Jön a 7 colos Microsoft Surface tablet?

A Microsoft a Surface RT és Pro termékekkel nem aratott túlzottan nagy sikert, de a koncepciót azért nem kell feladni. Éppen ezért biztosan lesz új Surface felhozatal, ám előbb egy köztes modell érkezik, ami 7 colos kijelzőt használ, így az Apple iPad Mini és a Google Nexus 7 kihívója lesz. A friss eladási adatokból látszik, hogy a vásárlók odavannak a 7-8 colos kategóriába tartozó tabletekért, így nem kétséges, hogy a Microsoftnak lépnie kell.

Az érkező legkisebb Surface kijelzőjének pontos mérete nem ismert, de arra már van némi utalás, hogy a megjelenítő felbontása esetleg 1024x768 pixel lesz. A vállalat ugyanis csökkentette a Windows 8/RT operációs rendszerek felbontásra vonatkozó minimum követelményét, így mostantól nem kell minimum 1366x768 pixeles panelben gondolkodni. Nem mellesleg ebben a méretkategóriában az emberek – az eddigi felmérések szerint – jobban szeretik a hagyományos 4:3 képarányt, amit az iPad Mini használ 1024x768 pixeles felbontás mellett.

A hardver szempontjából nagy kérdés, hogy a Microsoft marad-e a Windows RT-nél, vagy esetleg nem kockáztatnak, és egyből a Windows 8-ra szavaznak. Az aktuális hardvereket tekintve utóbbi nem valószínű, hogy alternatíva, hiszen az Intel Atom Z2760-as rendszerchipre kell építeni, ami a szintetikus sebességtesztekben jól teljesít, de átlagos használat mellett kifejezetten instabil, és rengeteg szoftveres gonddal küzd. A Windows RT esetében a Tegra 3 SoC már egyszerűen túlkoros, míg a többi ARM-os lapka még nem rendelkezik elég jó szoftveres támogatással.

Jöhet a 7 colos kivitel?
Jöhet a 7 colos kivitel?

Tekintve, hogy a legkisebb Surface tablet a hírek szerint nem érkezik meg az év első felében, így nagyon valószínű, hogy a Microsoft inkább új hardverek után néz. Windows RT esetén értékelhető megoldás az NVIDIA Tegra 4, ami nem tud sokat, de elég gyors ahhoz, hogy lehessen rá építeni. Windows 8 mellett az AMD Temash SoC a reális alternatíva, méghozzá a kisebbik A4-1200-as kivitelben. Ennek előnye, hogy a Microsoft rögtön egy olyan hardvert rakhatna le a tabletek legjobban fejlődő részpiacára, ami gond nélkül képes futtatni a régebbi Windows alkalmazásokat, illetve végre képes kihasználni az operációs rendszer összes új szolgáltatását, ami egy Surface tablet esetében alapvető igény lenne, de az aktuális lapkák túl buták ehhez.

Nem tartjuk elképzelhetetlennek, hogy a 7-8 colos Surface megérkezik Windows RT és 8 operációs rendszerrel dolgozó verzióban is, így az ARM-os opció direkt versenytársa lehetne az Apple iPad Mini és a Google Nexus 7 masináknak, illetve lassan azok új verzióinak, míg az x86/AMD64-es megoldás valamivel drágábban kínálná a temérdek ismert Windows alkalmazások futtatásának lehetőségét, illetve a Temash SoC APU esetében a Windows 8 összes elérhető szolgáltatásának kihasználását. A két kisebb tablet meglétét egyébként az is indokolná, hogy ha a Microsoft tényleg számol az ARM-mal, akkor most nem szabad kihátrálni a támogatásuk mögül, viszont túl nagy kockázat egy eddig nem éppen kedvelt alapra feltenni mindent.

Azóta történt

Előzmények