Hirdetés

Nincsenek csodák: nagyon olcsó Strong tévé tesztje

Kipróbáltuk a Full HD felbontású, abszolút belépőszintet képviselő Strong SRT 40FZ4013N televíziót.

Képminőség

Bár ezzel kapcsolatos hivatalos információkkal a gyártó nem kényeztetett el, de a tesztelés során arra a következtetésre jutottunk, hogy a 40 hüvelykes, Full HD felbontású panel TN technológiára épül, ugyanis a kontrasztarány kifejezetten gyenge, rosszabb, mint amit az IPS vagy pláne a VA típusú kijelzővel elátott modellek produkálnak. És nem csak a mérések alapján rosszabb, hanem szemre sem szép a látvány. A fekete helyett inkább csak sötétszürkét látunk, és az összhatás olyan, mintha vékony fátyol borítaná a képernyőt.

Színtér lefedettség
Színtérlefedettség [+]

A színek egyébként természetesek, de ragyogónak vagy markánsnak azért nem mondanánk őket. A képen a színtérlefedettség látható: a szürke szaggatott vonal jelzi a referencia színteret, míg a színes alakzatok a mért színteret ábrázolják. Eszerint a kijelző 94,6 százalékban fedi az sRGB színteret, de ezen belül a számottevő pontosság 84,9%, ami a tévék esetében az átlagosnál sokkal jobbnak számít.

Hirdetés

[+]

A készülékből nem hiányoznak az előzetesen programozott képprofilok, amelyek között szemre nincs sok különbség. Egy i1 Display Pro kalibrátorral, illetve a displayCAL névre hallgató alkalmazás segítségével vettük szemügyre tüzetesebben az előzetes beállításokat, melyek a következők: Dinamikus, Lágy, Standard. Az értékek közül a legnagyobb fényerőt, a feketeszintet, a valós kontrasztarányt és a delta E értékeket tüntettük fel a táblázatban. Utóbbi egy olyan numerikus érték, ami két különböző szín távolságát határozza meg egy színrendszeren belül; minél kisebb a delta E értéke egy adott színnél, annál közelebb áll a referenciához (sRGB), vagyis annál jobb.

Profil/beállítás Dinamikus Lágy Szabványos
Fényerősség (fehérpont) 264,8 cd/m² 233,8 cd/m² 237,9 cd/m²
Fényerősség (feketepont) 0,5985 cd/m² 0,4277 cd/m² 0,5013 cd/m²
Kontrasztarány 442,4:1 546,7:1 474,4:1
Legnagyobb delta E 17,19 16,75 16,09
Átlagos delta E 6,1 6,25 6,02
Színhőmérséklet 11 500 K 15 00 K 11 400 K

A legjobb beállítások (Piros: 63, Zöld: 44, Kék: 18) mellett a színpontosságot jelző delta E mutató átlagos értéke 1,27, úgy, hogy a maximális delta E 4,41. Egyébként a fehéregyensúly adatokon igen, ám a kontraszton, de még a fényerőn (!!) sem lehet állítani. (Nem is tudom, hogy láttam-e ilyet valaha, emlékeim szerint még a legelső Junoszt tévémen is volt erre mód.) A fényerő 240-250 cd/m² között ingadozik az előzetesen beállított képprofiloknál, ami szobában, beltérben elég. A betekintési szög nem az igazi, nagyjából 130 fok környékéről érzékelhető már a tónusok enyhe fakulása, viszont invertálódástól nem kell tartani. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag szemben kell ülni a tévével, egyébként már rosszabbnak fogjuk látni a színeket. A készülék Full HD felbontású, ez ilyen méret mellett már alapelvárás évek óta, és az az igazság, hogy már itt is kezdenek megjelenni a 4K modellek egész elviselhető áron.


[+]

Manapság egyre több a 100-120 Hz-es maximális képfrissítési rátát produkáló készülék, ám azok jellemzően drágább modellek, így nem okozott meglepetést, hogy a Strong SRT 40FZ4013N esetében be kell érni 50 Hz-cel. Az input lag méréseink szerint 28,2 ms, ami azt jelenti, hogy játékra is vannak ma már jobb megoldások ennél. A mozgásmegjelenítés egyébként nem rossz, zavaró anomáliákat nem tapasztaltunk, így utánhúzásnak, szellemképesedésnek nyomát sem leltük.

A keretbe épített LED-ek által biztosított háttérvilágítás eloszlatása finoman szólva sem sikerült tökéletesen. Az egyes képtartományok között a különbség elérheti a 24 százalékot, és a felhősödés használat közben is érzékelhető. Rossz minőségű forrásból származó tartalmak, tehát például médiaboxból érkező tévéadások, alacsony bitrátájú videók esetén némi zajosodás jelentkezhet, ami csak mérsékelten orvosolható a zajcsökkentés funkció aktiválásával.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés