Hirdetés

Talp nélküli Cooler Masterek

Hirdetés

Felszerelés

Teljesen más felfogatási rendszert kapott a két, talp nélküli Cooler Master. A Hyper TX3 dobozában egy univerzális AMD-s és egy inteles rögzítőt találtunk. Utóbbi az LGA775 mellett az LGA1156-ot is támogatja, de az LGA1366-ot már nem. Előzékenyen két ventilátorhoz való drótos felfogatót mellékeltek.

Az AMD-s rendszer a szokásos keresztpántra épül, és Intel oldalon sem újdonság a négy gyorsoldó láb. Ezeket egy-egy fémlemezhez rögzítették, melyeket két-két csavarral kell a talapzat oldalára fogatni. Az alábbi képen látni, hogy milyen kicsi eltérés van a két LGA aljzat rései között, de az LGA1366 is csak pár milliméterrel van eltolva hozzájuk képest. Érthetetlen, hogy legalább az LGA1156-hoz és LGA1366-hoz miért nem tették egyforma távolságra a felfogató réseket.

Négy határozott nyomással, gyorsan a helyére lehet illeszteni a Hyper TX3 processzorhűtőt, és a leszerelése sem igényel több időt. Az egész művelet elvégezhető házba szerelt alaplapon is, mert nincs szükség hátlapi merevítőre. A ventilátort célszerű utolsó mozzanatként feltenni, mert némileg leárnyékol két rögzítőlábat.

A hőcsövek kellően magasra emelik a nem túl széles, 92 milliméteres ventilátort és bordát, nem veszélyeztet hardveres ütközés a környező alaplapi bordákkal.

Teljesen új rögzítőrendszert kapott a Hyper 212 Plus. Összevonták az AMD-s és inteles megoldást, szóval lényegében nincs is fölösleges darab a készletben. Itt ismét két ventilátor felfogatásához elegendő hajlított drótot kaptunk.

Első lépésben az ollószerű központi elemet kell megfelelő méretűre nyitni. Ennek nemcsak a közepe, hanem a négy, csavaros lába is állítható. Három pozíciójuk van az egyes Intel LGA foglalatokhoz. Természetesen az AMD rendszerekkel is kompatibilis, csak akkor más szögben kell kinyitni középen.

A rögzítő másik része egy termetes hátlapi panel, ami egyik oldalával az alaplapnak támasztva Intel, a másik oldallal használva AMD deszkákkal kompatibilis. Négy csavart kell beletekerni, ezekre támaszkodik majd a processzorhűtő.

Az egész sok csavarozást igényel, de lényegében bolondbiztos, szinte lehetetlen rosszul vagy féloldalasan feltenni. Itt is érdemes a ventilátor felszerelését a végére hagyni.

Lényegesen szélesebb a 120 milliméteres ventilátor a 92 milliméteresnél, de a hőcsövek emelésének köszönhetően a Hyper 212 Plus sem ütközik a környező bordákba. Komolyabb vasdarabokkal felszerelt alaplap esetében azért érdemes ellátogatni a hűtő honlapjára, ahol a Hyper TX3-hoz hasonlóan részletes rajzot találunk a hűtő egyes méreteiről.

Mindkét talp nélküli Cooler Masternél azt tapasztaltuk, hogy a megszokottnál picivel több pasztát és egyenletesebb kenést igényelnek a talpas modelleknél. Nem elég a processzor közepére nyomni az anyagot, mert a csövek és a köztük lévő fémbetét találkozásán húzódó árkok elnyelik, ezért nem terül szét egyenletesen.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés