Windows blog: a Microsoft kezében a Nokia telefongyártó üzletága

A mai nap legnagyobb híre, hogy a Microsoft bejelentette, megvásárolja a Nokia Devices & Services üzletágát, vagyis annak telefongyártó részlegét. Az üzlet részleteiről az IT Café számolt be, ezért mi az akvizíció Windows (RT) eszközökre gyakorolt hatásával foglalkozunk egy kicsit. Köztudott, hogy a legtöbb hardvergyártó, mint például az Acer, Asus és Samsung egyáltalán nem elégedett a Windows RT tabletek eladásával, így a jövőben a Windows 8-as (és Windows 8.1-es) megoldásokra koncentrálnak majd, az RT-vel kapcsolatos terveket pedig egyelőre homály fedi.

Akár ilyen is lehetne a Nokia-Microsoft tablet
Akár ilyen is lehetne a Nokia-Microsoft tablet

A Windows IT Pro forrásai viszont azt állítják, hogy második generációs Windows RT tabletet csak a Microsoft kínál majd. Ebben van némi ráció, hiszen az fent említett gyártók az első generációs, RT-t futtató tabletek kudarca után nem feltétlenül vesznek részt a folytatásban. Most viszont, hogy lényegében a Microsofté lett a Nokia, elég érdekessé vált ez a helyzet, hiszen nincs feltétlenül szüksége a többi gyártóra. Ebből kifolyólag könnyen lehet, hogy Windows RT-t csak a második generációs Microsoft Surface RT táblagépen látunk majd. Ha viszont ehhez kihasználják a Nokiától megvásárolt mobilos ágazatot, annak ellátó- illetve terméktámogató rendszerének apparátusával, akkor jó esélyt van arra, hogy az új Surface RT tabletet szélesebb körben forgalmazzák, mint az első generációt – ami néhány nem túl jó döntés miatt elég sok fejtörést okozott a Microsoftnak is.

Persze, a siker kulcsa nem pusztán az elérhetőség lesz, fontos szerepet kap majd az ár is. Bízunk benne, hogy a Nokiával nyélbe ütött üzlet segítségével ezt olyan szintre tudják majd lenyomni, ahol sikerrel felveszi a harcot az Androidot és iOS-t futtató konkurensekkel szemben – a házon belüli megoldásokkal erre minden esélyük megvan.

Azóta történt

Előzmények