Radeon HD 4800: árcsökkentéssel kezdődik majd a harmadik negyedév

Az AMD a múlt héten megrendezett Computex alkalmával mutatta be a világ első, DirectX 11 API-val kompatibilis grafikus processzorát, mely az Evergreen kódnévre hallgat. A 40 nm-es gyártástechnológiával készülő lapka a vállalat állítása szerint hamarabb fog megérkezni, mint gondolnánk. Bár a kijelentés konkrét adatokat nem tartalmaz a megjelenéssel kapcsolatban, a legtöbb nem hivatalos előrejelzés az őszi hónapok valamelyikét jelölte meg, mint lehetséges start. Ezt a becslést a mai napon nyilvánosságra hozott információk megerősítik, ugyanis az AMD a harmadik negyedévben csökkenti a felsőbb kategóriákba nevező Radeon grafikus kártyák árait, ami jó eséllyel a raktárak mielőbbi kiürítését célozza.


Jövő hónaptól 200 dollár alatt az AMD Radeon HD 4890

A gyártóktól kiszivárgott adatok szerint a Radeon HD 4870 a 130 és 150 dollár közötti ársávot fogja megcélozni, míg a pár hónapja megjelent Radeon HD 4890 ára a 200 dolláros „lélektani határ” alá fog süllyedni. Az NVIDIA reakciója az eseményekre még kérdéses, de várhatóan nem fogja követni az árcsökkentéseket. Ez persze nem azt jeleni, hogy a zöldek feladták a küzdelmet, de az ár/teljesítmény arányban már nem tudnak alternatívát állítani a konkurenciának. Ennek megfelelően a gyártópartnerek rengeteg gyárilag tuningolt, illetve alacsony fogyasztású GeForce terméket fognak piacra dobni, amiért természetesen elkérik a megfelelő felárat.

Belépőszintű NVIDIA termékek 40 nm-en

Az AMD mellett az NVIDIA is elkészül a 40 nm-es gyártástechnológiájának fejlesztésével, mely először a belépő szintű lapkák esetében lesz bevetve. A TSMC problémái azonban a zöldek terveit is hátráltatják, így az első termékek a notebook és az OEM piacra neveznek, és csak később kerülnek kiskereskedelmi forgalomba. Sajnos konkrét információ nem érkezett az új grafikus processzorokról, de egyre jobban erősödik az a pletyka, miszerint a chipek már támogatják a DirectX 10.1-es API funkcióit.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés