2017. október 17., kedd

Útvonal

Tesztek » Memória rovat

Tuning-RAM-ok, ha összejönnek

Háromféle, tuningosoknak szánt DDR2-800 memóriát próbáltunk ki a Corsair TwinX csúcsmodelljeivel szemben.

Tesztek I.

Bármilyen hardverre igaz, hogy nagyon nehéz tuning szempontjából tesztelni. A legtöbb részegység határait nem is lehet mások befolyása nélkül vizsgálni. A DDR2 memóriák képessége nagymértékben függ a hozzájuk kapcsolódó processzortól, és példányfüggő is. Előfordulhat, hogy éppen olyan memóriát fogunk ki, amely az átlagosnál jobban vagy kevésbé tuningolható. Mai tesztünk eredménye, melyhez minden modellből csak egy-egy példányt használtunk, csak felvezetője lehet egy eszmecserének, amit a tuning-RAM-ok büszke tulajdonosai folytatnak majd.

Világos, hogy márkától függetlenül két memóriamodul azonos beállításon ugyanúgy egyforma eredményt produkál, mint két azonos órajelű Pentium 4 530 processzor vagy GeForce 7900 GT. A vizsgálódáshoz Intel Pentium D 830 alapú rendszert használtunk. AM2 foglalatos Athlon 64-gyel vagy új, Core 2 Duo processzorral más számértékű, de hasonló jellegű eredményeket értünk volna el, mint ezzel a lassan visszavonuló platformmal.

Hirdetés

 

Memóriák 2 x 512 MB Good RAM Pro GP800D264L5/1GDC
2 x 512 MB G-Skill F2-6400PHU2-1GBHZ
2 x 512 MB Patriot PDC21G6400LLK
2 x 512 MB Corsair XMS2-8000 UL
Processzor Intel Pentium D 830 ( 15 x 200 MHz és 15 x 230 MHz)
Alaplap Asus P5WD2 Premium
Chipset driver Intel INF Update 7.2.2.1006
Videokártya / driver Asus Extreme N7900GT TOP 256 MB / Forceware 84.21
Merevlemez Maxtor DiamondMax 10 250 GB (PATA, 7200 rpm, 16 MB cache)
DVD-meghajtó NEC ND-3550
Tápegység Cooler Master RS-550-ACLY
Operációs rendszer Windows XP Professional Service Pack 1 + DirectX 9.0c

Az első tesztmenetben a DDR2-800 memóriákat Asus alaplapunk által ajánlott, alapértelmezett késleltetésekkel teszteltük, majd – továbbra is DDR2-800 órajelen – kipróbáltuk, meddig lehet csökkenteni a késleltetéseket. A második menetben azt vizsgáltuk, meddig növelhető a memóriák órajele. Sajnos, ebben processzorunk 230 MHz-es FSB-je szabott korlátot. Az általa meghatározott, DDR2-920 szintre állítottuk a lécet, de ezt automatikus időzítésen az összes modul megugrotta, így itt is lecsökkentettük az időzítéseket.

A ranglistákon versenyzők játékát nem akartuk – és processzorunkkal nem is tudtuk volna – elrontani, ezért a sebességet az Everest memóriatesztjei mellett valós alkalmazásokkal is mértük. Így fény derült arra is, hogy a memóriatuningolásnak van-e gyakorlati jelentősége, vagy csak egy örömforrás néhány rekordhajhásznak.

A memória sebességének egyik legjobb mérője a késleltetés. Ez platformonként változó és az integrált memóriavezérlőjű AMD processzorok a legjobbak benne. Első, DDR2-800-as beállításunkban látható, hogy a késleltetések csökkentésének nem túl nagy, de befolyásoló hatása van. Míg az alap 5-5-5-15 és 5-5-5-18-as felállásokban 83 ns környékén maradt az Everest összesített érétke, addig a késleltetések csökkentésével egyre jobb eredményt kaptunk. Tesztpéldányaink közül - meglepetésre - a legolcsóbb GoodRAM Pro bírta a legjobban, egészem 3-3-3-8-ig lehetett csökkenteni az értékeket, ami az eredeti eredményhez képest 8%-os javulást eredményezett. A legkevésbé a G-Skillt lehetett húzni, 4-4-4-12-nél még alapos memóriafeszültség-emelésnél sem tudtunk lejjebb menni. A Patriot és Corsair CAS Latency értékét sem tudtuk 4 alá csökkenteni.

A DDR2-920-as tesztekben a processzor nem az eredeti 15 x 200 MHz-en, hanem 15 x 230 MHz-en ment, így a gyorsulásban valamennyire a központi egység hatása is benne van. A kíváncsiság kedvéért azt is megnéztük, hogy DDR2-667-hez közeli órajelen mennyivel gyengébb a késleltetés. Az eredmény meglehetősen érdekes lett. A felhúzott processzorral már DDR2-690-en, alap késleltetésekkel is olyan eredményt értünk el, mint 3 GHz-en DDR2-800-zal és a legjobb időzítésekkel. Ez az eredmény is jelzi, hogy a memória eredményeiben jelentős szerepe van a processzornak és egyúttal a chipkészletnek is.

Természetesen az órajelek emelése mellett is jól jött a késleltetések csiszolása. A legjobb eredményt az ezres Corsairrel értük el. A 70,9 ns-os érték 15%-kal volt jobb az alapbeállítású DDR2-800-as eredménynél, de az alap DDR2-920-as számra is majdnem 5%-ot vert. Ez egy szoros ranglistán akár sorsdöntő is lehet. Ismét jól szerepelt a GoodRAM. Bár a helyezettek között minimális volt az eltérés, a legolcsóbb versenyző a második lett a Corsair mögött. A G-Skill és a Patriot testvériesen megosztozott a dobogó utolsó fokán.

Everest memóriaírás/olvasás tesztekben egyértelműen a processzor volt a szűk keresztmetszet. Alap órajelen minden modul minden késleltetési beállítással szinte ugyanazokat az eredményeket hozta. A javított késleltetések hatása parányi volt, de hajszálnyival ismét a GoodRAM győzött.

A processzort tuningolva, a DDR2-690-es eredményen látszott, hogy azért a jó RAM-nak van némi hatása. Bár nem sokkal, de a 690-es eredmény lett a leggyengébb. Az alap és agresszív időzítések közötti eltérés ismét parányi volt, de a GoodRAM megintcsak jól szerepelt.

Első alkalmazástesztünk a ZIP tömörítés volt. Itt érdekes eredmény született, bár a különbségek ismét picik voltak. Időzítési beállításoktól függetlenül a memóriák eredményei párban követték egymást. A sorrend így Corsair, Patriot, G-Skill, GoodRAM lett, de az első és utolsó között csupán 7% eltérés volt, ami közel volt a teszt szórásához.

Felpumpált processzorral látszott, hogy a memóriának nem sok köze van a tömörítési teljesítményhez. A Patriot modulokkal DDR2-690-en mért eredmény csak egy másodperccel volt gyengébb a legjobb DDR2-920-as eredménynél.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Nyár végi egyveleg

    Továbbra sincs megállás a hazai hardverpiacon. A héten új alaplapok mellett házak, tápok, notebookok is érkeztek.

  • Ördögi RAM

    Vagy ördögi iram? Mindkettő! Meghajtottuk a Compustocx telivér DDR2 memóriáját.

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.