Hirdetés

Új teljesítményszintet céloznak a friss Ryzen PRO rendszerchipek

Az AMD az üzleti szférát célzó termékcsaládon belül is beveti a Renoir kódnevű SoC APU-t.

Az AMD még az év elején mutatta be a legújabb fejlesztésű mobil Ryzen SoC APU-kat, amelyeknek most megérkeztek az üzleti, PRO jelölésű verziói, és ezek képességeit az alábbi táblázat részletezi:

AMD Renoir – Ryzen PRO mobil generáció
Típus Órajel / Turbó órajel SMT L2 cache L3 cache Radeon CU-k (shaderek) száma IGP maximális órajel Fogyasztás (cTDP)
7 4750U (8 mag) 1,7/4,1 GHz van 8 x 512 kB 8 MB 7 (448) 1600 MHz 10-25 W
5 4650U (6 mag) 2,1/4 GHz van 6 x 512 kB 8 MB 6 (384) 1500 MHz 10-25 W
3 4450U (4 mag) 2,5/3,7 GHz van 4 x 512 kB 4 MB 5 (320) 1400 MHz 10-25 W

Az újdonságok FP6 BGA tokozást használnak, továbbá elérhető a PRO termékcsalád legfontosabb képessége a GuardMI technológia, ami leginkább egy gyűjtőnévként funkciónál, és alapvetően azt jelzi a potenciális vásárlóknak, hogy a hardvert a biztonságra tervezték. Ennek egyik alapja az AMD Secure Processor (AMD-SP), amit korábban a cég PSP-nek (Platform Security Processor) nevezett. Ez főleg egy ARM Cortex-A5-os segédmag a korábban licencelt ARM TrustZone technológia működtetésére, de a csomag része még egy dedikált egység is a kriptográfiai feladatok gyorsítására. A rendszer alapvető előnye, hogy az üzleti gépek mostantól mellőzhetik a dedikált TPM 2.0-s chipet, hiszen ennek a feladatát teljes mértékben ellátja a beépített AMD-SP egység. A GuardMI másik lényeges képessége a Transparent Secure Memory Encryption névre hallgat, a rövidítése TSME, de manapság már Memory Guardként utal rá az AMD. Az egész a legelső Zen architektúrából származik, ugyanis ez a mag bevezette az SME és a SEV képességet, amelyek a szerverek megbízhatóságának javítását célozták meg az adatbiztonságot tekintve. A linkelt hír erről mindent leír, így nem ismételnénk meg még egyszer a lényegét.

Hirdetés

Az SME és a SEV az EPYC processzorcsalád része, viszont TSME nevű képességet megkapja a Ryzen PRO termékcsalád is. Itt egy BIOS-ban bekapcsolható módról van szó, amely biztosítja a transzparens SME támogatást. Ez teljesen kompatibilis a már létező operációs rendszerekkel és programokkal, de minimális teljesítményveszteséget be kell vállalni a működése érdekében, mivel a memória titkosítása növeli az adatelérés késleltetését. Emellett van támogatás a SEV-re is, ami az AMD-V virtualizációs architektúrájához kapcsolódik, és lehetővé teszi a virtuális gépekre vonatkozó titkosítást. Ezáltal a kliensek biztonságban vannak a külső hatásokkal, a többi virtuális géppel, valamint a hypervisorral szemben. Ebben a két módban a Ryzen PRO a jelenleg elérhető legbiztonságosabb üzleti processzornak számít, és ez különösen lényeges lehet a mai, igen komoly támadásokkal teli világban.

Természetesen a PRO megoldásokhoz jár a szabványos DASH (Desktop and mobile Architecture for System Hardware) menedzselhetőség is, amelyekkel az AMD az üzleti szféra igényeit fedi le. A DASH tulajdonképpen az AMD válasza az Intel vPRO-ra. Maga a rendszer ugyanazokat a szolgáltatásokat nyújtja, csak utóbbival ellentétben ez a konstrukció nem zárt, hanem nyílt.

Az AMD a Ryzen PRO sorozattal kapcsolatban a szokásos ígéreteket teszi meg, így a SoC APU-k 24 hónapig elérhetők maradnak és 18 hónapig biztosan nem változik a platform. Ezek azért lényegesek, mert ilyen garanciákat igényelnek a nagyobb cégek, ugyanis így anélkül is be lehet építeni új rendszereket, hogy a szoftveres hátteret frissíteni kellene. A garancia három év lesz, de az az üzleti szinten megszokott.

Látható, hogy funkcionálisan nincs lényegi újítás, viszont teljesítményben annál inkább, ugyanis az új generációs Ryzen PRO sorozat már nyolc processzormagot kínál a korábbi négy helyett, és teszi ezt 7 nm-es gyártástechnológiára építve, vagyis igen komoly energiahatékonyság mellett. A kétcsatornás memóriavezérlő is javult, így kezeli az effektív 3200 MHz-es DDR4-es memóriákat, nem beszélve a 4266 MHz-es LPDDR4X opcióról. Érdekes lépés, hogy a PCI Express 4.0-s vezérlő ugyan be van építve a lapkába, de 3.0-s módra van korlátozva. Az oka ennek az, hogy így egyszerűbb nyomtatott áramköri lappal számolhatnak a partnerek, illetve az üzleti szintre szánt notebookok többsége amúgy sem kap dedikált grafikus vezérlőt.

A mobil Ryzen PRO SoC APU-kra a Lenovo és a HP is építeni fog, míg a Qualcomm partnereként kínál opcionális Snapdragon modemet a gyártók számára.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés