MSI blog: Modern széria a munkához

Nomen est omen: a Modern család tagjai divatos, visszafogott külsővel rendelkező irodai notebookok.

Előző bejegyzésünkben a játékosoknak szánt, visszafogott dizájnú Sword és Katana noteszgépekkel ismerkedtünk meg, most viszont átlépünk az üzleti szegmensbe. Itt a Modern széria képviseli a szolid külsejű notebookokat: egyszerű burkolatukkal, erős, megbízható hardverükkel a mindennapi munkavégzés kiváló eszközei lehetnek.

A bemutatásra kerülő család két méretben érhető el, Modern 14 és Modern 15 néven – nem igényel komolyabb agymunkát a megfejtése, hogy az előbbi 14, az utóbbi pedig 15 (pontosabban 15,6) hüvelykes kijelzővel rendelkezik. Ez a méretbeli különbség jelenti egyébként a legfontosabb eltérést a két változat között, hiszen a beépíthető hardver tekintetében gyakorlatilag ugyanarról az eszközről van szó.

A Modern 14 ezüst színben is elérhető
A Modern 14 ezüst színben is elérhető [+]

Maga a gépház, ahogy azt a név és a megcélzott piaci szegmens is megköveteli, mentes a feltűnő díszítésektől. A fedlapon és a monitor alatt a gyártó aktuális logója teszi könnyen felismerhetővé a gépeket. A burkolat alapvetően alumínium, és a kisebb változatnál fekete és ezüst, a nagyobbnál csak fekete színben készül. A kijelzőt felhajtva a 14”-es modell esetén egy standard, a 15,6”-es változatnál pedig egy numerikus résszel kiegészített, fehér háttérvilágítással rendelkező billentyűzetet találunk 1,5 mm-es úttal.

A Modern 15 billentyűzetére numerikus rész is került
A Modern 15 billentyűzetére numerikus rész is került [+]

A burkolat alatti hardver mérettől függetlenül az Intel Alder Lake U platformjára épül, a maximális felszereltségi szintet 15 wattos Core i7 processzor jelenti. Memóriából legfeljebb 16 GB-ot rendelhetünk, a háttértár szerepét pedig NMVe SSD tölti be. A kijelzők IPS panelekre épülnek, Full HD felbontást kínálnak, keretük pedig a divatnak megfelelően kifejezetten vékony – de annyira azért nem, hogy ne maradna hely fent a 720p felbontást kínáló webkamerának.

A kijelző meghajtásáról természetesen a processzorba integrált Iris Xe IGP gondoskodik, melynek tudása bőven elegendő a megcélzott szegmensben – de ha ennél valamiért többre vágyunk, a B12H névvel jelzett változat Intel Arc A370M grafikával is rendelhető, így korlátozottan játékra is bevethető, illetve grafikus és videós feladatok során várhatóan valamivel jobban teljesít majd.

A Type-C port USB-PD töltésre is használható
A Type-C port USB-PD töltésre is használható [+]

Bár méretben eltérő gépekről van szó, portkínálatuk egyezik – és szerencsére kellően bőséges. A bal oldalon a tápcsatlakozó mellett egy HDMI, egy USB 3.2 Gen2 sebességet kínáló Type-A és egy ugyanilyen gyors Type-C konnektor található. Ez utóbbi szükség esetén 65 wattos USB-PD töltésre is bevethető, ami utazás során lehet kifejezetten hasznos, de arra is felhasználható, hogy megfelelő monitorral párosítva egyetlen Type-C kábellel dokkolhatóvá tegye a notebookot. A sort egy kombinált 3,5 mm-es jack aljzat zárja. A jobb oldalon microSD kártyaolvasó, illetve két USB 2.0 interfész kapott helyett. A vezetéket nem igénylő kapcsolatoknál Wi-Fi 6, illetve Bluetooth 5.2 áll rendelkezésre.

Modern 15
Modern 15 [+]

Ahogy az a modern üzleti notebookoktól elvárható, a Modern 14 és 15 hordozhatóságban sem rossz – persze akinek ez fontos szempont, az inkább a 14”-es változatot fogja preferálni, amelynek tömege 1,4 kg, mérete 320 x 223 x 19 mm és 54 Wh-s akkumulátorral rendelkezik. A Modern 15 nehezebb, 1,8 kg-os, mérete pedig 359 x 241 x 20 mm.

Modern 14
Modern 14 [+]

A hardveren túl az MSI a szoftveres oldalra is odafigyelt, és több érdekes extra szolgáltatással egészítette ki az operációs rendszert. Ezek közé tartozik például a korábbinál jóval intelligensebben dolgozó hűtés, mely csendes profilban már nem egyszerűen csak lassabb fordulatszámra kapcsol (párhuzamosan a processzor visszafogásával), hanem ennek a fordulatszámnak a beállításánál figyelembe veszi a külső zajterhelést is. Így ha zajosabb környezetben dolgozunk, az Ambient Silent AI rendszer hajlandó magasabb sebességen járatni a rendszert, mely így nagyobb számítási teljesítményt nyújthat, miközben a hűtés hangja ugyanúgy észrevétlen marad majd számunkra.


[+]

  • Kapcsolódó cégek:
  • MSI

Előzmények