Hirdetés

Talp nélküli Cooler Masterek

Cooler Master Hyper TX3 és 212 Plus

Ha végignézünk az elmúlt évek processzorhűtős termésén, alig látunk komolyabb fejlődést. A heatpipe bevezetése óta lényegében csak a ventilátorok és a fémtömeg mérete változott. Itt-ott láttunk formabeli próbálkozásokat, és extrém, termoelektromos elemmel feldobott modelleket, de ezek inkább csak próba jellegűek voltak, kevés sikerrel. Egyetlen olyan újítást tudunk felsorolni, ami módosít a szokásos fémtalp-hőcső-lamellák hőátadási folyamaton. Az utóbbi időben egyre több hűtőnél hagyják el a fémtalpat, a hőcsövek egyenesen a processzor sapkájával érintkeznek. Két ilyen modellel, a Hyper TX3-mal és a Hyper 212 Plusszal, a Cooler Master is előállt. Ezek névben alig, külsőre annál inkább hasonlítanak egymásra. Mintha a TX3 a 212 Plus kisebb testvére lenne.

Szemből nézve a két bordát jól látszanak a hasonlóságok és a különbségek is. Mindkét modell az alaplappal párhuzamos irányban szellőzik. Hajlított hőcsövek tartják a sűrűn elrendezett lamellákat. A Hyper 212 Plus lényegesen nagyobb a TX3-nál. Előbbit 120 milliméteres, utóbbit 92 milliméteres ventilátorhoz tervezték. Az is látszik az alábbi képen, hogy a Hyper 212 Plusnak kissé eltolták a függőleges csöveit, míg a TX3-nál ezek egy-egy oszlopban vannak.

Lényeges eltérés továbbá, hogy a nagyobb modellnek négy, a kisebbnek csak három csöve van. Úgy alakították ki a bordákat, hogy a gyárival ellentétes oldalra még egy lapátkereket fel lehessen fogatni.

Alul nagyszerűen látható a hűtők egyedi tulajdonsága, a talpnélküliség. A finoman ellapított hőcsövek közvetlenül érintkeznek a processzor kupakjával, ezzel lényegében két fizikai átmenettel (a kupak és a talp, illetve a talp és a hőcső között) kevesebb van a hőleadási folyamatban, elvileg kevesebb veszteséggel jut a hő a processzortól a lamellákra.

Továbbfejlesztették a hűtők ventilátorát is. Korábban, a Hyper TX2 sorozat vékony lapátos modelljeinél anyaghiba miatt előfordult, hogy a légkavaró egyszerűen szétesett. Most hagyományosabb, hétlapátos modellekre váltottak. Lapátjaik érdekes, íves élet kaptak, az egyikre pedig Cooler Master felirat is került. Minél laposabb szögben állnak és minél jobban fedik egymást a lapátok, annál nagyobb lehet a ventilátor légszállítása.

Ma már teljesen általános, hogy a processzorhűtők PWM szabályozású ventilátort kapnak. Ezt az alaplap igénye szerint tudja beállítani, és a különböző szoftveres vezérlők is nagyobb valószínűséggel tudják kezelni, mint a régi háromtűsöket. A kisebb, 92 milliméteresnek 0,26 amperes, a nagyobb, 120 milliméteresnek 0,36 amperes motorja van. Processzorhűtős viszonylatban mindkét szám elég nagynak számít, akárcsak a percenként 2800, illetve 2000 fordulatos csúcssebesség. Említésre érdemesek a ventilátor sarkaiba helyezett rezgéscsillapítók.

Főbb paraméterek:

Termék megnevezése Cooler Master
Hyper TX3
Cooler Master
Hyper 212 Plus
Felszerelhető AMD Socket 754-től AM3-ig,
Intel LGA775/1166
AMD AM2/AM2+/AM3
Intel LGA775/1166/1366
Borda mérete 90 x 51 x 139 mm 120 x 80 x 158,5 mm
Borda anyaga alumínium, három hőcsővel alumínium, négy hőcsővel
Hűtő tömege 470 gramm 626 gramm
Ventilátor mérete 92 x 92 x 25 mm 120 x 120 x 25 mm
Ventilátor fordulatszáma 800-2800 rpm
PWM szabályozással
600-2000 rpm
PWM szabályozással
Ventilátor csapágyazása Long life csúszó Long life csúszó
Extrák második ventilátor felfogatási lehetősége
Gyártó weboldala www.coolermaster.com
Termék weboldala Hyper TX3 Hyper 212 Plus
bruttó fogyasztói ára 4800 Ft 7500 Ft
Forgalmazó Expert Computer Kft.
Garancia 3 év

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés