Hirdetés

Nincsenek csodák: nagyon olcsó Strong tévé tesztje

Kipróbáltuk a Full HD felbontású, abszolút belépőszintet képviselő Strong SRT 40FZ4013N televíziót.

Strong SRT 40FZ4013N

Törekszünk arra, hogy a nagy gyártók televíziói mellett időről-időre megpróbáljunk becserkészni néhány ízig-vérig belépőszintű darabot is. A közelmúltban ismerősi körben vásároltak egy ilyen készüléket, és amikor megkértek, hogy segítsek üzembe helyezni, nem bírtam megállni, és vittem magammal a Prohardver mobil tesztlaborját is.

Strong SRT 40FZ4013N
Strong SRT 40FZ4013N [+]

Ennek köszönhetően mód nyílt kicsit alaposabban megvizsgálni a Strong SRT 40FZ4013N típusjelzésű televíziót. Megnéztük, hogy milyen a képminőség, a kezelés, a hang, azaz, hogy mit várhatunk egy ilyen igazán kedvező árú tévétől. A Strong egyébként nem tartozik a noname brandek közé, ugyanis a hatalmas kínai konszern, a Metzet is birtokló Skyworth egyik almárkájáról van szó, amely más elektronikai eszközöket is kínál Magyarországon.

Külső

Ez nem az a termékkategória, ahol a dizájnereknek túl sok terük van kiélni kreativitásukat, és ezt a Strong SRT 40FZ4013N megjelenése is alátámasztja. A modell teljesen átlagos kinézetű: a fényes fekete káva egy picit vastagabb annál, mint amit legmodernebb modelleknél megszokhattunk manapság, és nincs is egy síkban a képernyővel. A mostanában divatosnak, elterjedtnek számító, oldalra szerelt két kis tappancs helyett hagyományos talpat kapott, és nekünk ez a megoldás még jobban is tetszik, mert így egy keskenyebb asztalra, állványra is fel lehet tenni, ami a vásárlási döntést is nagyban befolyásoló tényező lehet. A talp egyébként szilárdan tartja a képernyőt, ám annak forgatását, döntögetését sajnos nem teszi lehetővé.


[+]

A tévé a falra is egyszerűen felakasztható egy szabványos VESA konzol segítségével. A ki- és bemenetek a hátlapon kaptak helyet, ezek konkrétan három darab HDMI 1.4, egy-egy D-Sub, analóg audió, kompozit, koaxiláis digitális audió, komponens, SCART és USB 2.0 csatlakozó, továbbá a fizetős digitális műsorok dekódolásához szükséges CI+ slot.

Hirdetés

[+]

Főbb paraméterek
Strong SRT 40FZ4013N
Panel TN LED LCD panel (50 Hz)
Háttérvilágítás Edge-LED
Képernyőméret 40 hüvelyk (102 cm)
Felbontás Full HD (1920x1080)
HDR támogatás -
Maximális kontrasztarány kb. 550:1
Maximális fénysűrűség kb. 250 cd/m²
Input lag 28,2 ms
24p lejátszás Nem támogatott
Képbeállítások Dinamikus, Lágy, Standard
Hangbeállítások Felhasználói, Standard, Zene
Hangrendszer 2 csatornás, 10 watt
Beépített digitális tunerek DVB-T/-C/-S2
Interfész 3 db HDMI 1.4, D-Sub, analóg audió, koaxiláis digitális audió, kompozit, SCART, USB 2.0, CI+ slot
Extrák Médialejátszó, EPG
Teljesítményfelvétel Normál módban: 61 watt; készenléti üzemmódban: 0,22 watt
Méret Talppal: 91,4 x 20 x 58,4 cm
Talp nélkül: 91,4 x 6,9 x 53,5 cm
Tömeg Talppal: 7,6 kg
Talp nélkül: 7,3 kg
Gyártó honlapja www.strong.tv
Termék honlapja Strong SRT 40FZ4013N
Fogyasztói ár kb. 56 000 forint

Képminőség

Bár ezzel kapcsolatos hivatalos információkkal a gyártó nem kényeztetett el, de a tesztelés során arra a következtetésre jutottunk, hogy a 40 hüvelykes, Full HD felbontású panel TN technológiára épül, ugyanis a kontrasztarány kifejezetten gyenge, rosszabb, mint amit az IPS vagy pláne a VA típusú kijelzővel elátott modellek produkálnak. És nem csak a mérések alapján rosszabb, hanem szemre sem szép a látvány. A fekete helyett inkább csak sötétszürkét látunk, és az összhatás olyan, mintha vékony fátyol borítaná a képernyőt.

Színtér lefedettség
Színtérlefedettség [+]

A színek egyébként természetesek, de ragyogónak vagy markánsnak azért nem mondanánk őket. A képen a színtérlefedettség látható: a szürke szaggatott vonal jelzi a referencia színteret, míg a színes alakzatok a mért színteret ábrázolják. Eszerint a kijelző 94,6 százalékban fedi az sRGB színteret, de ezen belül a számottevő pontosság 84,9%, ami a tévék esetében az átlagosnál sokkal jobbnak számít.

[+]

A készülékből nem hiányoznak az előzetesen programozott képprofilok, amelyek között szemre nincs sok különbség. Egy i1 Display Pro kalibrátorral, illetve a displayCAL névre hallgató alkalmazás segítségével vettük szemügyre tüzetesebben az előzetes beállításokat, melyek a következők: Dinamikus, Lágy, Standard. Az értékek közül a legnagyobb fényerőt, a feketeszintet, a valós kontrasztarányt és a delta E értékeket tüntettük fel a táblázatban. Utóbbi egy olyan numerikus érték, ami két különböző szín távolságát határozza meg egy színrendszeren belül; minél kisebb a delta E értéke egy adott színnél, annál közelebb áll a referenciához (sRGB), vagyis annál jobb.

Profil/beállítás Dinamikus Lágy Szabványos
Fényerősség (fehérpont) 264,8 cd/m² 233,8 cd/m² 237,9 cd/m²
Fényerősség (feketepont) 0,5985 cd/m² 0,4277 cd/m² 0,5013 cd/m²
Kontrasztarány 442,4:1 546,7:1 474,4:1
Legnagyobb delta E 17,19 16,75 16,09
Átlagos delta E 6,1 6,25 6,02
Színhőmérséklet 11 500 K 15 00 K 11 400 K

A legjobb beállítások (Piros: 63, Zöld: 44, Kék: 18) mellett a színpontosságot jelző delta E mutató átlagos értéke 1,27, úgy, hogy a maximális delta E 4,41. Egyébként a fehéregyensúly adatokon igen, ám a kontraszton, de még a fényerőn (!!) sem lehet állítani. (Nem is tudom, hogy láttam-e ilyet valaha, emlékeim szerint még a legelső Junoszt tévémen is volt erre mód.) A fényerő 240-250 cd/m² között ingadozik az előzetesen beállított képprofiloknál, ami szobában, beltérben elég. A betekintési szög nem az igazi, nagyjából 130 fok környékéről érzékelhető már a tónusok enyhe fakulása, viszont invertálódástól nem kell tartani. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag szemben kell ülni a tévével, egyébként már rosszabbnak fogjuk látni a színeket. A készülék Full HD felbontású, ez ilyen méret mellett már alapelvárás évek óta, és az az igazság, hogy már itt is kezdenek megjelenni a 4K modellek egész elviselhető áron.


[+]

Manapság egyre több a 100-120 Hz-es maximális képfrissítési rátát produkáló készülék, ám azok jellemzően drágább modellek, így nem okozott meglepetést, hogy a Strong SRT 40FZ4013N esetében be kell érni 50 Hz-cel. Az input lag méréseink szerint 28,2 ms, ami azt jelenti, hogy játékra is vannak ma már jobb megoldások ennél. A mozgásmegjelenítés egyébként nem rossz, zavaró anomáliákat nem tapasztaltunk, így utánhúzásnak, szellemképesedésnek nyomát sem leltük.

A keretbe épített LED-ek által biztosított háttérvilágítás eloszlatása finoman szólva sem sikerült tökéletesen. Az egyes képtartományok között a különbség elérheti a 24 százalékot, és a felhősödés használat közben is érzékelhető. Rossz minőségű forrásból származó tartalmak, tehát például médiaboxból érkező tévéadások, alacsony bitrátájú videók esetén némi zajosodás jelentkezhet, ami csak mérsékelten orvosolható a zajcsökkentés funkció aktiválásával.

Kezelés, hang, értékelés

Vezérlés

Ma már olyan ritka az okosrendszer nélküli televízió, mint a fehér holló, de a Strong SRT 40FZ4013N pont egy ilyen veszélyeztetett állatfaj. Ez azt jelenti, hogy a netes alkalmazásokról, böngészőről, kislexikonról és hasonlókról le kell mondanunk. A grafikus kezelőfelület primitív, de felépítése rendben van, a kevés elérhető funkció ott van, ahol annak lennie kell, és a termék magyar nyelven is kommunikál. A sebességgel nincs gond, kellően gyorsan reagál a távirányító gombjainak megnyomására. Stabilitással kapcsolatos problémákba sem futottunk bele, tehát összeomlást, fagyást, újraindulást nem produkált.

[+]

A tévé mellé járó távirányító egy nem túl dizájnos, de korrekt darab, fogása kényelmes, és azok a gombok sem hiányoznak róla, amelyekkel közvetlenül elérhetőek az egyes funkciók, paraméterek. A készülék az USB-n keresztül csatlakoztatott vezérlőeszközökkel nem képes együttműködni, a távirányító mobillal sem váltható ki.


[+]

Hangminőség

A két darab 5 wattos rejtett hangsugárzóból álló integrált audiorendszer által produkált hangminőség teljesen átlagos, nagyjából hozza azt a szintet, ami egy alsókategóriás televíziótól várható. A basszusokról le kell mondani, ami miatt a megszólalás vékony, steril, élettelen, viszont a hangerővel nincs probléma, ha feltekerjük maximumra, akkor képes megtölteni hangokkal egy közepes méretű, nagyjából 30 négyzetméteres helyiséget is. Zajosodást, zúgás-búgást, sistergést sem tapasztaltunk.

[+]

A készülékből nem hiányoznak az előzetesen programozott hangmódok, ám ezek között nem hallható nagy különbség. Azért az equalizert nem spórolták ki, aminek segítségével a felhasználó módosíthat az arányokon. A tévé kapott egy úgynevezett virtuális térhatású hangzás funkciót is, ami persze nem produkál surround megszólalást, hanem csak olyan hatással jár, mintha bekapcsolnának egy enyhe visszhang effektet.

Médialejátszó

A készülék rendelkezik előzetesen telepített médialejátszó alkalmazással, amelyre az USB porton keresztül juttathatóak el a különféle tartalmak. A grafikus kezelőfelület meglehetősen puritán, de a használata azért nem okozhat senkinek sem problémát. A képek közül a JPG és PNG fájlok megjelenítése jöhet szóba, a fotók részletes adatait tartalmazó EXIF adatokat nem képes megjeleníteni, de a diavetítés elindítására van mód. Az audiotartalmakból az MP3, WMA és FLAC formátumok kezelése biztosított. Az ID3 tageket nem kezeli, és a fájlokba metaadatként kódolt dalszövegek megjelenítését a sem teszi a szoftver lehetővé.

Videós tesztcsomagunk átpörgetése során azt tapasztaltuk, hogy a 10 bites, a DivX, az M2TS és a Killa_sample állományok elindítását megtagadta, és persze a 4K, 4K HDR fájlokról is le kell mondani. A külső feliratok megjelenítése megoldott, és a szoftver lehetővé teszi az ékezetes karakterek megjelenítését. A surround állományokat úgy ahogy vannak, el lehet felejteni, ezekkel a lejátszóprogram nem boldogul.

Vélemény

Azt eredetileg is gondoltuk, hogy a Strong SRT 40FZ4013N nem a televíziós iparág koronagyémántja, de a termék bizonyos tekintetben a várakozásainkat is alulmúlta. A kezelés teljesen alapszintű, az okos funkciók hiányoznak, de legalább a stabilitással és a sebességgel nem volt gond. A médialejátszó a kötelező minimumot nyújtja, hiszen a formátumtámogatás terén azért akadnak komoly problémái, de elmondható, hogy legalább van.

A beépített hangrendszer átlagos, hozza az alacsonyabb kategóriás modellektől megszokott szintet, tehát a hangminőség visszafogott, viszont durva hibákkal nem találkozni. Nagyobb baj, hogy a képminőség terén sem nyújt jó teljesítményt ez az olcsó tévé. A színpontosság mondjuk nem tragikus, de a kontraszt és a színtérefedettség kicsi, a betekintési szög gyenge, az pedig érthetetlen, hogy a fényerőn és a kontraszton miért nem lehet módosítani. A termék ára nagyjából 56 000 forint, amivel a legolcsóbb 40 hüvelykes tévék közé tartozik, viszont ezért cserébe komoly kompromisszumok megkötését követeli meg a felhasználóktól.

elefant

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés