MSI blog: Summit notebookok az üzlethez

Az MSI felsőkategóriás üzleti notebookjait tömörítő Summit családban több átalakítható modellt is találunk.

Bár eddigi bejegyzéseinkből tényleg úgy tűnhet, hogy az MSI teljesen a játékosokra helyezi a hangsúlyt a noteszgépek területén, azért a cég az üzleti felhasználóknak is kínál termékeket, mégpedig elsősorban a Summit sorozattal, melyben főleg 2 az 1-ben változatok közül válogathatnak a felhasználók.

A Summit szériában sok a tabletté is alakítható 2 az 1-ben notebook
A Summit szériában sok a tabletté is alakítható, 2 az 1-ben notebook [+]

A Summit széria három mérettartományt fed le, a 13,4”-es ultrahordozhatótól a 14”-es modelleken át a nagy teljesítményű 16”-es változatokig. Talán már ezekből a számokból is kitalálható, hogy valamennyi esetben 16:10-es képarányú kijelzők állnak rendelkezésre, ami kényelmesebbé teszi a munkát. Ami még közös bennük, az a P szériás, tehát 28 wattos alap TDP-vel rendelkező processzorok használata, melyet legfeljebb 32 GB DDR5 memória egészíthet ki.

Áttérve az egyes modellekre, a méretben legkisebb változat a Summit E13 FLIP Evo, melynek tervezésekor egyértelműen a hordozhatóságra helyezték a hangsúlyt, így kapunk egy 1,35 kg alatti tömegű, 300 x 222 x 15 mm-es noteszgépet, mely a FLIP névből is adódóan akár táblagépként is bevethető. A hordozhatóság másik fontos eleme, az üzemidő többek között a 70 Wh-s akkumulátornak köszönhetően lesz kellően hosszú, de ha mégis kifogyna az energia, akkor a mellékelt 65 wattos USB-PD töltő gyorstöltő funkciójával már fél óra alatt több órányi munkára elegendő áramot pumpálhatunk bele.

Summit E13 FLIP Evo
Summit E13 FLIP Evo [+]

Annak ellenére, hogy a gépház vékony, a notebook oldalain egész sok interfész elfért: két Thunderbolt 4, egy USB 3.2 Gen2, egy USB 3.2 Gen1 Type-A és egy kombinált hangcsatlakozó is helyet kapott itt, azon túl, hogy még egy microSD foglalatot is rendelkezésünkre bocsátanak arra az esetre, ha nem lenne elég a beépített PCIe 4.0 x4-es tárhely. Utóbbi egyébként akár 2 TB-os is lehet, úgyhogy a kapacitás ritkán okozhat problémát. A kijelző, melynek kapcsán már említettük, hogy 16:10 képarányú, 1920x1200 pixeles felbontást kínál 500 nites fénysűrűséggel és 100%-os sRGB színtérrel. Mivel 2 az 1-ben notebookról van szó, természetesen érintésérzékeny a panel, mely az MSI aktív tollát is támogatja.

Summit E14 Evo
Summit E14 Evo [+]

Az eggyel nagyobb, hosszabb munkára jóval kényelmesebb 14”-es méretkategóriában egy testvérpárt kínál az MSI, a Summit E14 Evót és az E14 FLIP Evót – nem nehéz kitalálni, hogy az előbbi klasszikus, az utóbbi pedig 2 az 1-ben notebook. Kettőjük között azonban rengeteg a hasonlóság: mindkettő 314 x 228 x 18 mm-es és 1,6 kg tömegű, és a már említett Alder Lake-P platform mellett egy 72 Wh-s akkumulátor található bennük. A fő eltérés a zsanérok mellett a panelben keresendő: a „sima” változat egy 1920x1200 pixeles, 400 nites, 100%-os sRGB-t kínáló egységet használ, míg a Flipbe egy (nyilván érintésérzékeny) 2560x1440 pixeles, 400 nites, 100% DCI-P3-as változat került. A csatlakozók kínálatában a kisebb modellhez képest megjelenik a HDMI is.

Summit E16
Summit E16 [+]

Ha a hordozhatóság kevésbé, viszont a kényelmes használat nagyon is fontos nekünk, akkor érdemes a Summit E16 FLIP Evót választani – ebben ugyanis már egy 2560x1600 pixeles, 16”-es érintőképernyő található, 100% DCI-P3 színtérrel, 400 nites fénysűrűséggel és a 4096 nyomásszint megkülönböztetésére képes aktív toll támogatással. És igen, FLIP modell, tehát nagy méret ide vagy oda, átfordítható tabletté. A megjelenítés itt már nem csak az integrált Intel Xe grafikára támaszkodhat, hanem opcionálisan GeForce RTX 3050 vagy 3050 Ti is választható (persze ilyenkor szimplán Summit E16 FLIP-nek hívják, hiszen már nem felel meg az Intel Evo specifikációknak).

Bár a nagyobb házba nem fér több adattároló, az akkumulátor itt már 82 Wh kapacitású, és a notebookhoz mellékelt USB-PD töltő is nagyobb teljesítményű, 90 wattos. A teljes gép egyébként 358 x 258 x 18 mm-es, tehát még mindig elég vékony, és tömege is csak 1,9 kg, úgyhogy hordozhatósága a 16”-es kategóriában kifejezetten jónak nevezhető. Csatlakozókból is többet kapunk, itt már két USB 3.2 Gen2 Type-A konnektor van, miközben a kisebb testvéreken található kínálat ugyanúgy rendelkezésre áll. A háttérvilágításos billentyűzetet kiegészítették numerikus résszel, így még kényelmesebb lehet például az Excel használata.

A Tobii Aware az adatbiztonság mellett egészségünkre is figyel
A Tobii Aware az adatbiztonság mellett egészségünkre is figyel (forrás: MSI) [+]

Mivel a Summit sorozat minden tagja üzleti felhasználóknak készült, a céges és személyes adatok biztonságára is figyeltek: valamennyi gép rendelkezik ujjlenyomat-olvasóval és Windows Hello-kompatibilis, arcfelismerésre is képes, Full HD felbontású webkamerával. A kamera fizikai kikapcsológombot is kapott, így ha szükséges, biztosan letiltható. A kamerához kapcsolódóan az MSI a Tobii Aware csomagot is mellékeli, így a gép többek között képes arra, hogy ha felállunk előle, automatikusan zárolja fiókunkat, vagy elhomályosítsa a kijelzőt, ha érzékeli, hogy a hátunk mögül mások próbálják meg kilesni annak tartalmát. A vezeték nélküli kapcsolódáshoz az Intel AX211 vezérlő biztosít Wi-Fi 6E és Bluetooth 5.2 kapcsolatot.

Az MSI kínál néhány extrát is az üzleti felhasználóknak. A Summit E széria esetében az előre telepített csomag része például az MSI Tile szolgáltatás, mely a Tile-lal együttműködésben teszi lehetővé egy elhagyott vagy ellopott noteszgép felkutatását.

Az MSI Tile alapvetően kétféle funkciót kínál: ha a notebook a közelünkben van, akkor a vele Bluetooth-szal összekapcsolt telefonon keresztül „megcsöngethetjük”. Ha a gép már távolabb került, akkor lokációját a Tile Network segítségével deríthetjük ki. Ezt is Bluetooth segítségével teszi: ha a notebook környékén bármilyen, a Tile szolgáltatáshoz csatlakozó telefon vagy más eszköz tartózkodik, akkor az, érzékelve a notebook jelenlétét, feltölti ezt az információt – a helyadatokkal együtt – a Tile által üzemeltett felhőbe. Erre 14 nap áll rendelkezésre, és akkor is működik, ha a készüléket kikapcsolták.


(forrás: MSI) [+]

Bár hasonlót a Windows 10/11 is kínál, az MSI Tile jóval többet tud, és akkor is képes megtalálni számítógépünket, ha az nem csatlakozik egyetlen általa ismert hálózathoz sem, sőt, mint említettük, még akkor is, ha kikapcsolták. Működése hasonlít ahhoz, ahogy az Apple AirTag is dolgozik, azzal a különbséggel, hogy nem csak az Apple eszközeivel működik: a Tile szolgáltatás telefonoktól notebookokon át például még fejhallgatókban is megtalálható.

  • Kapcsolódó cégek:
  • MSI

Azóta történt

Előzmények