Windows blog: a 2012-es év összefoglalója

Bár egy új évet leginkább előretekintéssel szokás kezdeni, a mai blogbejegyzésünkben azonban mégis inkább a tavalyi év történéseivel foglalkozunk, ugyanis a múlt év eseményeire alapozva azt is tudhatjuk, mit várhatunk az idei évben. 2012. rendkívül pörgősre sikeredett a Microsoft szemszögéből: új operációs rendszer(ek), alkalmazásbolt, irodacsomag, új arculat, és még számos más újdonság. Áttekintőnket kezdjük a Windows rendszerrel!

Új Windows, új „udvartartással”

Javában zajlik az idei Consumer Electronics Show, ahol számos, többek között érintőképernyős újdonságokat találhatunk, immáron a Windows 8 végleges verziójával. Hogy ez miért is oly kiemelendő dolog? Mert a tavalyi show kapcsán még a Consumer Preview homályos megjelenési dátumáról szóltak a pletykák, azóta pedig már túl vagyunk egy Release Preview változaton, illetve a Windows 8 meg is jelent rögtön négy verzióban is: az x86-os Windows 8, annak Pro és Enterprise változata mellett piacra került az ARM processzorokra szánt RT kiadás is.

Apropó, ARM processzorok: a tavalyi évben Surface névvel látott napvilágot a redmondi cég saját márkájú hardverpárosa, amelyek közül az ARM alapú változat a Windows 8-cal egyidőben, október 26-án került piacra. Az x86 alapú Pro kiadás – természetesen a nevéhez hűen Windows 8 Pro verzióval a fedélzeten – az ígéretek szerint három hónappal kistestvére után várható, vagyis ha minden jól megy, még a hónap végén megvásárolható lesz.


[+]

Az új operációs rendszer ezúttal egy külön alkalmazásboltot is hozott magával. A Windows Store a még a Windows Phone operációs rendszerben megismert élő csempékből álló felület, a Modern UI (leánykori nevén Metro UI) keretein belül megírt alkalmazásokat hivatott terjeszteni Intel és ARM alapokon egyaránt. A Windows Store a Windows 8 piacra kerülését megelőző hónapok csendessége után már úgy tűnik, hogy igencsak fejlődésnek indult, a hivatalos megnyitástól számított egy hónapon belül már több mint húszezer alkalmazás volt elérhető.

Az új operációs rendszer mellett a Internet Explorer 10 is befutott, melyet több alkalommal is górcső alá vettünk, illetve összehasonlítottuk a piac többi szereplőivel is, megállapítva, hogy az előző verzióhoz képest jelentős mértékű a fejlődés.

Még mindig van új a felhők alatt

A tavalyi évben a SkyDrive fejlesztői csapata állandóan hangot adott magáról, pontosabban az online tárhely frissítéseiről. Bár az év eleji tárhelycsökkentés (25 gigabájt helyett 7 gigabájtra csökkent az elérhető terület) nem feltétlenül volt előnyös változás, ezt ellensúlyozta a bővíthetőség megjelenése, illetve a kliens alkalmazás segítségével történő mappaszinkronizálás lehetősége is. Innentől kezdve a szolgáltatás egyre kiforrottabbá vált: a fájlfeltöltési sebesség növelése és a kliens program felhasználói felületének finomítása mellett olyan hasznos dolgok is bekerültek a rendszerbe, mint például a lomtár funkció, az eszközönként megválasztható mappaszinkron.


[+]

Mindeközben a webes felület jelentős arculatváltáson esett át, ami sok szempontból hozott kényelmi újdonságokat is. Ezenkívül nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy a redmondi felhő más platformok fölé is beúszott. Egyrészt házon belül az Xbox rendszeren keresztül vált elérhetővé konzolról is, másrészt a Windows Phone és az iOS után végre az Android felhasználók is használhatják a hivatalos alkalmazást készülékeiken.

Ha már frissült alkalmazásoknál járunk, nem hagyhatjuk ki a hírt, miszerint megújult a még 2011-ben felvásárolt Skype szoftvere is, mely új, modernizált felülettel vált elérhetővé a nagyközönség számára a Windows 8 debütálásakor.

A következő bejegyzésben innen folytatjuk!

Inarus

Azóta történt

Előzmények