Hirdetés

HDMI – High Definition Multimedia Interface

Hirdetés

A High Definition Multimedia Interface, azaz a HDMI az első olyan csatlakozó/szabvány, ami alkalmas a tömörítetlen audio- ÉS videojelek (hang és kép) egyidejű átvitelére mindkét irányban, valamint a vezérlőjelek átvitele is megoldott (HDMI-CEC). Kifejlesztése akkor vált szükségessé, mikor a technológiai innováció következtében a szórakoztatóelektronikai és IT termékek egyre tökéletesebb kép és hang visszaadását tették lehetővé. Azonban, ha az eszközök között nincs meg a megfelelő kapcsolat vagy ennek megteremtése bonyolult, akkor egyrészt a fejlesztések egy része feleslegessé válik, másrészt pedig a készülékek használata gondot okozhat a felhasználóknak, ami gátolhatja a készülékek és a kiegészítőik elterjedését, ez pedig financiális problémákat okozhat.

A HDMI viszont megoldja ezt a problémát, hiszen legfrissebb verziója (1.4) biztosítja akár az UHD felbontású vagy 3D videójelek továbbítását is párhuzamosan akár a surround hangsávokkal együtt köszönhetően az 5 Gbit/másodperces adatáviteli sebességnek. Így nincs szükség külön digitális optikai vagy koax kábel bevetésére, amivel egyrészt pénz takarítható meg, másrészt a használat is kényelmesebb, harmadrészt pedig a gyártóknak nem kell feltétlenül csatlakozótengert zsúfolni a termékeikre.

Ennek köszönhetően a HDMI csatolófelület igen elterjedté vált. A tévékről, médialejátszókról, notebookokról, kompakt házimozi szettekről, erősítőkről ma gyakorlatilag lehagyhatatlan. A standardnál kisebb Mini és Micro HDMI interfészek pedig azt is lehetővé teszik, hogy személyi mobil eszközöket, akció- vagy turistakamerákat, esetleg hordozható médialejátszókat is ellássák ezzel a porttal. Vannak olyan gyártók (például az Apple), amelyek más típusú és kialakítású, nagy felbontású hang és videó egyidejű továbbítására alkalmas csatolót használnak (DisplayPort, ThunderBolt), amelyek szintén csatlakoztathatóak egy HDMI kábelhez, azonban ehhez egy külön adapter szükséges.

Hirdetés