A Microsoft lesz az Intel Foundry első nagyobb ügyfele

A redmondi óriáscég az Intel 18A node-ot fogja használni az egyedi lapkáihoz.

Az Intel nemrég prezentálta friss gyártástechnológiai útitervét, és ennek keretében egy érdekes hír még, hogy a bérgyártó üzletág első fontos ügyfele a Microsoft lesz, amely vállalat az Intel 18A nevű, 5 nm-es osztályú node-ot fogja használni az egyedileg tervezett lapkájához, illetve lapkáihoz.

Nagyon sok konkrétumot a két érintett még nem mondott, de a Microsoft számára a kritikus piacot az AI jelenti, és nyilván a saját szolgáltatásaikat szeretnék az energiahatékonyság szempontjából rendkívül optimálisan kiépíteni, és ehhez olyan AI gyorsító az optimális, amelyet már hardveres szinten is specifikusan a feladathoz szabnak.

A redmondi óriáscég számára tehát a saját adatközpontok, célirányosan tervezett hardverrel való kiszolgálása lehet a kulcstényező, ezért megéri a chiptervezéssel és gyártással járó kockázatokat, illetve jelentős költségeket is felvállalni. Ráadásul az Intel 18A node az Ohio-i üzemből kerülnek kiszolgálásra, vagyis a teljes gyártás az USA-n belül maradna, jelentős biztonságot adva a Microsoft számára az ellátást tekintve.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés