2019. május 24., péntek

Útvonal

Tesztek » TV & Audió rovat

Alcor HD-2650 & HD-2800: olcsó, stabil set-top boxok

Nyakunkon a digitális átállás, így kipróbáltuk a magyar márka két, médialejátszóval megtámogatott termékét.

Digitális átállás és az Alcor set top boxok

2013 a digitális átállás éve Magyarországon, azaz a tévéműsorok analóg földfelszíni sugárzását leváltja a digitális technológia. Ez a gyakorlatban többek közt azt is jelenti, hogy az eddigi három (M1, RTL Klub, TV2) mellett további négy televíziós csatorna (M2, Duna, Duna World, Euronews) és három rádióadás (MR1-Kossuth Rádió, MR2-Petőfi Rádió, MR3-Bartók Rádió) ingyenes vétele válik lehetővé. Emellett jobb kép- és hangminőséget kapunk, valamint olyan kényelmi szolgáltatások lesznek elérhetőek, mint a nyelvválasztás, az elektronikus programmagazin vagy a gyermekvédelmi zár használata. A digitális átállás Magyarországon két ütemben valósul meg: 2013. július 31-én a sárgával jelölt területeken, majd 2013. október 31-én a barnával jelzett térségekben.

Ez a folyamat azokat érinti közelről, akik eddig nem kötöttek egyetlen tévés tartalomszolgáltatóval sem szerződést, vagyis a televíziózáshoz a földfelszíni sugárzást vették igénybe egy antenna segítségével. Amennyiben valaki közülük olyan televíziókészülékkel rendelkezik, amelyet elláttak DVB-T típusú tévétunerrel, akkor semmi különbséget nem tapasztalhat majd, hiszen ezeket a plusz szolgáltatásokat már eddig is megkapta. Ha viszont régi típusú, korszerűtlen tévéje van, akkor azzal kell szembesülnie, hogy a megadott dátumok után csak a hangyafocit tudja behozni. Ekkor két lehetősége nyílik: vagy előfizet valamelyik szolgáltatónál egy csomagra, ami kétéves hűségnyilatkozat esetén is havonta pár ezer forintjába biztosan bele fog kerülni, vagy egyszeri beruházással hozzájuthat egy set-top boxhoz, amely biztosítja számára a digitális földfelszíni adások, tehát a hét tévé- és a három rádióadás vételét.

Hirdetés

Alcor HD-2650 és HD-2800

Pazar memóriával bíró olvasóink emlékezhetnek egy három évvel ezelőtti Alcor set-top box tesztünkre, vagyis a márka régi motorosnak számít ebben az iparágban. A közelmúltban két viszonylag új modellt kaptunk tesztelésre: a csak ingyenes adások megtekintését biztosító HD-2650-et, és a fizetősekkel is boldoguló HD-2800 típusjelzésű eszközt, mely egy friss firmware-rel újult meg.


Balra Alcor HD-2800, jobbra Alcor HD-2650 [+]

Bár közeli rokonokról van szó, azért már első pillantásra könnyen megkülönböztethetőek, hiszen a 235 milliméter széles, 127 mély és 36 milliméter vastag HD-2800-nál a másik modell jóval kisebb (235 x 36 x 127 mm). Utóbbi ráadásul matt fekete műanyagból készült, míg a nagytestvért ugyanilyen árnyalatú, ám fényes, fém készülékházzal látták el. Mindkettő elég strapabírónak tűnik, de természetesen azért nem igazán javallt dobálgatni őket. A szellőzőnyílásokkal nem spóroltak egyik modellnél sem, amire a passzív hűtés miatt szükség is van. Ezek egyébként feladatukat jól teljesítik, mert a készülékek intenzív használat során is csak enyhén melegedtek át.


Balra Alcor HD-2800, jobbra Alcor HD-2650 [+]

Mindkettőre építettek a HDMI-t, USB portot, digitális audiocsatlakozót és SCART csatolót, illetve a HD-2800-at ellátták még kompozit videokimenettel és analóg audiocsatlakozóval is. A HD-2800 frontfelületére került egy monokróm LCD kijelző, és a fizetős műsorok dekódolásához szükséges kártyák fogadására képes Conax kártyafoglalat a kezelőgombok mellé; e kettővel a HD-2650 nem bír.


Balra Alcor HD-2800, jobbra Alcor HD-2650 [+]

A dobozukban a termékek mellett megtalálható a használati utasítás, a távvezérlő elemekkel és egy SCART kábel, viszont a HDMI kábel kimarardt, ami miatt általában ráncolni szoktuk a homlokunkat. Ám ilyen olcsó készülékek esetén, ahol kiemelten fontos az ár, és a potenciális felhasználók jó részének lehet, hogy nem is lenne szüksége rá, ez egy érthető és elfogadható döntés. A HD-2650 egyébként MindigTV minősített (matricás) készülék, így a legmagasabb minőségi elvárásoknak is megfelel a hivatalos szervek szerint is. A HD-2800 minősítése az Antenna Hungáriánál folyamatban van, a forgalmazótól kapott információ szerint ez hamarosan lezárul.


Balra Alcor HD-2800, jobbra Alcor HD-2650 [+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.