Professzionális szintre is beviszi az AMD a Ryzen Threadrippert

Az új Ryzen Threadripper PRO sorozat a normál verzió, illetve az EPYC termékcsalád közötti résbe érkezik, de kizárólag az OEM-ek számára.

Az AMD a Zen megjelenése óta kifejezetten lubickol a sokmagos dizájnokban, ráadásul a Ryzen Threadripper sorozat által megcélzott piacokon még csak reális ellenfelük sincs jelenleg. Ezt a cég is érzi, és a harmadik generációs fejlesztéseknél már kifejezetten kifejezetten vastagon fogott az a bizonyos ceruza, főleg a csúcsmodell tekintetében.

Hirdetés

A vállalat a Ryzen Threadrippert kifejezetten a munkaállomásokba szánja, ahol az EPYC szerverprocesszorok aránytalanul nagy költséget jelentenének, például azért mert a tervezett rendszer fő profilja a renderelés lesz. Erre a szintre a Ryzen Threadrippereknél nincs jobb alternatíva, de a munkaállomások piaca ennél is tágabb, és bizonyos szempontból az AMD arra kényszerítette a piacot, hogy ha a HEDT szegmenst célzó fejlesztésű nem elég jó alternatíva, akkor igenis nyúljanak zsebbe egy EPYC-ért.

Bizonyos szempontok alapján azonban egy szerverbe tervezett processzor nem optimális a munkaállomásokba. Olyan funkciókat fizettetnek meg benne a gyártók, amelyekre nem feltétlenül van szükség, és erre már az Intel is rájött, hiszen a szerverbe szánt Xeonokból is terveznek külön munkaállomásokban való kivitelt. Az AMD most erre a vonalra ugrik be, ugyanis bejelentették a Ryzen Threadripper PRO sorozatot, amelynek a funkcionalitása kifejezetten a célzott piachoz van szabva.


[+]

Az új platform csak OEM-ek számára lesz elérhető, de ez a szóban forgó területen általánosnak tekinthető. A Ryzen Threadripper PRO azonban inkább az EPYC 7002 sorozathoz lesz közelebb, mint a harmadik generációs Ryzen Threadripperekhez. Ez köszönhető annak, hogy nyolccsatornás memóriavezérlőt kap, hivatalosan támogatja az ECC-t, illetve 2 TB lesz a maximálisan beépíthető kapacitás (UDIMM, RDIMM, LRDIMM és 3DS RDIMM), emellett pedig 128 darab PCI Express 4.0-s sáv áll majd rendelkezésre.

A processzorok szempontjából az új modellek paramétereit az alábbi táblázatban összegezzük:

AMD Ryzen Threadripper PRO processzorok
Típus Mag-/turbo órajel SMT
L2 cache
L3 cache Fogyasztás (TDP)
3995WX (64 mag) 2,7/4,2 GHz
van 64 x 512 kB 256 MB 280 W
3975WX (32 mag) 3,5/4,2 GHz van 32 x 512 kB 128 MB 280 W
3955WX (16 mag) 3,9/4,3 GHz
van 16 x 512 kB 64 MB 280 W
3945WX (12 mag) 4/4,3 GHz van 12 x 512 kB 64 MB 280 W

A PRO jelölésnek hála elérhető a GuardMI technológia, ami leginkább egy gyűjtőnévként funkciónál, és alapvetően azt jelzi a potenciális vásárlóknak, hogy a hardvert a biztonságra tervezték. Ennek egyik alapja az AMD Secure Processor (AMD-SP), amit korábban a cég PSP-nek (Platform Security Processor) nevezett. Ez főleg egy ARM Cortex-A5-os segédmag a korábban licencelt ARM TrustZone technológia működtetésére, de a csomag része még egy dedikált egység is a kriptográfiai feladatok gyorsítására. A rendszer alapvető előnye, hogy az üzleti gépek mostantól mellőzhetik a dedikált TPM 2.0-s chipet, hiszen ennek a feladatát teljes mértékben ellátja a beépített AMD-SP egység. A GuardMI másik lényeges képessége a Transparent Secure Memory Encryption névre hallgat, a rövidítése TSME, de manapság már Memory Guardként utal rá az AMD. Az egész a legelső Zen architektúrából származik, ugyanis ez a mag bevezette az SME és a SEV képességet, amelyek a szerverek megbízhatóságának javítását célozták meg az adatbiztonságot tekintve. A linkelt hír erről mindent leír, így nem ismételnénk meg még egyszer a lényegét.

Az SME és a SEV az EPYC processzorcsalád része, viszont TSME nevű képességet megkapja a Ryzen Threadripper PRO termékcsalád is. Itt egy BIOS-ban bekapcsolható módról van szó, amely biztosítja a transzparens SME támogatást. Ez teljesen kompatibilis a már létező operációs rendszerekkel és programokkal, de minimális teljesítményveszteséget be kell vállalni a működése érdekében, mivel a memória titkosítása növeli az adatelérés késleltetését. Emellett van támogatás a SEV-re is, ami az AMD-V virtualizációs architektúrájához kapcsolódik, és lehetővé teszi a virtuális gépekre vonatkozó titkosítást. Ezáltal a kliensek biztonságban vannak a külső hatásokkal, a többi virtuális géppel, valamint a hypervisorral szemben.

Természetesen a PRO megoldásokhoz jár a szabványos DASH (Desktop and mobile Architecture for System Hardware) menedzselhetőség is, amelyekkel az AMD az üzleti szféra igényeit fedi le. A DASH tulajdonképpen az AMD válasza az Intel vPRO-ra. Maga a rendszer ugyanazokat a szolgáltatásokat nyújtja, csak utóbbival ellentétben ez a konstrukció nem zárt, hanem nyílt.

A Ryzen Threadripper PRO fejlesztéseket első körben a Lenovo fogja használni. Erre a kínai gyártónak exkluzív szerződése van az AMD-vel, de ez később lejár, így a többi cég számára is hozzáférhető lesz az új termékcsalád. Listaár a processzorokra nincs, de mivel különálló formában beszerezhetetlenek, így nem is lényeges.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés