MSI blog: játékgépek minimalista külsővel

A Sword 15 és Katana GF66 család visszafogott dizájnja árukat meghazudtoló teljesítményt rejt.

Legutóbbi, üzleti notebookokat bemutató bejegyzésünk után térjünk most vissza az MSI notebookos részlegének kedvenc területére, a számítógépes játékok világába, és ismerkedjünk meg két olyan notebookkal, amelyek a termékskála alján, a „mainstream” kategóriában helyezkednek el, így elsősorban a kedvező ár/érték arányra gyúrnak. A páros a Sword 15 és a Katana GF66, melyek külsőleg leginkább csak színükben különböznek egymástól: az előbbi fehér, az utóbbi fekete színű, műanyagból készült burkolatot kapott. Belül persze ennél több eltérést is találunk, de alapvetően azért igaz az, hogy a Katana a Sword egy minimálisan erősebb, jobban felszerelhető változatának tekinthető.


MSI Sword 15 [+]

Mint arra az MSI notebookportfólióját bemutató írásunkban már céloztunk, a Sword 15 alapvetően az RPG játékokat kedvelőket célozza, külsejét pedig a fehér burkolat és a billentyűzet kék háttérvilágítása teszi egyedivé. A vékony, mindössze 5 mm-es kerettel rendelkező képernyő burkolatában diszkréten ott találjuk a gyártó sárkányos logóját, de sem ez, sem a notebook más eleme nem kapott RGB világítást.

A feltűnő díszítéseknek, „gamerséget” sugalló elemeknek egyébként is híján van a gépház, az átlagosnál nagyobb teljesítménnyel együtt járó hűtési igényre csak a szellőzőnyílásokkal bőven ellátott, egyedi mintázatú alsó panel, illetve a hátsó szellőzőnyílások formája utal. A hűtésről a két ventilátorral és hat hővezető csővel dolgozó Cooler Boost 5 rendszer gondoskodik. Ez már a vékonyabb fallal rendelkező, nagyobb hatásfokú hővezető csöveket használja, így alacsonyabb CPU- és GPU-hőmérsékletet garantál.


MSI Sword 15 [+]

Maga a billentyűzet egy fém merevítéssel rendelkező, 1,7 mm-es elmozdulással dolgozó egység, melybe numerikus rész is került, a kurzormozgatók pedig teljes méretűek, nem összenyomottak, mint sok irodai modellnél. Ezekre a gombokra, illetve a felső funkcióbillentyűs sorra sok másodlagos parancs is került, melyekkel például hangerőt állíthatunk vagy játékok alatt különböző funkciókat kapcsolhatunk. Ahogy említettük, a háttérvilágítás sem hiányzik a repertoárból, ez a fehér Sword 15 esetében kék, a fekete Katana GF66 esetében pedig vörös színben pompázik, de itt opcionálisan RGB is választható.


MSI Katana GF66 [+]

A burkolat alatt mindkét modellnél 12. generációs Intel processzorokat találunk, a csúcsot a Core i7-12700K képviseli, mellé pedig legfeljebb 64 GB DDR4 memória kerülhet a két darab SO-DIMM foglalatnak köszönhetően. Adattárolóból egy, illetve a drágább modelleknél két darabot szereltethetünk a notebookokba, természetesen NVMe SSD-k formájában, melyek PCIe 4.0 interfészt használhatnak.

A grafika tekintetében az NVIDIA GeForce RTX sorozat alsó- és középkategóriájából lehet válogatni: a belépőszintet az RTX 3050 képviseli 60 wattos TGP-vel, míg a csúcsot az RTX 3070 Ti jelenti. Ez utóbbi a Swordnál 105 wattos TGP-vel kérhető, míg a Katana GF66-nál lehetőség van a 140 wattos verziót is választani – az előbbi 1085 MHz-es, az utóbbi 1460 MHz-es Boost órajelet ígér.


MSI Katana GF66 [+]

A többi specifikációt illetően már nincsenek eltérések a Sword 15 és a Katana GF66 között: a 15,6"-es kijelző mindegyik esetben IPS szintű és Full HD felbontású, és alapesetben 144 Hz-es frissítési frekvenciával rendelkezik, de az RTX 3060-as szinttől 240 Hz-es panel is kérhető hozzá. Csatlakozókból egy Type-C és két Type-A konnektor található a 25 mm vastag gépház oldalain, ezek mindegyike USB 3.2 Gen1 interfészt kínál. Rajtuk kívül HDMI, Gigabit Ethernet, kombinált hangcsatlakozó, illetve egy USB 2.0 port került még ide.

A további extrák között egy 720p felbontású webkamera, Wi-Fi 6 és Bluetooth adapter, illetve egy 53,5 Wh-s akkumulátor szerepel. Ez utóbbiból, illetve a 359 x 259 x 25 mm-es méretből és a 2,25 kg-os tömegből is érezhető, hogy a noteszgépek tervezésekor nem a hordozhatóságon volt a hangsúly, de azért a modern hardver és az MSI Center kínálta profilok segítségével egész hosszú üzemidőre számíthatunk.

  • Kapcsolódó cégek:
  • MSI

Azóta történt

Előzmények