Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • biker

    nagyúr

    "És hogy mi a helyzet, ha a rendszer mégis visszaigazolta a megrendelést?

    Amennyiben nyilvánvaló, hogy a webshopon megjelenített ár nem lehet az adott termék tényleges vételára, mert szinte köztudomású, hogy milyen értéket képvisel a portéka, vagy az oldalon látszik, hogy a „téves” akció több száz százalékos kedvezményt jelent, akkor van menekülés.

    A tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatról szóló törvény ugyanis általános jelleggel mondja ki, hogy egy kereskedelmi gyakorlat megítélése során az olyan fogyasztó magatartását kell alapul venni, aki ésszerűen tájékozottan, az adott helyzetben általában elvárható figyelmességgel és körültekintéssel jár el. Márpedig, ha az átlagfogyasztó tudhatja, hogy a megjelenített ár téves, akkor azt is tudnia kell, hogy a webáruház üzemeltetője nem ezen az áron kíván szerződést kötni.

    Ahogy pedig a Ptk. alapelvi szinten rögzíti, a szerződés a felek akaratának kölcsönös és egybehangzó kifejezésével jön létre. De, ha az egyik fél akarata hiányzik, akkor a szerződés sem jön létre, azaz a nyilvánvalóan téves árra kötött ügyletet nem kell teljesíteni."

    vagy épp

    "Hibás ár
    Mikor tekinthető hibásnak az ár? A webáruház a hibás áron köteles –e értékesíteni a terméket? Ezek gyakran előforduló kérdések, melyekre mindig az adott körülmények alapján lehet válaszolni.

    Nem mindegy például, hogy milyen mértékű az elárazás, vagy, hogy létrejött-e már a szerződés a felek között, a fogyasztó felismerhette-e, hogy a termék ára hibásan szerepel?

    Abban az esetben, ha a termék ára nyilvánvalóan alacsonyabb, mint annak szokásos piaci ára, tehát maga a fogyasztó és tudhatta, hogy az ár hibás, akkor a webáruház nem köteles teljesíteni a megrendelést.

    Itt megemlítenénk a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. törvény 4. § (1) bekezdését, mely kimondja, hogy „A kereskedelmi gyakorlat megítélése során az olyan fogyasztó magatartását kell alapul venni, aki ésszerűen tájékozottan, az adott helyzetben általában elvárható figyelmességgel és körültekintéssel jár el, figyelembe véve az adott kereskedelmi gyakorlat, illetve áru nyelvi, kulturális és szociális vonatkozásait is.”

    A fogyasztóról tehát feltételezni kell, hogy a webáruházban történő válogatása, vásárlása során kellő körültekintéssel járt el, és tisztában van az általa keresett termék jellemzőivel, és így a piaci árával is.

    Ha azonban az ár nem lényegesen alacsonyabb más hasonló termékek árával, és így a fogyasztó sem tudhatta, hogy tévedés miatt került feltüntetésre az az ár, akkor köteles a webáruház a megrendelést visszaigazolni, és azt teljesíteni."

    Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

Új hozzászólás Aktív témák