Windows 8 a porondon

Windows 8 verziók és licencek

Október 26-án kereskedelmi forgalomba került a Microsoft legújabb operációs rendszere, a Windows 8. Ezúttal elég hamar, a nagyon sikeres Windows 7 után szinte napra pontosan három évvel (2009. október 22-én jelent meg a Windows 7) adott ki új verziót a redmondi szoftvervállalat. Erre a viszonylag gyors váltásra az elmúlt évek történései, a mobil készülékek és az érintéses vezérlés rohamos elterjedése kényszerítette a Microsoftot, amit mi sem igazol jobban, mint az a tény, hogy a klasszikus, x86-os Windows 8 mellett külön Windows RT született a mobil készülékeket uraló ARM platformra. Az elkövetkező oldalakon viszont a klasszikus, PC-s felhasználókat legjobban érdeklő két kérdéssel foglalkozunk: mi változott, és érdemes-e frissíteni az új verzióra?

Még telepítés előtt szembesülünk több jelentős módosítással. A Windows 8 visszatért az XP egyszerűbb verziórendszerére: csak otthoni felhasználóknak ajánlott, sima Windows 8 és a munkára szánt Windows 8 Pro kapható kereskedelmi forgalomban. Ezeken felül mennyiségi licencben létezik még a vállalati Windows 8 Enterprise. Az egyes verziók közti különbségeket az alábbi táblázat foglalja össze.

Típus Windows 8 Windows 8 Pro Windows 8 Enterprise
Storage Spaces támogatás van van van
Windows Media Player van van van
Hagyományos munkaasztal van van van
Alkalmazástámogatás korlátlan korlátlan korlátlan
Eszköztitkosítás - van van
Hyper-V kliens - van van
Domaincsatlakozás - van van
BitLocker és BitLocker To Go - van van
Csoportházirendek - van van
Távoli asztal (kiszolgáló) - van van
Bootolás VHD lemezképről - van van
AppLocker támogatás - - van
Windows To Go - - van
DirectAccess támogatás - - van
BranchCache támogatás - - van
  • Hyper-V kliens – Windows Server 2012-ből átemelt, fejlettebb virtualizáció, a korábbi Windows Virtual PC-t váltja, amivel virtuális gépet indíthatunk az operációs rendszerből;
  • Domaincsatlakozás – tartományba léptethetőség; csatlakozás után az adott – jellemzően vállalati – hálózaton található erőforrásokat (pl. fájlok, nyomtatók) érhetjük el a beállított jogosultságok függvényében;
  • BitLocker és BitLocker To Go – merevlemez és egyéb adattárolók operációs rendszerbe épített titkosítása;
  • Bootolás VHD lemezképből – rendszerindítás virtuális merevlemezről;
  • AppLocker – egyes alkalmazások telepítési és futtatási jogának felhasználói vagy csoportszintű szabályozása;
  • Windows To Go – egy megfelelő USB pendrive-ról bármilyen számítógépen elindítható a felhasználó saját Windows 8 környezete;
  • Direct Access – VPN nélküli biztonságos hozzáférés távoli felhasználóknak, jellemzően vállalati online tartalmakhoz és alkalmazásokhoz;
  • BranchCache – WAN hálózaton lévő vállalati kiszolgálók (fájl és WEB) tartalmának számítógépen lévő gyorsítótárba töltése.

Komoly változáson ment át a Windows licencrendszere is. A leglényegesebb, hogy a Windows 8-ból nincs klasszikus „dobozos változat”, az OEM licenc viszont egyszemélyes használatú (PUL – Personal Use License) résszel bővül, mely arra az esetre vonatkozik, ha a felhasználó saját magának épített rendszeren, esetleg másodlagos operációs rendszerként vagy virtuális környezetben szeretné használni a Windows 8-at. Az OEM licencet (és telepítőt) a PUL alapján nem lehet (legálisan) használni korábbi, nem legálisan telepített operációs rendszer legalizálására, illetve amennyiben a felhasználó már legalább öt PUL licenccel rendelkezik, akkor üzleti felhasználásra sem.

Jó hír viszont, hogy a PUL nem kötődik számítógéphez, tehát áttelepíthető másik rendszerre, ha az eredeti rendszerről eltávolítjuk. Így ezen licenc keretein belül a Windows 8 más tulajdonosra is átruházható (eladható), feltéve, hogy az eredeti tulajdonos eltávolítja számítógépéről. Fontos tudni még, hogy a személyes használatú licenc esetében nem érvényes a downgrade jog, tehát a Windows 8 vagy 8 Pro helyett nem használható vele korábbi Windows verzió.

Szintén új a Windows 8 frissítési rendszere. 2013. január 31-ig kedvezményes akcióban 29,99 euróért (jelenleg kb. 8500 forint) letölthető a Windows 8 Pro Upgrade azok számára, akik (32 vagy 64 bitességtől függetlenül) rendelkeznek korábbi Windows 7, Vista (akár Starter verzió) vagy XP változattal. Ezt a letöltési folyamatot egy frissítési segéd kezeli, amivel egy képfájlt tölthetünk le és írhatunk ki DVD-re vagy pendrive-ra. A frissítéssel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy a segédben a Windows 8 letöltésekor nem tudjuk kiválasztani, hogy a rendszer 32 vagy 64 bites verzióját szeretnénk-e letölteni, hanem a szoftver a frissíteni kívánt operációs rendszer verziójának megfelelő rendszert fogja letölteni.

A Window 8 Pro Upgrade verziója megkapható DVD-n is a promócióban részt vevő viszonteladóknál 59,99 euróért, ami jelenlegi árfolyammal számolva kb. 17 000 forint. A nem frissítésre szánt, teljes verziót (OEM) 38 000 forint környékén kínálják. A sima Windows 8 upgrade verziója csak a Pro frissítős akciója után, tehát február elejétől lesz elérhető, a DVD-s Windows 8 OEM-et jelenleg a boltokban picivel 26 000 forint alatt láttuk.

Kiemeljük, hogy régi és a frissítés aktiválásával beszerzett Windows verziónkat nem használhatjuk egyidejűleg, de az eredeti telepítőlemezünkkel visszatérhetünk régi Windowsunkra. Létezik Windows 8 verziókon belüli frissítés is, a sima Windows 8-ban egy termékkulccsal aktiválhatjuk a Windows 8 Pro extra funkcióit. 2013. január 31-ig azok számára is ingyenes a Windows Media Center, akik Windows 8 Próra frissítettek.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények