Hirdetés

Készül a Microsoft Surface tabletek új generációja

A Surface RT jelzésű tablet egyelőre nem mondható túlzottan sikeresnek, míg a Surface Pro táblagépet a rendkívül gyenge várható üzemidő szempontjából már most leírták az elemzők. A Microsoft azonban nem az a cég, amely könnyen feladná, így fejlesztés alatt áll a Surface tabletek új generációja, melyekről MS_nerd (a Microsofthoz kapcsolódó pletykák elsődleges forrása) leleplezte az első információkat.

A koncepció nem változik, így lesz egy Windows RT-t és egy 8-at futtató tablet. A Surface RT leváltója már kisebb lesz, így a 10,6"-es kijelző helyére 8,9"-es kerül, de a felbontás valószínűleg változatlan marad. A kisebb megjelenítő kisebb és könnyebb gépet is von maga után, ami a trendek szempontjából is meglapozott lehet, mivel a vásárlók manapság inkább beáldoznak egy picit a méretből a jobb hordozhatóság érdekében. Belülről a legnagyobb változás, hogy az NVIDIA Tegra 3-as lapkát egy Qualcomm SoC váltja majd. A pontos típus ismeretlen, de nagyon valószínű, hogy a Snapdragon S4 sorozatból kerül ki, vagy esetleg újabb lesz annál.

A Surface Pro esetében a Microsoft valószínűleg már látja, hogy hiába a teljesítmény, ha a termék aktív hűtést igényel, és maximum 4 óráig bírja szuflával az akkumulátor. Bármit is kínál így egy platform a tabletekkel szemben, manapság elvárt követelményeknek így nem felel meg. A Surface Pro jelzésű masinát emiatt már most vezetékes tabletnek gúnyolják, hiszen rövid időn belül muszáj áramforrás közelébe kerülni. A Microsoft pont ebből a szempontból szeretne javítani a rendszeren, így az Intel Core i5 processzort egy AMD SoC APU váltja. A pletyka szerint a Temash kódnevű fejlesztésről van szó, amelyről nemrég írtunk részletesebben. Ezzel a lépéssel a 19 wattos TDP fogyasztású platformot egy 3-5 wattos megoldással sikerül majd helyettesíteni, ami jó hatással lesz az üzemidőre. Nem beszélve arról, hogy a Temash dizájnja harmadakkora alaplapot igényel, mint az alkalmazott inteles megoldás, így a felszabaduló hely nagyobb akkumulátort is jelent. Ezt még tetézi, hogy az új Surface Pro 11,6 hüvelykes kijelzőt kap, ami valamivel megnöveli a tablet méretét, és ez szintén növelheti az akkumulátor kapacitását. A megjelenítő felbontása valószínűleg marad Full HD-s.

Erős pletyka még, hogy a Surface termékcsalád egy új opcióval is kiegészül. A Surface Book egy ultravékony notebook lehet természetesen Windows 8 operációs rendszerrel szállítva. Ebből valószínűsíthető, hogy a 14,6 colos kijelző érintésre érzékeny lesz. A pletykák szerint ennek az alapjait egy Haswell kódnevű Intel processzor adja, de ennél több adat még nincs.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés