Hirdetés

Nincsenek csodák: nagyon olcsó Strong tévé tesztje

Kipróbáltuk a Full HD felbontású, abszolút belépőszintet képviselő Strong SRT 40FZ4013N televíziót.

Kezelés, hang, értékelés

Vezérlés

Ma már olyan ritka az okosrendszer nélküli televízió, mint a fehér holló, de a Strong SRT 40FZ4013N pont egy ilyen veszélyeztetett állatfaj. Ez azt jelenti, hogy a netes alkalmazásokról, böngészőről, kislexikonról és hasonlókról le kell mondanunk. A grafikus kezelőfelület primitív, de felépítése rendben van, a kevés elérhető funkció ott van, ahol annak lennie kell, és a termék magyar nyelven is kommunikál. A sebességgel nincs gond, kellően gyorsan reagál a távirányító gombjainak megnyomására. Stabilitással kapcsolatos problémákba sem futottunk bele, tehát összeomlást, fagyást, újraindulást nem produkált.

[+]

Hirdetés

A tévé mellé járó távirányító egy nem túl dizájnos, de korrekt darab, fogása kényelmes, és azok a gombok sem hiányoznak róla, amelyekkel közvetlenül elérhetőek az egyes funkciók, paraméterek. A készülék az USB-n keresztül csatlakoztatott vezérlőeszközökkel nem képes együttműködni, a távirányító mobillal sem váltható ki.


[+]

Hangminőség

A két darab 5 wattos rejtett hangsugárzóból álló integrált audiorendszer által produkált hangminőség teljesen átlagos, nagyjából hozza azt a szintet, ami egy alsókategóriás televíziótól várható. A basszusokról le kell mondani, ami miatt a megszólalás vékony, steril, élettelen, viszont a hangerővel nincs probléma, ha feltekerjük maximumra, akkor képes megtölteni hangokkal egy közepes méretű, nagyjából 30 négyzetméteres helyiséget is. Zajosodást, zúgás-búgást, sistergést sem tapasztaltunk.

[+]

A készülékből nem hiányoznak az előzetesen programozott hangmódok, ám ezek között nem hallható nagy különbség. Azért az equalizert nem spórolták ki, aminek segítségével a felhasználó módosíthat az arányokon. A tévé kapott egy úgynevezett virtuális térhatású hangzás funkciót is, ami persze nem produkál surround megszólalást, hanem csak olyan hatással jár, mintha bekapcsolnának egy enyhe visszhang effektet.

Médialejátszó

A készülék rendelkezik előzetesen telepített médialejátszó alkalmazással, amelyre az USB porton keresztül juttathatóak el a különféle tartalmak. A grafikus kezelőfelület meglehetősen puritán, de a használata azért nem okozhat senkinek sem problémát. A képek közül a JPG és PNG fájlok megjelenítése jöhet szóba, a fotók részletes adatait tartalmazó EXIF adatokat nem képes megjeleníteni, de a diavetítés elindítására van mód. Az audiotartalmakból az MP3, WMA és FLAC formátumok kezelése biztosított. Az ID3 tageket nem kezeli, és a fájlokba metaadatként kódolt dalszövegek megjelenítését a sem teszi a szoftver lehetővé.

Videós tesztcsomagunk átpörgetése során azt tapasztaltuk, hogy a 10 bites, a DivX, az M2TS és a Killa_sample állományok elindítását megtagadta, és persze a 4K, 4K HDR fájlokról is le kell mondani. A külső feliratok megjelenítése megoldott, és a szoftver lehetővé teszi az ékezetes karakterek megjelenítését. A surround állományokat úgy ahogy vannak, el lehet felejteni, ezekkel a lejátszóprogram nem boldogul.

Vélemény

Azt eredetileg is gondoltuk, hogy a Strong SRT 40FZ4013N nem a televíziós iparág koronagyémántja, de a termék bizonyos tekintetben a várakozásainkat is alulmúlta. A kezelés teljesen alapszintű, az okos funkciók hiányoznak, de legalább a stabilitással és a sebességgel nem volt gond. A médialejátszó a kötelező minimumot nyújtja, hiszen a formátumtámogatás terén azért akadnak komoly problémái, de elmondható, hogy legalább van.

A beépített hangrendszer átlagos, hozza az alacsonyabb kategóriás modellektől megszokott szintet, tehát a hangminőség visszafogott, viszont durva hibákkal nem találkozni. Nagyobb baj, hogy a képminőség terén sem nyújt jó teljesítményt ez az olcsó tévé. A színpontosság mondjuk nem tragikus, de a kontraszt és a színtérefedettség kicsi, a betekintési szög gyenge, az pedig érthetetlen, hogy a fényerőn és a kontraszton miért nem lehet módosítani. A termék ára nagyjából 56 000 forint, amivel a legolcsóbb 40 hüvelykes tévék közé tartozik, viszont ezért cserébe komoly kompromisszumok megkötését követeli meg a felhasználóktól.

elefant

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés