Minimum 16 GB-ot vár az AI PC-kbe a Microsoft

Az idén érkező Copilot szolgáltatás biztosan memóriaigényes lesz.

Még a múlt év májusában írtunk a Microsoft Windows Copilot szolgáltatásáról, amely az AI lehetőségeivel egészíti ki majd a PC-ket, és várhatóan az idei őszi frissítés részeként lesz majd beszerezhető a meglévő rendszerekhez. Az újítás miatt idén a gyártók AI PC-k irányába lépdelnek, és erre gyorsan ráugrott az AMD, illetve az Intel is. Előbbi cég már két mobil (Phoenix és Hawk Point), illetve egy asztali (Phoenix) platformot is bemutatott, amelyek tartalmaznak egy úgynevezett Ryzen AI részegységet, míg az Intel egyelőre egy Meteor Lake kódnevű mobil dizájnnal lépett be erre a területre.

Az újabb processzorokban tehát megvan a szükséges hardver, de az AI feladatok jellemzően memóriaigényesek, és a TrendForce szerint a Microsoft minimum 16 GB-nyi rendszermemóriát vár el az AI PC-kbe.

Ezen túlmenően van még egy követelmény, ami a teljesítményre vonatkozik, ugyanis a neuronhálót gyorsító részegység kapcsán a redmondiak legalább 40 TOPS teljesítményt várnak. A probléma ezzel az adattal, hogy nem tisztázott az adattípus, amiben ezt a tempót hozni kell, de a TrendForce szerint a Qualcomm Snapdragon X Elite, az AMD Strix Point és az Intel Lunar Lake, vagyis a még készülő platformok fogják csak teljesíteni a Microsoft igényeit.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés