A CES-en mutatkozik be a Sandy Bridge

Az Intel a 2011-es CES rendezvényt kihasználva mutatja be a legújabb generációs Sandy Bridge processzorcsaládot. A pekingi IDF alkalmával már hivatalosan is leleplezték a rendszert, de az elmúlt hónapokban még számos új információ derült ki az érkező CPU-k tokozásáról és egyéb tulajdonságairól. Az alaplapgyártók – jó szokásukhoz híven – ismét csepegtettek némi adatot, ami ezúttal tartalmazta a megjelenés dátumát is.

A CES-en a vállalat az asztali szegmensre szánt Sugar Bay és a mobil piacot megerősítő Huron River platformot mutatja be, de szó esik majd a Waimea Bay nevű rendszerről is, ami a Sandy Bridge E jelzésű processzorokat alkalmazza. Ez a platform váltja majd az LGA1366-os tokozású megoldásokat. A Sugar Bay alapja a P67-es lapkakészlet, amire az alaplapgyártók már decembertől kínálnak megoldást, de megfelelő processzor nélkül az eladások biztosan mérsékeltek lesznek az ünnepi szezonban. Hasonló akciót már láthattunk az Inteltől, hiszen az idei év elején megjelent Clarkdale CPU-khoz is korábban váltak elérhetőek a megfelelő alaplapok. A cég ezzel a stratégiával az esetleges alaplaphiányt próbálja elkerülni.

Az Sandy Bridge első hullámáról is kiszivárgott némi adat. A termékek a megszokott Core i3, i5 és i7 jelzéseket veszik fel, de a típusjelzés 2100-tól 2600-ig fog skálázódni. A legkisebb versenyzők két magot alkalmaznak a Hyper-Threading technológia mellett, ám nem tudják az Advanced Turbo Boost előnyeit alkalmazni. A négymagos megoldások a 2400-as jelzéstől tűnnek fel, és itt már aktív az Advanced Turbo Boost, de a Hyper-Threadingről le kell mondani. A 2600-as sorozat esetében már minden fontosabb technológia elérhető, ami természetesen az árcédulán is meg fog látszódni. A processzorok száma természetesen bővülni fog. A partnerek szerint később kerülnek piacra a szorzózártól mentes, tuningolható modellek, mivel a Sandy Bridge esetében a buszórajel kismértékű emelése is instabil konfigurációt eredményezhet.

A listaárakról egyelőre csak pletykák terjengnek, így érdemes némi fenntartással kezelni az adatokat. A kétmagos modellek 110 és 140 dollár közé érkezhetnek, míg a négymagos megoldások a 180 és a 300 dolláros sáv között foglalhatnak majd helyet.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Előzmények

Hirdetés