Nehezen követhető az AMD agresszív árpolitikája

Az izgalmakban gazdag tavaszi hajrá után a nyár eleje meglehetősen unalmas a grafikus kártyák világában. Az AMD és az NVIDIA teljesen telítette az asztali rendszerek piacát, így csak az árverseny marad a vásárlók kegyeiért. Itt azonban homokszem került a gépezetbe, ugyanis a vörösök az elmúlt hónapokban annyira agresszív árazást alkalmaztak, hogy a zöldek gyártópartnerei anyagilag összeomlottak, így a jelenlegi Radeon árszabásokkal már nem képesek tartani a lépést. A közeljövő egyelőre bizonytalan az NVIDIA számára, így a vállalat a notebookos termékek népszerűsítésére csoportosítja át erőforrásait, a partnereknek pedig az alacsony fogyasztású GeForce termékek gyártását javasolják, melyeket az alapmodellekhez viszonyítva drágábban hozhatnak forgalomba. A jelenleg gyengélkedő TSMC természetesen az év hátralévő részében hatalmas szerephez fog jutni, de mielőtt ezt elemeznénk, érdemes átnézni a jelenlegi termékpalettát.

Hirdetés

Sajnos a piacon csak formálisan mutatkoznak a verseny jelei, az AMD minden árkategóriában jobb teljesítményű terméket kínál. Az olcsó kártyák már valóban olcsónak számítanak, azonban mi azt mondjuk, hogy a GeForce 9500 GT és a Radeon HD 4650 alatt nem érdemes diszkrét grafikus kártyát vásárolni. Egy korábbi tesztünkben kiderült, hogy az előbbi két modell közül az AMD megoldása a gyorsabb, így 12 000-14 000 forintos ársávban érdemes ezt választani. Az alsó-középkategóriában a Radeon HD 4670-nel kezdődik a paletta, mely átlagosan 17 500 forintért vásárolható meg, a hasonló teljesítményű GeForce 9600 GT pedig két-három ezressel drágább. Mi azonban egyiket sem ajánljuk, mivel 22 000-23 000 forintért a Radeon HD 4830 mindkét modellnél hatványozottan gyorsabb. Fontos, hogy az említett termékeket érdemes 512 MB memóriával választani, mivel ennél több fedélzeti tárkapacitást egyik kártya sem tud kihasználni. Talán a Radeon HD 4830 esetén el lehet gondolkodni az 1 GB-os verzión, de csak akkor, ha a rákötött monitor felbontása 1680x1050 vagy nagyobb. A Radeon HD 4830-nál egy hangyányit drágább a GeForce 9800 GT, ám az AMD megoldása még ennél a terméknél is jobb.


Őt keresi mindenki, de hiába

A 25 000 és az 50 000 forint közötti ársávot teljesen uralják a vörösök. A Radeon HD 4850 és a HD 4870 a memória méretétől függően 25 000 és 30 000, valamint 35 000 és 42 000 forint között kapható. A konkurens GeForce GTS 250 és GTX 260 kártyák akár öt-tízezer forinttal is drágábbak lehetnek, ami a hasonló teljesítményt figyelembe véve nem versenyképes. A felső-középkategóriában sem rózsás az NVIDIA helyzete, a nemrég megjelent Radeon HD 4890 lassacskán becsúszik az 50 000 forintos lélektani határ alá, míg a GeForce GTX 275 néven szereplő versenytársért tízezer forinttal többet kell fizetni, amiért több esetben alacsonyabb teljesítmény a „jutalom”. A GeForce GTX 285-ről felesleges beszélni, mivel a 80 000 forint feletti árazása abszolút nem mutatkozik meg a teljesítményében, továbbá a gyárilag tuningolt Radeon HD 4890 termékek olcsóbban nagyobb sebességet kínálnak. Arról nem is beszélve, hogy a jóval gyorsabb Radeon HD 4870 X2 alig pár ezer forinttal drágább.

Érdemes megjegyezni, hogy az NVIDIA újra elkezdte forgalmazni a GeForce GTX 295 nevű csúcskártyát, ám ennek az ára 120 000 forintnál is több. Ez természetesen az előállítási költségek miatt érthető, és a gyártók is elmondták, hogy a zöldek presztízstermékként tekintenek a csúcsmodellre.


Presztízstermék a javából

A fentiekből kiderült, hogy a piac kellően átlátható, ám az AMD nemrég bejelentette a Radeon HD 4730-at, ami az érkező HD 4790 mellett megkavarja a 100 dollár körüli kategóriát. Az új modellek bevezetésével ugyanis öt hasonló képességű termék kerül egy rendkívül olcsó ársávba. Ezzel kapcsolatban megkerestük az XFX szóvivőjét, akit a számunkra értelmetlen telítődésről, illetve az előállítási költségekről kérdeztünk. A vállalat elmondása szerint az AMD és gyártópartnerei számára már nem elsődleges tényező a haszonkulcs, mivel a Radeon HD 4000 széria már régebben elérte azt a szintet, amit előzetesen vártak tőle, így jelenleg a raktárak ürítése a cél. Ezek alapján az újonnan bejelentett termékek indokoltak, hiszen a felhalmozott chipek könnyebben eladhatók az egyes kategóriák kínálatának túlzott növelésével.

A XFX a TSMC kapcsán is jelezte, hogy a 40 nm-es gyártósorok folyamatosan épülnek, így az új fejlesztésű lapkák egyre nagyobb mennyiségben lesznek elérhetők. Itt természetesen a Radeon HD 4770 nevű – igencsak jó ár/teljesítmény aránnyal bíró – modellről van szó, ami az XFX bevallása szerint folyamatosan gyártás alatt áll, de jelentős mennyiségű rendelést adtak le rá a potenciális vásárlók, így a kiskereskedelmi üzletekbe már nem jut szabadon árulható termék. Az eset kapcsán megkérdeztük a TSMC-t a 40 nm-es eljárás problémáival kapcsolatban. A bérgyártó szerint jelentős javulás augusztusban várható, amikor sok új, javított gyártósort indítanak be. A nehézségekkel kapcsolatban nem nyilatkozott a vállalat, de a szóvivő elmondása szerint még idén megoldják a gondokat, így az ünnepi szezonra már nem lesz akadálya a 40 nm-es chipek nagy mennyiségű gyártásának.


Az AMD DirectX 11 API-val kompatibilis lapkájának a waferje

A TSMC arról is beszámolt, hogy a gyártósorok gyermekbetegségei komoly fennakadásokat okoztak a partnereknek, többek közt az AMD-nek is. Természetesen a tajvani bérgyártó vállalja a felelősséget a hibákért, és a jövőben valamilyen módon kárpótolja az érintetteket. A vörösöknek minden bizonnyal az a legfontosabb, hogy a Windows 7 startjára legyen a piacon egy DirectX 11-gyel kompatibilis grafikus kártya, ugyanis idén már megjelenik pár olyan játék, amelyik kihasználja az új generációs API képességeit. Az NVIDIA egyelőre csak a notebookok piacán veti be a 40 nm-es lapkáit, de jó esély van rá, hogy az agresszív árverseny miatt a megfelelő minőségű gyártósorok beüzemelése után az asztali piacon is találkozhatunk a nemrég bemutatott grafikus processzorokkal.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés