Windows blog: a 2012-es év összefoglalója - második rész

Az előző bejegyzésben a tavalyi év nagy microsoftos híreinek kapcsán szót ejtetettünk többek közt a Windows 8-ról is, melynek a hagyományos x86-os változata mellett létezik ARM alapú hardvereken futó verziója is,ami az érintőképernyővel is kényelmes használatra tervezett grafikus felület mellett további lehetőségeket jelent a virágkorukat élő tabletek piaca felé is. Jó példa erre a saját márkanév alatt futó és már sokat emlegetett Surface is, melynek ARM lapkakészletet rejtő típusa már a boltok polcain található, míg „nagytestvére” várhatóan a közeljövőben fog megjelenni. De hogy ne ragadjunk le egy példánál, érdemes megnézni a 2012 szeptemberében megrendezett IFA kiállítást, ahol szinte minden gyártó előrukkolt néhány érintőképernyős eszközzel Windows 8 alapon.

Acer Iconia W700 dokkolóban
Acer Iconia W700

A Microsoft tehát szép lassan betör a hagyományos PC és az okostelefonok közti területre, azaz a táblagépek piacára is. Viszont ha már szóba került, akkor semmiképp sem mehetünk el szó nélkül a mobiltelefonok frontja mellett, hisz a manapság Modern UI-nak nevezett felületet elsőként felvonultató operációs rendszer, a Windows Phone is lépett egy verziószámot. Az október végén debütáló Windows Phone 8 számos területen fejlődött, túllépett jó néhány gyermekbetegségen, és az előző verziókhoz képest finomodott kezelőfelület is. Jelen esetben ez utóbbi tényleg csak finomítás, mintsem az egységesítést szolgáló intézkedés, melyhez a 2011 végén átalakított Xbox Dashboard után már csak a PC-k és tabletek piacán történő terjeszkedés és újítás hiányzott. Így végül mára már a redmondi cég termékei minden főbb területen ismerős felhasználói élményt tudnak nyújtani.

Az egységesítés azonban itt nem állt meg, a megjelenés terén kitűzött irányelvek egyben arculatváltást is hoztak a Microsoft életébe. A különféle szoftverek mellett a cég számos szolgáltatásának, de még az egyes weboldalaiknak is új megjelenést szabott. Az új dizájn védjegyévé vált csempék szép lassan felváltották a hivatalos microsoft-weboldalak klasszikus külsejét is, különösképpen a SkyDrive és az azóta Outlook.com-ra nevet változtató Hotmail levelezőrendszer esetén.

A külső megjelenés néhány esetben strukturális egységesítéssel is járt. A redmondiak ráncba szedték a Microsoft Office, az Office 365 és az Office Web Apps irodai csomagjaikat is. S bár az utóbbi továbbra is megmaradt a böngészőben történő alapszintű szerkesztési feladatokat ellátni képes szolgáltatásnak, a felület itt is átesett némi optimalizáláson.

Az Office 365 az eddigi irodai csomaggal karöltve indulnak útra az irodai szoftverek hadszínterén Office 2013 néven. Fegyvertárukban szerepel többek közt új formátumok támogatása, a Click-to-Run technológia megújult, 2.0-ás változata – mely telepítés közben használatba vételt, gyorsabb installálási helyreállítási folyamatot és kényelmesebb frissítési metódust is kínál – illetve az "Igény szerinti Office" névre keresztelt extra funkció, ami dokumentumaink bárhol és bármikor történő szerkesztésének lehetőségét az Office Web Apps szűkösebb mozgásteréhez képest saját Office csomagunk használatát kínálja más gépeken, telepítés nélkül.


[+]

Természetesen az irodacsomag is letisztultabb külsőt kapott, erről és az egyéb újdonságokról a Word alkalmazás kapcsán be is számoltunk. Mindeközben az Office csomag részeként elérhető OneNote jegyzetelő önálló karrierútra is indult, ennek megfelelően a Modern UI stílusára átszabott verziót letölthetjük a Windows Store-ból, illetve a Windows Phone mellett végre a konkurens mobil platformokon is elérhetővé vált, a hivatalos SkyDrive klienssel egyetemben.


[+]

A tavalyi évben a Microsoft hazai szereplésével is több ízben foglalkoztunk. Ennek kapcsán beszámoltunk többek közt a Nokiával közösen létrehozott fejlesztői laborról a Budapesti Műszaki Egyetemen, a Bács-Kiskun Megyei Civil Szolgáltató Központtal együttműködve létesített Távmunkaházról, illetve a Fővárosi Állat- és Növénykert számára készített alkalmazáscsomagról is.

Összességében a 2012-es év igencsak sok új terméket és számos megújulást hozott a Microsoft palettájában, s úgy tűnik, a cég lendülete nem tört meg, hisz a tavalyi év végén bejelentett újdonságok még csak most kezdenek elterjedni a piacon. A 2013-as év tehát elsősorban a fogyasztók reakciójáról fog szólni, de természetesen kíváncsian várjuk, hogy a redmondiak milyen újdonsággal rukkolnak még elő idén.

Inarus

Azóta történt

Előzmények