Csökkenőben a Windows RT-s tabletek ára

A gyártók rájöttek, hogy a Windows RT, azaz az ARM-os rendszerekre telepített új Microsoft operációs rendszer jelenleg nem fogja beváltani a hozzá fűzött reményeket. Ennek megfelelően nyugatabbra az ARM-os Windows tabletek ára drasztikusan csökken. Az általunk is tesztelt ASUS VivoTab RT a kezdeti 549 dolláros árcédulájának helyén már 380-390 dollár áll, míg a Dell XPS 10 32 GB-os verziója 449 dollárért elvihető, vagyis 50 dolláros árcsökkentésen ment keresztül. Lenovo IdeaPad Yoga 11 már csak 599 dollárba kerül, vagyis 200 dollárral olcsóbb, mint a pár hónapja, de az Amazon néven ismert webáruház már 499 dollárért is kínálja.

A Windows RT helyzete furcsa, mivel maga az operációs rendszer nem rossz, sőt, messze többet tud a közvetlen konkurens Androidnál, de korábban is megemlítettük, hogy relatíve kevés az elérhető és egyben értékelhető alkalmazások száma, és ez a kezdeti árakkal párosítva nem jó üzlet a felhasználók számára. A Microsoft valószínűleg nem mond le teljesen az ARM-os rendszerekről, de az 500-800 dolláros árazás egyértelműen nem tartható. A reális árképzés 300 és 500 dollár között van függően az adott gép tudásától. Ezen az árszinten már valós alternatíváról beszélhetünk, figyelembe véve, hogy az operációs rendszer mennyire jövőbiztos. Az árcsökkentéssel a gyártók tesztelhetik a piacot, hogy mennyire nő meg az igény a masinákra, és a következő körben a begyűjtött információk alapján jobban lehet alkalmazkodni a potenciális vásárlóbázishoz. A Microsoft ennek érdekében kedvezőbb licenclehetőségeket is bevezethet a partnereinek a Windows RT-re.

A Windows 8-as tabletek helyzete sem kedvezőbb, hiszen egy reálisan értékelhető alternatíva pont hiányzik a zömében inteles mezőnyből. Sajnos az Atom Z2760 súlyos szoftveres gondokkal küzd még ma is, és ehhez képest nagyon drágák a gépek, míg a Core processzorral szerelt modellek ugyan működnek, gyorsak, de ventilátorral dolgoznak, és négy-hat óránál tovább nem igazán bírják a beszerelt akkumulátorok, ami a tabletek szintjén elfogadhatatlan, főleg 800-1200 dolláros árazással.

A helyzet nem rózsás a Windows RT és a 8 szempontjából sem. A következő körben kell valami nagyot durrantani, és persze lehetőség szerint olyan platformokat választani a gépekbe, amelyek hatékonyan vehetik fel a versenyt az androidos megoldásokkal.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés