le a 2 processzor lehet az egyikben jobb míg a másikban gyengébb ,ez a szilícium lottó!!! ( sok szerencsét )
    A lényeg a memória választásnál mindig nézzük meg az alaplap qwl listáját, onnan válassz memóriát !!! Lehetőség szerint nézz szét fórumokon tájékozódj más felhasználóktól.

    Akkor jöjjön az oc (tuning)!
    Első körben lehet használni az xmp profilt ,vagy saját kezűleg is állíthatjuk , rátok van bízva bár az xmp nem mindig működik. A saját kezű beállítás sokszor célra vezetőbb!
    Az xmp profil-ok a memóriába integrált profilt olvassa ki és állítja be az alaplap, míg a saját kezű beállításnál ezeket az értékeket nekünk kell megadni ami leolvasható a memóriáról vagy a dobozáról is ezeket az advanced memory sttings-be kell ,lehet beírni a memory timings menüben az az megadni a gyártó által preferált időzítéseket ,ezeket lehet igény szerint szorosabbra vagy lazábbra venni ide annyit írnék még hogy a szorosabb értékek gyorsabb működést tesznek lehetővé de instabillá is teheti a gépet értelem szerűen a lazább időzítés lassabb memória sebességet eredményez.
    egy két külföldi fórum linkje itt lehet szemezgetni MSI X370 Gaming Pro Carbon experience
    [linkThe AMD Ryzen All In One Tread /Overclocking/Memory Speeds & Timings/Tweaking/Cooling]

    Ajánlott hűtők listája (cpu coolers)
    kisebb oc-ra
    az AMD által adott gyári hűtő is ajánlott 3,5/3,6 Ghz-ig
    (nem hangos és igen jó a teljesítménye!)
    ez felett 3,6-3,8Ghz-ig AM4 es lefogatóval !!!
    Alpenfhön brocken2/eco vagy Brocken3, Bequiet pure rock, Bequiet shadow rock ,CM 612, CM hyper 212 evo, Raijintek ereboss ( akár magasabb oc-ra is ) ,TR Macho 120 TR true spirit 120/140

    3,8Ghz és ez felett!
    A jó öreg Noctua NH-D14/15 ,TR silver arrow ib-e extreme ,Bequiet dark rock 3/ pro3,kompakt vizek pl enermax liqmax2 240. CM maste liquid 240 , bequiet silent loop 240, Arctic liquid freezer240

    AMI FONTOS AZ AM4-ES LEFOGATÓRA MINDENKÉPP KÉRDEZZ RÁ VAGY GYÁRTÓ HONLAPJÁN ÉRDEKLŐDJ A GYÁRTÓKTÓL !!!!!!!

    [ Szerkesztve ]

    Azt tanácsolom mindenkinek, hogy ne fogadja el senki tanácsát. :P

Új hozzászólás Aktív témák