Hirdetés

Ilyen lesz a tévézés jövője a világ egyik legnagyobb gyártója szerint

A TCL gyárában jártunk, ahol a cég elárulta a terveit, melyben meglepetésünkre egy csomó fontos technológia nem szerepel.

A TCL útja mostanáig

Ha mondanunk kéne három, néhány évtized alatt a semmiből feltörő kínai technológiai konszernt, a TCL-t semmiképp nem hagynánk ki! Az 1981-ben még TTK néven startoló vállalat az első időszakban az akkor menőnek számító TDK kazetták szemérmetlen koppintásával rúgta be a motort és ért el meglepően nagy sikereket. Az elkövetkező néhány évben a cég elmélyítette kapcsolatát a kínai kormánnyal, és az állam hathatós támogatásával a virágzásnak induló telekommunikációs terület felé fordult.

Hirdetés

Az ezredfordulóig a konszern kizárólag a kínai piacra termelt, ám a kétezres évek elején elkezdtek külföldre kacsintgatni. A TCL nagyszabású tervekkel és igen komoly tőkével vágott bele a hódításba, amit tökéletesen bizonyít, hogy 2004-re többségi tulajdont szerzett az akkor igen jól csengőnek számító, francia Thomsonban és Alcatelben, amivel hozzájutott a francia márkákhoz, és ezzel párhuzamosan teljes erőbedobással kezdett nyomulni a szórakoztatóelektronikai, illetve a telefonos szektorban.


[+]

2010 után, ha lehet, még jobban rákapcsoltak: megszerezve a BlackBerry és a Palm márkát, a TCL  tovább építette mobilos birodalmát, és a televíziós iparágban is komoly hídfőállásokat építettek ki. A holding mostanra a második-harmadik legnagyobb televíziógyártóvá vált világszinten, köszönhetően annak, hogy ODM partnerként rengeteg kisebb-nagyobb piaci résztvevőnek szállít tévéket.

Az olcsó termékek mellett a cég egyre nagyobb figyelmet fordít az előremutató megoldásokra is. Rendszeresen hatalmas standokkal van jelen a legnagyobb tech kiállításokon, és kínálatában megjelentek a kvantumpontos, illetve a Mini LED készülékek is, valamint a tervek szerint idén színre lép első kereskedelmi forgalomban is kapható 8K televíziójával a korábban már bemutatott működőképes prototípusok után.

Innovatív megoldások

A TCL csoporthoz tartozik a China Star Optoelectronics Technology (CSOT) nevű cég, amelynek fő profilja az innovatív eljárások kutatása és fejlesztése. A CSOT korábban már előállt többek között 3,3 hüvelykes Micro LED IGZO panellel, hajlítható Mini LED, illetve egy 31 hüvelykes, átlátszó, szemüveg nélküli 3D OLED megjelenítővel, hogy csak néhány példát említsünk. Jelenleg is komoly projekteken dolgoznak, például nyomtatott OLED kijelzőn, illetve kvantumpontos OLED és további, szemüveg nélküli 3D eszközökön is. Tehát a cég kifejezetten törekszik arra, hogy ha lehet ne csak kövesse, hanem diktálja is a trendeket, és próbál a saját útján járni, ami nagyon üdvös dolog.


[+]

A TCL az európai régiót is komolyan veszi. Saját tévégyárral rendelkezik például a lengyelországi Żyrardówban, és a közelmúltban pont ide hívtak meg minket egy rövid látogatásra, hogy bemutassák, hol és hogyan készülnek a tévék. Emellett lehetőségünk nyílt, hogy kipróbáljuk a cég egyik csúcsmodelljét, illetve képet kaptunk arról is, hogy milyennek képzeli az iparág jövőjét ez a bitang erős, az USA-ban már a darabszámot tekintve piacvezetőnek számító kínai konszern.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • TCL

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés