WayteQ HD-95RF: egy olcsó set-top box

Digitális átállás

2013 a digitális átállás éve Magyarországon, azaz a tévéműsorok analóg földfelszíni sugárzását leváltja a digitális technológia. Ez a gyakorlatban többek közt azt is jelenti, hogy az eddigi három (M1, RTL Klub, TV2) mellett további négy televíziós csatorna (M2, Duna, Duna World, Euronews) és három rádióadás (MR1-Kossuth Rádió, MR2-Petőfi Rádió, MR3-Bartók Rádió) ingyenes vétele válik lehetővé. Emellett jobb kép- és hangminőséget kapunk, valamint olyan kényelmi szolgáltatások lesznek elérhetőek, mint a nyelvválasztás, az elektronikus programmagazin vagy a gyermekvédelmi zár használata. A digitális átállás Magyarországon két ütemben valósul meg: 2013. július 31-én a sárgával jelölt területeken, majd 2013. október 31-én a barnával jelzett térségekben.

Ez a folyamat közelről azokat érinti, akik eddig nem kötöttek egyetlen tévés tartalomszolgáltatóval sem szerződést, vagyis a televíziózáshoz a földfelszíni sugárzást vették igénybe egy antenna segítségével. Amennyiben valaki közülük olyan televíziókészülékkel rendelkezik, amelyet elláttak DVB-T típusú tévétunerrel, akkor semmi különbséget nem tapasztalhat majd, hiszen ezeket a plusz szolgáltatásokat már eddig is megkapta. Ha viszont régi típusú, korszerűtlen tévéje van, akkor azzal kell szembesülnie, hogy a megadott dátumok után csak a hangyafocit tudja behozni. Ekkor két lehetősége nyílik: vagy előfizet valamelyik szolgáltatónál egy csomagra, ami kétéves hűségnyilatkozat esetén is havonta pár ezer forintjába biztosan bele fog kerülni, vagy egyszeri beruházással hozzájuthat egy set-top boxhoz, amely biztosítja számára a digitális földfelszíni adások, tehát a hét tévé- és a három rádióadás vételét.

Hirdetés

WayteQ HD-95RF

Set-top boxok gyártásával és forgalmazásával több cég is foglalkozik, például a WayteQ, amely az egyik meghatározó szereplőnek számít ebben a szegmensben. Korábban már teszteltük a márka néhány készülékét; most a közelmúltban bemutatott, abszolút belépőszintű HD-95RF-re is sor került. A termék egy fokkal kisebb, mint korábban megismert rokonai, így Blu-ray lejátszó helyett inkább egy szimpla médialejátszóra vagy smart boxra hasonlít. 22 centiméteres szélességéhez 12,4 centis mélység és 3,4 centiméteres magasság társul, súlya mindössze 40 dekagramm, ennek köszönhetően pedig akár egy közepes méretű táskába is simán belefér

A fényes fekete készülékház nagyon kényes, igen hamar tele lett csúf újlenyomatokkal. Az viszont pozitívum, hogy fémből készült, elég strapabírónak tűnik, azt biztos kibírja, ha egy cica átmászik rajta, és valószínűleg azt is, ha véletlenül leesik a földre, de azért értelemszerűen nem ajánlatos dobálni. A szokásoknak megfelelően a frontfelületre került a monokróm LCD kijelző, itt helyezték el a vezérlőgombokat és a külső adattároló egységek csatlakoztatására szolgáló USB portot is. A többi interfész, tehát a SCART, a HDMI, a digitális audio- és az antennacsatlakozók a hátuljára kerültek. A CI slotot lehagyták róla, azaz a fizetős adások dekódolásához szükséges kártyák fogadására nem képes, így marad az ingyenes kínálat.

A passzív hűtés miatt viszonylag sok szellőzőnyílásra volt szükség, ezeket az oldalára és az aljára pozicionálták. Feladatukat jól ellátják, hiszen a készülék intenzív használat során sem melegedett át. Az rögtön látszik, hogy a doboz nem fog dizájndíjakat besöpörni, ugyanis egy átlagos kinézetű eszközről van szó, de ennek ebben a termékkategóriában nincs sok jelentősége.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés