Hirdetés

Öt termetes processzorhűtő

Cogage TRUE Spirit-1366

Hosszú ideje már annak, hogy utoljára processzorhűtőket teszteltünk. Egyrészt azért, mert az utóbbi hónapokban a processzorok maximális fogyasztása alig emelkedett tovább, másrészt azért, mert ennek hatására a gyártók sem hozakodtak elő jelentősebb fejlesztéssel. Most viszont megnézünk négy, a hazai piacon is könnyen elérhető, komoly teljesítményű darabot, továbbá egy nálunk kevésbé ismert példányt.

A kevésbé ismert a Cogage TRUE Spirit-1366. Annyit kell tudni a Cogage-ről, hogy a jól ismert Thermalrighttal áll szoros kapcsolatban. Látszik is ez a TRUE Spiriten, mely a sikeres Ultra 120 nagyon közeli rokona, szinte teljesen megegyezik vele.

Bordáját nagy légszállításhoz és hűtési teljesítményhez igazították, ezért negyvennyolc lamellája sűrű sorban áll. Négy, U-alakú hőcső tartja őket egyben, melyek közül kettőt-kettőt kissé eltoltak, hogy hatékonyabban osszák el a processzortól érkező meleget a bordán. A fémtömegre két 120 milliméteres ventilátort fogathatunk fel, ugyan az alapcsomagban csak egy található a hozzávaló, drótos rögzítéssel.

A lapátkerék, amit a dobozban találtunk, nem igazán illett a hűtő jellegéhez. Ugyanis egy percenként 1000-1500-at pörgő, PWM szabályozású modellről van szó, aminek légszállítása csúcsra járatva is legfeljebb közepesnek mondható. A TRUE Spirit sűrű lamellás bordája viszont ennél komolyabb, nagyobb teljesítményű darabbal mutatná meg tudása legjavát. A gyárival viszont kellemesen halk lehet. Csapágyazása minden bizonnyal csúszó, ami kezdetben halkságot jelent, de ez a megoldás hajlamos a kopásra, hangosodásra. Címkéje szerint percenként 1800 fordulat a csúcssebessége, de tesztünkben 1600-nál többet nem ment. Motorereje viszonylag kicsi, 0,21 amper.

Első hallásra elég komolynak tűnhet a borda 670 grammos tömege, amihez még úgy 150-200 grammot tesz hozzá a 120 milliméteres ventilátor. Az abszolút csúcsmodellek között viszont ez az érték teljesen átlagosnak számít. Akárcsak a 120 milliméteres ventilátorhoz igazított 133 milliméteres „vállszélesség” és 164 milliméteres magasság. Alul egy átlagosan polírozott talpat találtunk. A négy hőcső fémlemezen keresztül érintkezik a processzorral.

A Cogage boszorkánykonyhájában úgy döntöttek, hogy a költségek csökkentése miatt modelljeikhez csak egyféle felfogatót mellékelnek. Így hát a TRUE Spirit kapható LGA1366 és LGA775-ös változatban, a többi foglalattípus – LGA1156 és AMD-k – viszont hoppon maradt. A rögzítőrendszer első látásra nem tűnt összetettnek. Kaptunk egy hátlapot, egy kinyitható LGA1366-os leszorítót és négy csavart. A ventilátort drótok tartják a helyén, alá pedig kerül két rezgéscsillapító gumicsík. A mellékelt, kellemesen nagy adag pasztából kiderült a Thermalright rokonság.

A TRUE Spirit felszerelése nem okozott különösebb gondot. A hátlapot betettük, majd jött a hűtő az felső tartóval, majd a rugós csavarok a sarkaiba. A ventilátor felszerelésénél viszont megszenvedtünk a drótokkal. Azok ugyanis több helyen meg vannak hajlítva és talán nem elég pontosan. Így kicsit nyomogatni kellett őket, hogy legalább valamennyire fogják a ventilátort. Az is kellemetlen volt, hogy csak az utolsó 2-3 lamellába kapaszkodtak bele. A legtöbb gyártó ezt a részletet lényegesen jobban oldja meg.

Amikor készen voltunk az ingatag ventilátorú bordával, jól látszott, hogy semmilyen környező alkatrésszel nem akad össze a Cogage hűtő. A hőcsövek kellően magasra emelték a lamellákat, melyek elég keskenyek ahhoz, hogy a ventilátort ne tolják az első memóriafoglalat fölé.

Főbb paraméterek:

Termék megnevezése Cogage TRUE Spirit-1366
Felszerelhető LGA1366
Borda mérete 133 x 54 x 164 mm
Anyaga alumínium, réz alappal, négy hőcsővel
Borda tömege 670 gramm
Ventilátor mérete 120 x 120 x 25 mm
Ventilátor fordulatszáma 1000-1500 RPM
Gyártó honlapja www.cogage.com
Termék honlapja TRUE Spirit-1366
Bruttó fogyasztói ár kb. 40 euro

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés