Windows RT a boncasztalon

Miben más?

Október 26-án nem egy, hanem két teljesen új Windows operációs rendszer kezdte meg pályafutását. A Windows 8 mellett megindult rögösnek ígérkező útján a Windows RT, melynek az a nem kis feladata, hogy a táblagépek világában teret nyerjen magának az Apple iOS és Google Android mellett. Miben több, vagy kevesebb, de leginkább más a Windows RT, mint a Windows 8?

Rengeteg mindenben. Elsősorban abban, hogy nem x86, hanem ARM processzorokon fut (ARMv7 utasításkészlettel), vagyis lényegében ugyanazokon az eszközökön, mint az iOS vagy az Android. Ebből kifolyólag régi windowsos alkalmazásaink nem indulnak majd el rajta, hacsak nem fordítják őket újra, Windows RT-nek megfelelően. Itt érdemes kitérni a RT rövidítés mögött rejtőző kifejezés értelmére.

A Windows Runtime (RT) egy olyan homogén alkalmazásarchitektúra, ami az ARM és x86 hardverrel kompatibilis eszközöket kezel, tehát amit eszerint  írnak meg, az (megfelelő fordítás után) egyaránt futtatható lesz ARM és x86 hardveren. Szintén más az RT értékesítési módja: a mobil operációs rendszerekére hasonlít. Csak számítógépre (pontosabban mondva eszközre) előtelepítve kaphatjuk meg, és egyetlen verzió létezik belőle. Ráadásul a Microsoft saját márkajelzése alatt hardvert is kínál új operációs rendszeréhez, a Surface táblagépeket.


Surface: a Microsoft saját Windows RT táblagépe

Szoftverek és szolgáltatások terén kimaradt a Windows RT-ből a Windows Media Player és a Storage Spaces (több adattároló meghajtó összevonása), van ugyan klasszikus munkaasztal (Desktop), de korlátozott, akárcsak a Windows 8 Pro BitLocker (lopásvédelmi adattároló titkosítás) technológiája, alkalmazásokat pedig jobbára a Windows boltból vehetünk, bár van lehetőség külső tárolóról telepítésre is. Kapunk viszont integrált Microsoft Office 2013 irodai csomagot, ami az egyik nagy erőssége lehet a Microsoft tabletplatformjának, ugyanis billentyűzetet és egeret használva ugyanúgy szerkeszthetünk szöveget, táblázatokat és prezentációkat, mint asztali gépen vagy notebookon.

Típus Windows RT Windows 8 Windows 8 Pro
Integrált Microsoft Office 2013 van, Office 2013 RT - -
x86/AMD64 támogatás - van van
ARMv7 támogatás van - -
Windows Media Player - van van
Hagyományos munkaasztal korlátozott van van
Alkalmazás támogatás Windows Store korlátlan korlátlan
Eszköztitkosítás korlátozott - van
Storage Spaces támogatás - van van
Hyper-V kliens - - van
Domain csatlakozás - - van
BitLocker és BitLocker To Go - - van
Csoportházirendek - - van
Távoli asztal (kiszolgáló) - - van
Bootolás VHD lemezképről - - van

Egyelőre nem mennénk bele túl mélyen a Windows RT-t futtatni képes hardverbe, mert pillanatnyilag csak NVIDIA Tegra 3-ra alapozó tabletek vannak a piacon, abból sem sok – idehaza egyedüliként az Asus VivoTab RT kapható. Nem véletlen, hogy most még csak az NVIDIA kész a korrekt drivertámogatással, ugyanis a Windows RT – bár ARM processzoron fut – grafikus API-ja (application programming language, vagyis alkalmazásprogramozási nyelv) ugyanaz a DirectX, amit asztali vonalon használnak.

Ebben pedig az NVIDIA-val ellentétben a Qualcomm (Adreno) és az Imagination Technologies (PowerVR) meglehetősen járatlan, így idő kell nekik a megfelelő implementáláshoz. Az Intel Atom platformja x86-os (igaz, PowerVR grafikus magja van), az AMD majdani Hondója pedig szintén x86-os klasszikus, Radeonokra hajazó GPU-val, vagyis ők Windows 8-as tabletvonalon vívnak majd, amint az Intel oldaláról lesz driver, az AMD oldaláról pedig hardver, és azt használó tablet.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények