Kettős látás: ASUS ZenBook Duo UX482 notebook

Második körös fordulón vett részt a dupla kijelzős profi noteszgép, így rendes teszteknek is alávethettük végre.

Bevezető, külső, hardver

Még a 2021-es CES kapcsán vizsgáltuk meg az ASUS frissített ZenBook Duo családjának kisebbik, 14 hüvelykes kijelzővel szerelt változatát, a ZenBook Duo UX482-t. Az előző generációhoz képest az előrelépést természetesen a Tiger Lake CPU megjelenése jelentette, illetve az, hogy az opciós listában a korábban választható GeForce MX250-et leváltotta az MX450, mely így azért érezhető pluszt ad annak, aki valamiért nem elégszik meg a processzorba integrált Intel Xe Graphics kínálta teljesítménnyel.

Akkor ezt a gépet nem sokkal bejelentése után kaptuk kézhez, még eléggé béta állapotú BIOS-szal, ami miatt a részletesebb mérések futtatását értelmetlennek tartottuk, hiszen senki sem tudta megmondani, hogy a végül boltokba kerülő változatban is ilyen fogyasztási, hűtési profilokat kapunk-e. Ezt a hiányt orvosoljuk most egy alaposabb vizsgálattal, friss BIOS-szal.

Külső és belső

A hozzánk érkezett notebook külsejéről és belsejéről nincs értelme sokat mesélni, hiszen januári cikkünkben ezt már megtettük. A lényeg, hogy egy, a ZenBook családnak megfelelően prémium anyagokba öltöztetett, felső kategóriás gépházat kapunk, mely egy masszív, jól összerakott konstrukció.


[+]

Bár az UX482 a 14 hüvelykes méretkategóriában indul, dupla kijelzős kivitele miatt a hordozhatóság tekintetében kompromisszumot kell kötnünk, ami kisebb részben vastagságában (17 mm), nagyobb részben pedig tömegében (1,58 kg) érhető tetten.


[+]

Nem marad érintetlen az ergonómia sem, hiszen a másodlagos kijelző miatt a billentyűzet leköltözött a csuklótámasz és a tapipad helyére. Hogy az előbbit hiányoljuk-e, az jobbára egyénfüggő, az utóbbi viszont a klaviatúra jobb oldalára került (NumberPad funkciójával a numerikus rész szerepét is átvéve), és kis mérete miatt használata kényelmetlenebb a szokottnál, arról nem is beszélve, hogy a billentyűzet számára rendelkezésre álló helyet is összenyomja.


[+]

Mindez érthető persze, ha figyelembe vesszük, hogy itt a tapipad igazából másodlagos fontosságú, a fő kezelőszerv (a billentyűzet mellett) ugyanis a ScreenPad Plus képernyő, melyet a tavalyi modellel ellentétben a notebook felnyitásakor zsanérok emelnek kényelmesebb szögbe. Bónusz, hogy a másodlagos kijelző mellett a főképernyő is érintésérzékeny, a notebook mellé pedig toll is jár.


[+]

Viszonylag vaskos a ZenBook Duo UX482, hiszen több az alsó részbe épített hardver, ennek ellenére csatlakozókkal nem annyira kényeztet el minket: kapunk két Thunderbolt 4-et annak minden előnyével, egy Type-A konnektor képében érkező 10 Gbps-es USB 3.2 portot, egy HDMI-t és egy kombinált 3,5 mm-es hangcsatlakozót. Extraként jár még egy microSD olvasó is, azonban vezetékes Ethernet vagy esetleg negyedik USB interfész nincs, pedig az utóbbi nem ártana, lévén a töltő is egy USB-PD kompatibilis, Type-C konnektoros példány.

Ami a nálunk járt konkrét modell belső felépítését illeti, ez impozáns, tulajdonképpen csak az MX450 hiányzik belőle:

Specifikációk
Termék megnevezése ASUS ZenBook Duo 14 UX482EA
Processzor Intel Core i7-1165G7 – 2,8/4,7 GHz, 48/35 W TDP
Memória 2 x 16 GB Micron LPDDR4-4266
Kijelző - 14"-es, 1920x1080 pixeles AUO IPS panel, érintésérzékeny
- 12,6"-es, 1920x515 pixeles BOE IPS panel, érintésérzékeny
IGP - Iris Xe Graphics
Adattároló 1024 GB Samsung PM981A NVMe SSD, PCIe 3.0 x4
Optikai meghajtó nincs
Kommunikáció - Intel Wi-Fi 6 AX200
- Bluetooth 5.0
Interfészek - 2 db Thunderbolt 4 Type-C
- 1 db USB 3.1 Gen2 Type-A
- HDMI
- microSD
- audio ki- és bemenet
Extrák billentyűzetvilágítás, ScreenPad Plus, NumberPad, érintőceruza
Akkumulátor 70 Wh
Méret 324 x 222 x 17 mm
Tömeg 1,58 kg
Operációs rendszer Windows 10 Home
Gyártó honlapja www.asus.hu
Termék honlapja ZenBook Duo 14 UX482
Várható ár 680 000 forint

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés