H​irdetés

2017. december 12., kedd

Szp​on​z​orunk​

Útvonal

Tesztek » Notebook rovat

Tíz különböző notebook tesztje az alsóházból

Nyolc gyártó tíz gépét hasonlítottuk össze: milyen notebookot kaphatunk, ha csak 130 000 forint van a zsebünkben?

Hirdetés​

Felhozatal 130 000 forintig

Tavaly ősszel a 160 000 forint környékén kapható notebookok kínálatát vizsgáltuk meg egy átfogó tesztben, most viszont egy kategóriával lejjebb lépünk. Azt elemezzük, hogy milyen notebookot kaphat a vásárló, ha 130 000 forint van a zsebében. Aki nézegette már a választékot, tudja, hogy ez meglehetősen kis összegnek számít a laptopok világában, igaz, egy teljes funkcionalitású asztali géppel – monitorral, billentyűzettel, egérrel, webkamerával – sem lehet sokkal olcsóbban kijönni.

Ma tehát az alvégen nézünk szét, ahol egészen komoly tülekedés van, mert szinte minden jelentősebb gyártó képviselteti magát a kategóriában. Ezúttal a korábbival ellentétben csak az árra koncentráltunk, az olyan kiegészítő – de fontos szerepet játszó – részleteket, mint a garancia és az operációs rendszer nem hoztuk egy szintre; az alábbi tíz mobil számítógép egy-egy konfigurációja akadt fenn a rostán:

  • Acer Aspire 5560
  • Asus X54L
  • Fujitsu Lifebook A530
  • HP 630
  • Lenovo G570
  • Lenovo G575
  • Packard Bell EasyNote NM85
  • Samsung Series 3 300E
  • Toshiba Satellite C660
  • Toshiba Satellite L750

Egyesek, mint az Asus X54L vagy a Samsung Series 3 300E már ismerősek lehetnek olvasóinknak, de a Lenovo G570 és Toshiba Satellite L750 is járt nálunk korábban, bár teljesen más konfigurációban. Hardver terén elég jelentős volt a szórás, AMD oldalról még egy inkább netbookokba szánt, Brazos platformos versenyzőt is behívtunk, Intel oldalról pedig az aktuális, Sandy Bridge alapú mellett az előző, Arrandale platform is képviselteti magát. Érdekes, hogy az AMD Llano előtti Danube-ja aránylag gyorsan kifutott, bár a Dell alap Inspironjaiban még fellelhető, de azok éppen kicsúsztak árkategóriánkból.

Sajnos az esetek többségében nem fért használható operációs rendszer a keretbe, különálló grafikus kártyát pedig csak egy modellnél kaptunk, azonban ma már a CPU-ba integrált megoldások – különösen az AMD részéről – egészen életképesek. Jó hír, hogy a fényesség kiveszőben van a laptopoknál, nemcsak a fedélről és a burkolat többi részéről, hanem a monitorról is eltűnik néha, ami szerintünk nagyon jó hír. Apropó monitor, a mezőnybe csupán egyetlen 14 hüvelykes masina került – időközben az is kicsit kicsúszott az árkategóriából – a többi laptop 15,6 hüvelykes, tehát kb. fél kilóval nehezebbek, van numerikus padjuk, de funkcionalitásban további extrát nem adnak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

H​i​r​det​és​

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.