Zen 3 maggal támadnak az új Ryzen PRO rendszerchipek

Jön a Cezanne kódnevű SoC APU az AMD az üzleti szférát célzó termékcsaládjába.

Az AMD még az év elején mutatta be a legújabb fejlesztésű mobil Ryzen SoC APU-kat, de már akkor elhintették, hogy később érkeznek a PRO verziók is, amelyek most be is futottak. Ezek képességeit az alábbi táblázat részletezi:

AMD Cezanne – Ryzen PRO mobil generáció
Típus Órajel / Turbó órajel SMT L2 cache L3 cache Radeon CU-k (shaderek) száma IGP maximális órajel Fogyasztás (TDP)
7 5850U (8 mag) 1,9/4,4 GHz van 8 x 512 kB 16 MB 8 (512) 2000 MHz 15 W
5 5650U (6 mag) 2,3/4,2 GHz van 6 x 512 kB 16 MB 7 (448) 1800 MHz 15 W
3 5450U (4 mag) 2,6/4 GHz van 4 x 512 kB 8 MB 6 (384) 1600 MHz 15 W

Az újdonságok FP6 BGA tokozást használnak, továbbá elérhető a PRO termékcsalád legfontosabb képessége a GuardMI technológia, ami leginkább egy gyűjtőnévként funkciónál, és alapvetően azt jelzi a potenciális vásárlóknak, hogy a hardvert a biztonságra tervezték. Ennek egyik alapja az AMD Secure Processor (AMD-SP), amit korábban a cég PSP-nek (Platform Security Processor) nevezett. Ez főleg egy ARM Cortex-A5-os segédmag a korábban licencelt ARM TrustZone technológia működtetésére, de a csomag része még egy dedikált egység is a kriptográfiai feladatok gyorsítására. A rendszer alapvető előnye, hogy az üzleti gépek mostantól mellőzhetik a dedikált TPM 2.0-s chipet, hiszen ennek a feladatát teljes mértékben ellátja a beépített AMD-SP egység. A GuardMI másik lényeges képessége a Transparent Secure Memory Encryption névre hallgat, a rövidítése TSME, de manapság már Memory Guardként utal rá az AMD. Az egész a legelső Zen architektúrából származik, ugyanis ez a mag bevezette az SME és a SEV képességet, amelyek a szerverek megbízhatóságának javítását célozták meg az adatbiztonságot tekintve. A linkelt hír erről mindent leír, így nem ismételnénk meg még egyszer a lényegét.

Hirdetés

Az SME és a SEV az EPYC processzorcsalád része, viszont TSME nevű képességet megkapja a Ryzen PRO termékcsalád is. Itt egy BIOS-ban bekapcsolható módról van szó, amely biztosítja a transzparens SME támogatást. Ez teljesen kompatibilis a már létező operációs rendszerekkel és programokkal, de minimális teljesítményveszteséget be kell vállalni a működése érdekében, mivel a memória titkosítása növeli az adatelérés késleltetését. Emellett van támogatás a SEV-re is, ami az AMD-V virtualizációs architektúrájához kapcsolódik, és lehetővé teszi a virtuális gépekre vonatkozó titkosítást. Ezáltal a kliensek biztonságban vannak a külső hatásokkal, a többi virtuális géppel, valamint a hypervisorral szemben. Ebben a két módban a Ryzen PRO a jelenleg elérhető legbiztonságosabb üzleti processzornak számít, és ez különösen lényeges lehet a mai, igen komoly támadásokkal teli világban.

Természetesen a PRO megoldásokhoz jár a szabványos DASH (Desktop and mobile Architecture for System Hardware) menedzselhetőség is, amelyekkel az AMD az üzleti szféra igényeit fedi le. A DASH tulajdonképpen az AMD válasza az Intel vPRO-ra. Maga a rendszer ugyanazokat a szolgáltatásokat nyújtja, csak utóbbival ellentétben ez a konstrukció nem zárt, hanem nyílt.

Az AMD a Ryzen PRO sorozattal kapcsolatban a szokásos ígéreteket teszi meg, így a SoC APU-k 24 hónapig elérhetők maradnak és 18 hónapig biztosan nem változik a platform. Ezek azért lényegesek, mert ilyen garanciákat igényelnek a nagyobb cégek, ugyanis így anélkül is be lehet építeni új rendszereket, hogy a szoftveres hátteret frissíteni kellene. A garancia három év lesz, de az az üzleti szinten megszokott.

Látható, hogy funkcionálisan nincs lényegi újítás, viszont teljesítményben annál inkább, ugyanis az új generációs Ryzen PRO sorozat már Zen 3 processzormagot kínál, illetve lényegesen javult az energiahatékonyság, ugyanis az AMD mérései szerint egy Ryzen 7 PRO 5850U SoC APU a MobileMark 2018 tesztben, 53 Wh-s akkumulátorral, aktív Wi-Fi mellett 17,5 órás üzemidőt produkált. Továbbra is érdekes tényező, hogy a PCI Express 4.0-s vezérlő ugyan be van építve a lapkába, de 3.0-s módra van korlátozva. Az oka ennek az, hogy így egyszerűbb nyomtatott áramköri lappal számolhatnak a partnerek, illetve az üzleti szintre szánt notebookok többsége amúgy sem kap dedikált grafikus vezérlőt.

A mobil Ryzen PRO SoC APU-kra a Lenovo és a HP is építeni fog, az érkező mobil gépek még a második negyedév során piacra kerülnek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés