Hirdetés

Letámadják az üzleti PC-k piacát a legújabb AMD PRO lapkák

A GuardMI technológia továbbra is főszerepet kap, de a vállalat ezúttal az energiahatékonyság nagymértékű növelésére is fókuszált.

Hirdetés

Az AMD frissítette az üzleti piacra szánt PRO termékcsaládot, így a Matisselésére is gondolt, így a Matisse kódnevű fejlesztésre épülő, harmadik generációs Ryzenek, illetve a Picasso SoC APU-t használó megoldások is kaptak üzleti modellt. Ezek paramétereit az alábbi táblázatokban gyűjtöttük össze:

AMD Matisse - Ryzen 5 és 7 szériás PRO processzorok
Típus Mag-/turbó órajel SMT
L2 cache
L3 cache Fogyasztás (TDP)
9 PRO 3900 (12 mag) 3,1/4,3 GHz
van 12 x 512 kB 64 MB 65 W
7 PRO 3700 (8 mag) 3,6/4,4 GHz van 8 x 512 kB 32 MB 65 W
5 PRO 3600 (6 mag) 3,6/4,2 GHz van 6 x 512 kB 32 MB 65 W


[+]

AMD Picasso – Ryzen 3 és 5 szériás PRO SoC APU-k
Típus Órajel / Turbó órajel SMT L2 cache L3 cache Radeon RX típusa Radeon magok száma
Fogyasztás (TDP)
5 PRO 3400G (4 mag) 3,7/4,2 GHz van 4 x 512 kB 4 MB Vega 11 704
65 W
3 PRO 3200G (4 mag) 3,6/4 GHz nincs 4 x 512 kB 4 MB Vega 8 512 65 W
5 PRO 3400GE (4 mag) 3,3/4 GHz van 4 x 512 kB 4 MB Vega 11 704 35 W
3 PRO 3200GE (4 mag) 3,3/3,8 GHz nincs 4 x 512 kB 4 MB Vega 8 512
35 W
AMD Picasso – Athlon PRO szériás PRO SoC APU-k
Típus Órajel / Turbó órajel SMT L2 cache L3 cache Radeon RX típusa Radeon magok száma
Fogyasztás (TDP)
PRO 300GE (2 mag) 3,4/- GHz van 2 x 512 kB 4 MB Vega 3 192
35 W

A PRO család legfontosabb képessége szokás szerint a GuardMI technológia, ami leginkább egy gyűjtőnévként funkciónál, és alapvetően azt jelzi a potenciális vásárlóknak, hogy a hardvert a biztonságra tervezték. Ennek egyik alapja az AMD Secure Processor (AMD-SP), amit korábban a cég PSP-nek (Platform Security Processor) nevezett. Ez főleg egy ARM Cortex-A5-os segédmag a korábban licencelt ARM TrustZone technológia működtetésére, de a csomag része még egy dedikált egység is a kriptográfiai feladatok gyorsítására. A rendszer alapvető előnye, hogy az üzleti gépek mostantól mellőzhetik a dedikált TPM 2.0-s chipet, hiszen ennek a feladatát teljes mértékben ellátja a beépített AMD-SP egység. A GuardMI másik lényeges képessége a Transparent Secure Memory Encryption névre hallgat, és röviden TSME-nek nevezik, de mostantól az AMD inkább a Memory Guard jelzést használja rá. Ez a Zen architektúrából származik, ugyanis ez a mag bevezette az SME és a SEV képességet, amelyek a szerverek megbízhatóságának javítását célozták meg az adatbiztonságot tekintve. A linkelt hír erről mindent leír, így nem ismételnénk meg még egyszer a lényegét.

Az SME és a SEV része az EPYC processzorcsaládnak, viszont TSME nevű képességet megkapja a Ryzen PRO termékcsalád is. Itt egy BIOS-ban bekapcsolható módról van szó, amely biztosítja a transzparens SME támogatást. Ez teljesen kompatibilis a már létező operációs rendszerekkel és programokkal, de minimális teljesítményveszteséget be kell vállalni a működése érdekében, mivel a memória titkosítása növeli az adatelérés késleltetését. Emellett van támogatás a SEV-re is, ami az AMD-V virtualizációs architektúrájához kapcsolódik, és lehetővé teszi a virtuális gépekre vonatkozó titkosítást. Ezáltal a kliensek biztonságban vannak a külső hatásokkal, a többi virtuális géppel, valamint a hypervisorral szemben. Ebben a két módban a Ryzen PRO a jelenleg elérhető legbiztonságosabb üzleti processzornak számít, és ez különösen lényeges lehet a mai, igen komoly támadásokkal teli világban.


[+]

Természetesen a PRO megoldásokhoz jár a szabványos DASH (Desktop and mobile Architecture for System Hardware) menedzselhetőség is, amelyekkel az AMD az üzleti szféra igényeit fedi le. A DASH tulajdonképpen az AMD válasza az Intel vPRO-ra. Maga a rendszer ugyanazokat a szolgáltatásokat nyújtja, csak utóbbival ellentétben ez a konstrukció nem zárt, hanem nyílt.

Az AMD kiemelte, hogy az új sorozatnál kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy az egyel korábbi generáció csúcsteljesítményét túlszárnyalják, miközben a szükséges fogyasztást közel a felére csökkentik. Emiatt is érkezett egy 12-magos, 65 wattos TDP-vel rendelkező Ryzen, ugyanis számítási teljesítményre ezen a piacon is szükség van, de sokszor nem feltétlenül kedvez, ha ezt kifejezetten nagy energiaigény mellett biztosítja a rendszer. A Ryzen 9 PRO 3900-zal azonban most először mindkettő adott, ugyanis a TDP maradt a tipikusan elfogadottnak számító 65 watt, míg a teljesítmény lényegesen jobb az összes korábbi, illetve konkurens megoldásnál.

A friss Ryzen PRO modellek már elérhetők a partnereknek, amely cégek alkalmazni is fogják őket az aktuális rendszereikben. Az árazásról az AMD még nem nyilatkozott, de a Lenovo és a HP számos üzleti gépet kínál majd az év vége előtt.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés