MSI blog: célkeresztben a notebookon játszók

Bár a Crosshair családot a belépőszintre pozicionálja az MSI, ezek mégis komoly játékra is alkalmas noteszgépek.

Mint sorozatunk bevezető epizódjában már volt róla szó, a Crosshair családot a „mainstream” kategóriába sorolja az MSI, ami a játékra szánt noteszgépek kategóriáján belül a belépőszintet hivatott jelenteni. De igazából nem sok mindent neveznénk itt belépőszintűnek, így nyugodtan válogathat közülük, aki kedvező áron szeretne egy, a modern játékokat is elfogadható sebességgel futtató, jól használható notebookot vásárolni.

Az aktuális Crosshair széria, a B12U – melynek egy speciális, az Ubisoft által fejlesztett és kiadott Tom Clancy's Rainbow Six Extraction kiadását mi is teszteltük – az Intel 12. generációs platformjára épül. Burkolata javarészt műanyag (a "belépőszin" egyik jele), de ettől függetlenül igényes, jól összerakott a gépház, melynél külön odafigyeltek a billentyűzet minőségére is, ugyanis ez a rész egy külön fémmerevítést is kapott, és fémből van a kijelző burkolata is, mely így szintén merevebb az átlagnál.


[+]

A 15”-es és 17”-es méretben elérhető notebook tehát Alder Lake H processzorokat használ, és nem éppen az alsó kategóriából, a 15,6”-es kijelzővel szerelt változat Core i7-12700H-val, a 17,3”-es képernyővel rendelkező modell pedig Core i7-12700H-val vagy Core i9-12900H-val rendelhető. Ezek mellé akár 64 GB memóriát és két darab NVMe SSD-t pakolhatunk. A GPU esetében GeForce RTX 3070 Ti, 3070 vagy 3060 állhat rendelkezésre – mindhárom esetben 115 wattos TBP-vel, melyet a Dynamic Boost még további 15 wattal emelhet meg. Ez, kombinálva a processzor 45-115 wattos fogyasztásával már igen tetemes hőterhelést jelent, és az MSI sokat dolgozott azon, hogy ez ne akadályozza a rendelkezésre álló teljesítmény kihasználását.


[+]

A komponensek hidegen tartását több elem is biztosítja. A munka oroszlánrészét természetesen a Cooler Boost 5 hűtőrendszer végzi, mely hat hővezető csővel és két ventilátorral dolgozik. Ez a korábbi generációhoz képest 33%-kal vékonyabb falú csöveket használ, mely 15%-kal növeli a csövön belüli áramlást és vele a hővezetés sebességét. Az eredmény? Két fokkal alacsonyabb maghőmérséklet a processzornál és a GPU-nál. Ehhez persze arra is szükség van, hogy a külső levegő is szabadon jusson a ventilátorokhoz, melyet a gépház alján kialakított, mintával kombinált, terjedelmes szellőzőnyílások segítenek.

Fontos eleme a hardvernek a kijelző is, mely, ahogy említettük, 15,6”-es vagy 17,3”-es méretű lehet. Az előbbi esetben egy WQHD felbontású panelt kapunk, mely 165 Hz-es maximális frissítést kínál, az utóbbinál viszont Full HD felbontást és extrém gyors, 360 Hz-es frissítést kapunk. Mindkét esetben számíthatunk a DCI-P3 színtér teljes, 100%-os lefedésére, tehát a játékok nemcsak gyorsak lehetnek, de jól is néznek ki, ráadásul a notebookok grafikus feladatokra is nyugodtan bevethetők munkaidőben.


[+]

Visszatérve kicsit a Crosshair notebookok külsejéhez, megemlítenénk még a gazdag csatlakozókínálatot, mely érdekes módon független a mérettől: akár a kisebb, akár a nagyobb változatot nézzük, összesen négy USB portot kapunk, melyek közül egy USB 3.2 Gen2 (Type-C), kettő USB 3.2 Gen1 (Type-A), a negyedik pedig USB 2.0 sebességet kínál. A külső kijelzők felé HDMI konnektor áll rendelkezésre, de van kombinált hangcsatlakozó és Ethernet interfész is. A gépházban az RTX 3070 Ti-jal és RTX 3070-nel szerelt gépek esetében 90 Wh-s, az RTX 3060-as konfigurációknál pedig 54 Wh-s akkumulátort találunk. Az előbbivel szükség esetén akár már egy munkanapot is végigdolgozhatunk.


[+]

A billentyűzet, melynek merevségéről már volt szó, teljes méretű kurzormozgató gombokkal és természetesen háttérvilágítással is rendelkezik, mely külön kiemeli a WASD gombokat. Nem hiányzik a numerikus rész sem, a billentyűk pedig az átlagnál hosszabb, 1,7 mm-es úton mozognak. Végezetül pedig ejtenénk pár szót a hangzásról is, melyet a 17,3”-es változatnál a Hi-Res Audio kompatibilis hangrendszer mellett a Nahimic szoftveres megoldása is javít.

  • Kapcsolódó cégek:
  • MSI

Előzmények