ASUS ROG Zephyrus M16 notebook: a multifunkciós

Minden földi jóval felszerelték a Zephyrus sorozat legújabb modelljét, de a vékony ház kissé visszafogja a teljesítményt.

Bevezető, dizájn

Az ROG Zephyrus sorozata több kiváló notebookot is tartalmaz – az első változattal az NVIDIA Max-Q, a G14 jelűvel pedig az AMD Renoir sorozata mutatkozott be a piacon. A gyártó ezt a családot a vékony, jól hordozható, alapvetően játékosokra fókuszáló gépeknek tartja fent, ami igazából azt jelenti, hogy az adott hardverből kihozható maximális teljesítményből hajlandó feláldozni valamennyit azért, hogy a szóban forgó notebook tényleg hordozható számítógép legyen. Ilyen tesztünk alanya is, mellyel tehát nem csak játszani lehet, hanem viszonylag kényelmesen magunkkal is vihetjük, egy tárgyaláson, üzleti ebéden az asztalra téve pedig nem feltétlenül válunk csodálkozó tekintetek céltáblájává.

Hirdetés

Külső

A Zephyrus M16 egy klasszikus „sleeper”, és nemcsak első ránézésre, hanem általában a másodikra is: szimpla, matt fekete burkolatot kapott, mely ráadásul műanyagból készül, így távolról egy nagyobb méretű klasszikus üzleti notebookkal is összekeverhető. Ha ismerősnek tűnik, az nem véletlen: a ház a tavalyi Zehpyrus G15-é, azzal az eltéréssel, hogy a 16:10-es kijelző miatt változtattak a felső elem kivágásán.


[+]

Közelebbről szemügyre véve a fekete gépházat azért feltűnhet pár különleges részlet: például egyes élek 45 fokos letörése, a fedlap bal alsó sarkában a Republic of Gamers felirat és logó, hátulról észrevehetjük a szokásosnál nagyobb szellőzőnyílásokat, ha pedig ferdén esik rá a fény, akkor a felső burkolat apró lyukain keresztül felsejlik egy speciális, szivárványszínben pompázó felület, mely folyamatosan változtatja a színét a beeső fénysugarak szögének függvényében. Ezt a lyukacsos fedőt láthattuk már a G14-en is, ahol akár pontmátrixos kijelzőként is működhetett, itt azonban nincsenek ilyen extrák, egyedül az irizáló hatást kapjuk meg.


[+]

Ami a további elemeket illeti, ez a bizonyos fekete, matt műanyag az egész gépházat körbeveszi, a csuklótámasztól az alsó felületig. A kijelző kerete is ilyen, igaz, ebből nem sok maradt, a magasságában megnövekedett képernyő ugyanis szinte az egész előlapot elfoglalja, és nemcsak jobb és bal oldalon, de fent és lent is csak egy vékony csík maradt meg belőle. A vékonyság ellenére a webkamera nem hiányzik, ott lapul a panel felett.


[+]

Az összeszerelés minősége jó, a gép szilárdságára különösebben nem panaszkodhatunk, és sem a képernyőt tartalmazó rész, sem a billentyűzet nem túlzottan hajlékony. A zsanérok kellemes, de határozott erővel állnak ellen kezünknek, a notebook nyitása-zárása, a kijelző dőlésszögének beállítása egy kézzel is abszolválható. Természetesen a gyártó kedvelt ErgoLift megoldása itt is jelen van, tehát a képernyőt felnyitva a notebook hátsó része is megemelkedik, javítva a szellőzésen és a billentyűzet dőlésszögén.

[+]

Ha a hátára fordítjuk a notebookot, észrevehetjük, hogy szellőzőnyílásból bőven került az aljára. A burkolat eltávolítható, de a bővítés szempontjából érdekes kettősség jellemzi az M16-ot: egyrészt a számítógép megkapta a G14-nél bemutatkozó pop-up csavart, a gépház felnyitása tehát egyszerű, viszont három csavarfejet gumifedelekkel leragasztottak, ezeket óvatosan kell eltávolítani, ha nem akarunk sérülést okozni.


[+]


[+]

A csatlakozókínálat bőséges: a bal oldalon egy HDMI, egy Gigabit Ethernet, egy kombinált hangcsatlakozó, egy Type-A és két Type-C konnektor fogad minket. Az egyik Type-C Thunderbolt 4-et ad, a másik, illetve a Type-A csatlakozó pedig 10 Gbps-es USB 3.2 Gen2-t. A Type-C portok a notebook töltésére is használhatók, mégpedig 100 wattal, a notebookhoz mellékelt, 240 wattos tápegység a bal oldalon leghátul elhelyezkedő standard bemeneten át látja el a számítógépet energiával. A jobb oldal sokkal puritánabb, itt egy 5 Gbps-es USB 3.2 Gen1 kivezetést és egy microSD kártyaolvasót találunk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés