Hirdetés

Teszten a Sharp QLED televíziója

Kipróbáltuk a 4K felbontású, HDR támogatású, Android TV okostévérendszerrel megtámogatott Sharp 55EQ3EA tévét.

Sharp feltámadás

Korábban több anyagban is foglalkoztunk azzal, hogy a televíziós piac régen egyik legerősebb szereplőjének számító Sharp szűk egy évtizede különböző okok miatt rendkívül meggyengült. A japán konszern próbálkozott mindennel, végül már az egyes regionális divíziókat is értékesítették, de ez sem segített. Végül azt is el kellett adniuk, ami megmaradt a tévés részlegből, és végül a roncsokat a Foxconn vásárolta fel.

Sharp 55EQ3EA
Sharp 55EQ3EA [+]

A tajvani konszern viszont szerencsére nem csak a már kifejlesztett technológiákat, szabadalmakat, illetve a névhasználati jogot akarta, hanem úgy döntött, hogy újjáépíti az alaposan megtépázott brandet. A vállalat japán központját megtartották, és valamennyire még önállóságát is megőrizhette úgy, hogy a Foxconn a stabil hátteret biztosítja, és értelemszerűen a vezetőségbe is delegál néhány tagot. A munkát gyakorlatilag a nulláról kellett elkezdeni, és a már bevált receptet követték.

Elsőként olcsóbb, kisebb tudású televíziókkal léptek színre, amelyek Magyarországra is eljutottak, mi is teszteltünk ilyet. De itt nem álltak meg, hanem megpróbálkoztak a magasabb kategóriák meghódításával is, többek között piacra dobtak QLED televíziókat is, amelyek egyike a Sharp 55EQ3EA típus, amely hazánkban is elérhetővé vált a közelmúltban. Ezt próbáltuk ki, hogy megnézzük mit tud, azaz milyen a képe, hogyan szól, illetve milyen az Android TV smart platformra épülő kezelés.


[+]

Karakteres külső

Láthatóan törekedtek arra, hogy a modell már külsejében is jelezze, hogy nem egy teljesen szokványos LCD televízióról van szó. Ennek érdekében a nagyméretű kijelző alá építettek egy látványos hangszórórácsot, e mögött helyezték el a Harman Kardon által fejlesztett hangrendszert. Ez a megoldás egyedi külsőt kölcsönöz a terméknek, épp úgy, mint a vékony, alumíniumból készült, kicsit szokatlan kialakítású, hajított talp. Ez stabilan tartja a falra is fellógatható képernyőt, azonban annak döntését, forgatását nem teszi lehetővé.

[+]

A káva a mai trendeknek megfelelően nagyon keskeny, kevesebb mint egy centiméter széles. Mivel egy síkban van  kijelzővel, ezért kikapcsolt állapotban láthatatlan, és mindent összevetve szerintünk jól néz ki, kellően modernnek tűnik a termék. A ki- és bemenetek a hátlapon kaptak helyet, négy darab HDMI 2.1, két USB 2.0, valamint egy-egy Ethernet, kompozit, 3,5 mm-es analóg és optikai digitális audió csatlakozót pakoltak rá a digitális tévéműsorok dekódolásához szükséges CI+ slot, illetve egy SD/TF-kártyaolvasó társaságában.


[+]

Főbb paraméterek
Sharp 55EQ3EA
Panel QLED VA LCD panel
Háttérvilágítás Direct-LED
Képernyőméret 55 hüvelyk (139 cm)
Maximális felbontás Ultra HD (4K, 3840x2160)
HDR Támogatott (HDR10, HLG, Dolby Vision)
Maximális fényerő 504 cd/m²
24p lejátszás Támogatott
Képbeállítások Élénk, Energiatakarékos, Film, Játék, Normál, Sport
Hangbeállítások -
Hangrendszer 2 x 15 watt
Beépített digitális tunerek DVB-T/T2/C/S/S2
Interfész 4 db HDMI 2.1, 2 db USB 2.0, analóg audió, digitális optikai audió, kompozit, Ethernet csatlakozó, CI+ kártyolvasó modul, SD/TF kártyaolvasó
Extrák Netes tartalmak elérése, médialejátszó, Miracast, HDR támogatás, Android TV rendszer, beépített Chromecast
Teljesítményfelvétel 126 watt, készenléti üzemmódban: 0,18 watt
Méret Talppal: 1228 x 805 x 262 mm
Talp nélkül: 1228 x 736 x 61 mm
Tömeg Talppal: 17,8 kg
Talp nélkül: 14,9 kg
Gyártó honlapja www.sharpconsumer.eu
Termék honlapja Sharp 55EQ3EA
Fogyasztói ár 259 000 forint

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sharp

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés